A művészeti szakértők kivásárolnák magukat a milliós csalás vádja alól

Címkék: Soutine, per, festmény, csaló, Shefner

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Soutine-festmény ügyében megvádolt két szakértő, akik állítólag egymillió dollárral rövidítették meg a Le boeuf című kép tulajdonosát, egyezséget ajánlanak. Eszerint 210 ezer dollárral (42 millió dollárral) megúsznák az ügyet.


Egymillió helyett kettőt ért
A kanadai gyűjtő, Jolles Shefner örökösei beperelték azt a két szakértőt, akik segítettek eladni 2004-ben a gyűjtő tulajdonában lévő Soutine Le boeuf (marhahús) című festményt, ami egy halott és feltrancsírozott marhát ábrázol.

Shefner 1981-ben vásárolta a képet 68 ezer dollárért (13,7 millió forintért). 23 évvel később Maurice Tuchman és Esti Dunow segítségével egymillió dollárért (201 millió forintért) szabadult meg tőle, de meglepődve vette tudomásul, amikor csupán fél évvel később a washingtoni National Gallery of Art 2 millió dollárt (402 millió forintot) fizetett a képért.

Shefner örökösei bíróságon támadták meg a két Soutine-szakértőt, akik mindkét eladásban szerepet vállaltak. Feltehetően szándékosan vezették félre a gyűjtőt, hogy a saját profitjukat maximalizálják. A festmény értékelésekor ugyanis állítólag kihagytak néhány olyan tételt az összehasonlításból, ami segíthetett volna Shefnernek felmérni a festmény valódi piaci értékét.

A két szakértő ajánlatot tett a sértetteknek, miszerint visszakapják a festményt, de ehhez egy bonyolult pénzügyi manővert kell megvalósítani. A szakértők 210 ezer dollárt (42 millió forintot), míg az örökösök 1,325 millió dollárt (272 millió forintot) fizetnének a múzeumnak, valamint aláírnának egy hét évre szóló fizetési kötelezettséget 650 ezer dollárról.

Úgy tűnik, jelenleg a múzeum járna a legjobban az ügyletből, így ugyanis 185 ezer dollárral többet kapna a képért, mint amennyiért vásárolta. Persze a festmény értéke azóta valószínűleg egyébként is felfelé kúszott.

Soutine tíz hasonló témájú képet készített, amelyekből ez volt az utolsó darab. A festő 1921-ből származó, Férfi vörös sállal című képe rekordot ért el 2007-ben, akkor 8,8 millió fontot (2,8 milliárd forintot) adott érte egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő, amivel megdőlt a francia expresszionista festő képeinek addigi rekordja.

A festmény tíz évvel a rekord beállítása előtt még csak 1,5 millió fontért (484 millió forintért) cserélt gazdát.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5