A világ legdrágább festményei

Címkék: luxus, festmény, legdrágább, aukció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A listán mindenki által ismert képeket is találunk, de néhány darab sokakat meg fog lepni. A legdrágább Picassso például egy korai, egyáltalán nem a művészre jellemző alkotás, a listavezető pedig festékcsurgatással készült absztrakt expresszionista mű.

A legdrágább festmények sorrendjét pusztán az eladási adatok szerint állította össze az askmen.com oldal. Az inflációval nem számoltunk, a forintösszegek a cikk születésekor érvényes árfolyamot tükrözik.10. Pierre-Auguste Renoir: Bal au moulin de la Galette, Montmartre

A Bál a Moulin de la Galette-ben eladási ára 78,1 millió dollár (mai áron 15,6 milliárd forint) volt, a vevő Ryoei Saito japán milliomos. Az impresszionista Renoir munkáiért annak ellenére, hogy rengeteg képet festett, mindig sokat fizettek.

Majd húsz éve, 1990-ben vásárolta Ryoei Saito ezt az ismert képét, néhány évvel később túladott rajta, az eladás adatai nem publikusak. A Montmartre-on látható tömegben felismerhetők a festő más képein is látható modelljei, sőt, egy Cardenas nevű kubai festő is.

9. Jasper Johns: False Start

A képet 80 millió dollárért (16 milliárd forintért) vette meg Kenneth Griffin. Eredetileg név nélkül vásárolta ezt a képet, személye akkor lett ismert, amikor kiállították azt a Matthew Marks Galériában.

A kép 1959-ben készült, így ez a második legnagyobb összeg, amit valaha kortárs képért fizettek. A pop-art munkának tekintett kép különlegessége, ahogy a színeket és azok neveit használja. Ebben az időszakában Jasper Johns kifejezetten a festés technikai oldala iránt érdeklődött.

8. Vincent Van Gogh: Portrait of Dr. Gachet

Ezt a képet Ryoei Saito 82,5 millió dollárért (16,5 milliárd forintért) vette meg, ez a listán szereplő második kép, melyet ő birtokol. Ráadásul ugyanabban az évben vásárolta, amikor a Renoir-t is. Három évvel később azonban őt is érintette az egész japán gazdaságot megrázó recesszió, és érdekes ötlete támadt: nyilvánosságra hozta, hogy a képet önmagával együtt szeretné elégetni.

Később tréfának titulálta ötletét, 1996-ban bekövetkezett halálakor a képnek nyoma veszett, de ez nem jelenti azt, hogy valóban a lángok martaléka lett, csupán új tulajdonosának személye nem publikus.

7 Francis Bacon: Triptych 1976

Ezt a hármasoltárt a Chelsea tulajdonosaként is ismert Roman Abramovics 86,3 millió dollárért (17,2 milliárd forintért) vette meg. Nem gyűjtőként, hanem ajándékként, a képet barátnőjének, Daria Zsukovának vette.

revistadearte.com
Modern hármasoltár


A Triptichon ékes példája annak, hogyan és miért lett Bacon keresett festő: azután készítette, hogy szerelme öngyilkos lett, mitológiai gyökerei pedig többek között Prométeusz történetéből származnak. Az alkotás 2010-től a moszkvai CCC galériában látható majd.

6. Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer II

A képért egy ismeretlen vásárló 87,9 millió dollárt (17,5 milliárd forintot) adott. Adele Bloch-Bauer volt a festő egyetlen modellje, akit többször is megfestett. Ez a szimbolista elemekkel tarkított kép 1912-ben lett kész.

A festményt a modell gazdag férje, Ferdinand Bloch-Bauer rendelte, aki az osztrák állami galériának ajándékozta később. Később visszakerült a családhoz, elárverezték, jelenlegi tulajdonosa nem ismert.

5. Pablo Picasso: Dora Maar au Chat

A Dora Maar macskával című képért egy ismeretlen vásárló 95,2 millió dollárt (19 milliárd forintot) adott.

Az 1941-ben készült képen Picasso egyik kedvenc múzsája látható. A mester végrendeletében a festményt szeretőjére hagyta, legutóbb 2006-ban cserélt gazdát. Egy aukción vásárolta meg egy önmagát megnevezni nem kívánó vásárló.

 

 

1.  A világ legdrágább festményei
2.  Túlértékelt fiatal Picasso

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5