300 ezer forintos átlagfizetés az aranyélet országában

Címkék: Moamer Kadafi, Líbia, olaj, gazdag

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mindössze délután két óráig dolgoznak az emberek a Moamer Kadafi vezette afrikai országban, az átlagkereset pedig 300 ezer forint körül mozog. Mindez a nagy olajtartalékoknak köszönhető. A sziesztához ragaszkodnak, alkoholt fogyasztaniuk pedig szigorúan tilos.

Csak az utóbbi években nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Líbia, a Földközi-tenger déli partján található észak-afrikai állam, írja a Segodnya.ua nevezetű ukrán honlap. Ennek ellenére nem túl kidolgozott az idegenforgalom, bár a szállodák gombamód szaporodnak. A Segodnya.ua újságírója szerint szembetűnő, hogy a gazdasági válság ellenére az állam fővárosában, Tripoliban rengeteg helyen folyik építkezés.


Líbia államfője, Kadafi


Az iszlám hagyományaira alapozott államot a józanság országának is lehetne nevezni, ugyanis akit alkoholfogyasztáson érnek, öt év börtönbüntetést kap. Persze vannak, akiket a szigorú törvények sem tartanak vissza, ha egy kis lazításról van szó, és inkább kockáztatnak: házaikban pálinkát főznek.  

Árusaik sokféle portékát kínálnak eladásra: szőnyeget, gyöngyöket, ruhákat, jó minőségű anyagokat, sőt, ezüstöt és aranyat is. A hozzáértők azt mondják, a piacokon nem ajánlatos drága holmikat vásárolni, ugyanis előfordulhat, hogy egy hamis jegygyűrűvel érkezik haza a turista.

Líbiában jól élnek az emberek: egy állampolgár átlagfizetése 1000-1500 dollár (200-300 ezer forint) között mozog, valamint államfőjüktől, Kadafitól havi 500 dolláros (100 ezer forintos) juttatást kapnak. Kivétel nélkül minden egyes család rendelkezik saját gépkocsival, mivel vásárlás során a líbiaiaknak csupán az autó egy részét kell kifizetniük, a többit az állam állja. Mindez az óriási olajtartalékoknak köszönhető, illetve annak, hogy a bevételeken mindössze hatmillió líbiai lakos osztozik, hiszen ekkora az állam lakóinak létszáma.

Arról pedig szó sincs, hogy túldolgoznák magukat a líbiaiak, mivel délután két óráig tart a hivatalos munkaidő, utána következik a szieszta, amit nagyon komolyan vesznek. Estig alszanak, aztán jön el a pihenés ideje. Az építőiparban főleg a fekete bőrű bevándorlók dolgoznak.

Ami a nőket illeti, sokkal szabadabbak, mint például Egyiptomban. A legtöbb fiatal nő kendő nélkül, farmerban és pólóban sétál az utcákon.

Ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy Líbia muzulmán ország, ezért egy európai nő jobban teszi, ha nem jelenik meg egyedül a köztereken.

Moamer Kadhafi negyvenedik éve vezeti az országot, de hivatalosan semmilyen címet vagy tisztséget nem visel. Tavaly az első afrikai király-, szultán- és sejktalálkozón megkapta az Afrika királyainak királya címet, mert "óriási erőket mozgatott meg azért, hogy stabilizálja és egyesítse az afrikai kontinenst".

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

macso79 | 2010. június 29., kedd 00:19:02

Aki ezt a sok baromságot a fizetésekről leírta az se járt még sose Líbiában.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5