Európai színvonalú borbárban jártunk

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A borbárok Európa-szerte a kulturált borfogyasztás fellegvárai. A közelmúltban új, európai színvonalú borbár nyílt Budapesten. Teszteltük.

A mediterrán országokban - különösen Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában - az ódon belvárosok utcaképének elengedhetetlen tartozéka a winebar, amely véletlenül sem tévesztendő össze a kocsmával. A kocsma kelet-európai jelenség, olyan műintézmény, amelyben ősidők óta nagyobb szerepet tulajdonítanak az alkohol hatásának, mint a bor esztétikájának.


Itt minden a bor körül forog


Míg a kocsmában mindenféle szeszes ital kapható, addig a borbárban minden a bor körül forog. Borvidékek, termelők, évjáratok, fajtához illő kelyhek együtteséből épül fel a hely arculata.

Az említett mediterrán országok gasztronómiájában hagyományosan nagy szerepet játszik a bor, de egy francia bisztróban is széles borválaszték várja a vendéget. Ám ezeken a helyeken mégis a tányéré, és nem a poháré a főszerep.

A borbárban éppen fordított a helyzet. Oda azért megy az európai polgár, hogy egyszerre sokféle bort kóstoljon, amelyek közül aztán kiválaszthatja az ínyére valót.

A gasztronómiai örömökről persze itt sem kell lemondani, két kóstolás között válogatott borkorcsolyák, olívabogyó, sajt, fehér kenyér, különböző szalámik és felvágottak frissítik fel az ízlelőbimbókat.


A kényelem garantált


A bazilika mellett, a Hercegprímás utcában végre idehaza is megnyitotta kapuit a The Winebar névre hallgató borszentély. Tudomásunk szerint ez az első ilyen jellegű, szakszerű borbár a fővárosban, ahol kizárólag minőségi borokat kóstolhatunk, elérhető áron, komoly háttértudással felvértezett szakember irányításával.

A szaktudást az a két fiatalember testesíti meg, akik készségesen, egymást váltva szolgálják ki a vendégeket. Ők azonban nem pincérek, hanem szakértők, akik a polcokon található összes palack hátteréről bőséges információval rendelkeznek mindazok számára, akik nem csak borra, de tudásra is szomjasak.

Az egyik tulajdonos, a borász végzettségű Szabó Zsuzsa így fogalmazta meg a borbár "küldetését": "Azt szerettük volna, hogy legyen végre egy hely Budapesten, ahol igényes környezetben a minőségi borok széles választékával ismerkedhetnek meg a borrajongók. A belvárosban vagyunk, ahol nagyon sok a turista, de elsősorban nem ők, hanem a magyarok jelentik a célközönséget. Havonta rendezünk tematikus borkóstolókat, ahol az érdeklődők átfogó képet kaphatnak egy-egy fajtáról, egy-egy termelőről vagy borvidékről. Remélhetőleg a szortiment és az áraink is meggyőznek majd mindenkit arról, hogy a borbár a borkultúra szolgálatában áll."

A borkultúra mellett egyéb kulturális események színhelyéül is szolgál a borbár. Igényes jazz-koncertek és kiállítások váltják egymást. Június 7-től július 8-ig például Vámos Róbert Kubában készült portréiból láthat válogatást a nagyérdemű közönség. A kiállítás apropója, hogy a bárban megjelenik a szivar szortiment is, a dohány szerelmesei a karzaton erre kijelölt helyen, kényelmes bőrfotelekben eregethetik a füstöt.

 

 

1.  Európai színvonalú borbárban jártunk
2.  Borokat kóstoltunk

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5