Négy nap alatt 25 féle csapolt cseh sört kóstolhatunk

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A cseheket irodalmukért és söreikért szeretjük nagyon. Sajnos, ez utóbbihoz, vagyis remek söreikhez nehezebben juthatunk hozzá. Csütörtöktől vasárnapig, azaz június 11-14-ig, a Városháza Parkban behozhatjuk a lemaradást.

Négy nap alatt 25 féle csapolt sört kóstolhatunk a Cseh Köztársaság EU-s elnökségének kulturális programján, a Városháza Parkban megrendezett sörfesztiválon. A sörrajongóknak valószínűleg örömhír, hogy az ismertebb márkákból (Budweiser, Staropramen, Kozel) ezúttal a teljes szortimentet végigkóstolhatják. De még ennél is izgalmasabb, hogy a fesztiválon a méltán híres kis sörfőzdék választéka is megjelenik, itt lesz a Bernard, a Ferdinand, a Primator, hogy csak néhányat említsünk.


A híres cseh sörhab


A fesztivál ideje alatt a cseh gasztronómia jellegzetes fogásai mellett a magyar pálinka is képviselteti magát. Zenében sem lesz hiány, amelyről elsősorban a Performing Tomatoes, a cseh jazz-élet kiváló formációja gondoskodik.

A nyitónap délutánján 17 órakor a Hibernia Nova kiadó két, témába vágó könyvének bemutatójára kerül sor. Sörmentén - Prága -Útikalauz sörivóknak, illetve a még tágabb kitekintést adó Sörmentén - Csehország - Útikalauz sörivóknak című könyvekkel ismerkedhet meg a nagyérdemű, amelyeknek nyilvánvaló célját a szerzők így fogalmazták meg:

"Könyvbemutató a sörfogyasztás területén eddig még járatlan olvasók részére, hogy biztos alapokkal induljanak a fesztivál sörös standjainak labirintusába, és legközelebbi felfedező körútjukra Csehországba, továbbá minden olyan sör és irodalombarát részére, aki már eddig is bevallottan a cseh sörök hűséges fogyasztója volt…"

Kedvcsinálónak egyik kedvencünket, a Bernard sörfözdét mutatjuk be.

Stanislav Bernard, Josef Vávra és Rudolf Smejkal 1991. októberében vágtak bele a humpoleci sörfőzde újjáélesztésébe, amelynek eredete a 16. századra nyúlik vissza. A családi vállalkozás rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a Bernard hamarosan fogalommá vált Csehországban, stabil helyet vívott ki magának a prémiumsörök kategóriájában.

Pedig egy olyan kiemelkedő sörkultúrával rendelkező országban, mint Csehország, ahol minden sarkon finomabbnál finomabb habos italokat mérnek, nem könnyű valami kiemelkedővel előrukkolni.


Kézműves sörök a Bernardtól


A Bernard úgy döntött, tradicionális, pasztörizálatlan söröket fog készíteni, szigorúan kézműves módszerekkel, a legválogatottabb alapanyagokból. Ennek köszönhetik a Bernard-sörök rendkívüli teltségüket és fanyarságukat.

A Bernard titka először is a speciális recept, amelyet természetesen senkinek sem árulnak el. Másodszor az alapanyag: a minőségi maláta, amelyet a Brünn melletti Rajhradban dolgoznak fel, ahol megőrizték a hagyományos technológiát; az első osztályú cseh komlófajták, amelyek a megfelelő kesernyésséget biztosítják; végül pedig, de semmiképp sem utolsó sorban a hazai ásványvíz.

A harmadik tényező, amely a Bernard-sörök egyediségét meghatározza, az a speciális eljárás, amely a sörkészítés utolsó stádiumában történik, nevezetesen a mikroszűrés.

A sörfőzde évről évre növekedik, pincéiben jelenleg 11 000 hektoliter sör erjed és érik folyamatosan.

Mielőtt a fogyasztók kezébe kerülne, az elkészült sört néhány hétig 1-2 ºC-on tárolják, majd ugyanezen a hőmérsékleten kovakőszűrőn áteresztik.

Ekkor jön az utolsó lépés, a sörkészítési folyamat speciális záróaktusa. Két lehetséges út áll a sörfőzőmesterek előtt: a pasztörizálás vagy az úgynevezett mikroszűrés. Az előbbi egyszerűbb, ráadásul jóval olcsóbb megoldás, a második ennek megfelelően komplikáltabb és drágább, viszont olyan egyediséggel ruházza fel a sört, amelyet pasztörizálással sosem lehetne elérni.

A pasztörizáláskor ugyanis a sört 80 ºC-nál is magasabb hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a nyersanyagban lévő mikroorganizmusokat. Olyan ez a kellemes pincehidegben tárolt sörnek, mint egy hősokk, és bár valóban igen tartóssá teszi a terméket, hátrányosan befolyásolja mind a színét, mind az ízét.

A Bernard tehát a nehezebb, de a fogyasztókkal szemben is tisztességesebb utat választotta: olyan speciális szűrőn eresztik át a sört ebben a végső stádiumban, amelyen fennakadnak a mikroorganizmusok, vagyis a sör tartós lesz, de megmarad az a gazdag íz- és illatvilág, amelyre annyi gondot fordítottak az érlelés során.

Aki ellátogat a fesztiválra, személyesen is eldöntheti, hogy pusztán marketingről vagy valóban értékteremtő kézművességről szólnak-e a fenti sorok.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5