A felső tízezer sportja

Címkék: , lovas, póló, Magyar Polo Club

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ha az úri sportok élvezeti értékét vizsgáljuk, néhány igazán különösen figyelemre méltót találunk. Ilyen például a lovaspóló, hiszen kettő az egyben megoldást nyújt: fontos összetevője az izgalmas labdajáték és az urak körében oly kedvelt lovaglás. Most megtudhatjuk, hogy Magyarországon mi ennek a sportnak a múltja, jelene és jövője.

Fényes múlt, biztató jelen

A Magyar Polo Club útja a Margitszigetről Tabajdig hosszú volt, pontosan 60 évig tartott, ennyi idő telt el 1943 és 2003 között. Ma a váli-völgyi pályákon már rendszeresek a gyakorló és klubmérkőzések, a MPC vonzza a lovaspóló iránt rajongókat, ennek a természetbarát, mozgalmas és küzdelmekben bővelkedő úri sportnak a szerelmeseit.


Izgalmas labdajáték fegyelmezett lovakkal


Itthon idén április 24-én kezdődött a szezon, majd az ausztriai Ebreichsdorfban játszott a magyar lovaspóló csapat, a május 23-24-ei hétvégén a Káli-medencében megrendezett bajnoki fordulón pedig 11:4 -es győzelmet aratott. A Magyar Bajnokság következő fordulója most szombaton (május 30-án) délután négykor kezdődik a Budapesthez közeli tabajdi pályán.

"A pályákat folyamatosan fejlesztjük, és mivel a minőségre törekszünk, ezt értékelik a lovaspóló-rajongók, a klub igazolt játékosainak száma szépen növekszik, idén már 30 fővel és 60 lóval büszkélkedhetünk" - mondta el a Deluxe Magazinnak Dr. Ivanics György, a MPC elnöke.

"Négy argentin hivatásos játékost is leszerződtettünk, akik profik, a hazai játékosok képzésében is részt vesznek, és idén bentlakásos nyári tábor keretében tartanak majd oktatást az érdeklődőknek" - tette hozzá az elnök. A májustól októberig tartó póló szezon színhelye Európa és Amerika, míg az északi féltekén hűvösebb hónapokban Argentínába utaznak a játékosok.

Nyugat-Európában erősebb bázisa van ennek sportnak is, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a Vasfüggönyön túl a lovaspólót is megszüntették, és csak a rendszerváltást követően, a’90-es évektől kezdett érdeklődni iránta ismét a magyarországi felső tízezer. Mivel egy igen költséges hobbiról van szó, elsősorban az üzletemberek kedvtelései közé tartozik, de hála az ő támogatásuknak, most már lehetőség van a kevésbé tehetősek sportolására is. Ehhez azonban az kell, hogy szorgalmasnak és tehetségesnek bizonyuljon a jelentkező.

"Amíg csak ismerkedünk ezzel a sporttal, béreljünk lovat, nincs szükség sajátra. Alkalmanként ez 10 ezer forintot jelent, viszont aki komolyabban szeretne lovaspólózni, annak lovat kell vásárolnia" - tanácsolta Dr. Ivanics György. "Már 400 ezer forintért is árulnak lovat, de nem ritka a 2 millió forintos póló póni sem" - vázolta fel az árakat a MPC elnöke.

Itthon a lovaspóló pályákon azonban nemcsak lelkes amatőr és profi játékosokkal találkozhatunk, hanem akár Szabó Győzőt is láthatjuk ezzel a sporttal próbálkozni. Sok celeb és neves üzletember lesz majd a meghívottak közt Tabajdon, a június 21-ei TV2 Draft Kupán.


Érdemes élőben megnézni a Draft Kupa versenyeit


A Balaton-felvidéken működik a Káli Polo Club, ahol a környéken élők közül kerülnek ki a klubtagok. Jelenleg négyen vannak. "Klubtagjaink 15 ezer forintot fizetnek egy hétvégére a pályahasználatért, havonta pedig 30-40 ezer forintot a lótartásért" - tudtuk meg Dvoracsek Györgytől, aki amellett, hogy a Káli Polo Club vezetője, az 1993-ban újjáalakult Budapesti Polo Club egyik alapító tagja is.

A festői környezetben fekvő, csöndes Szentbékkállán a klub nemzetközi méretű pályája azonban nyaranta népes, magyar bajnoki fordulónak és nemzetközi rangadóknak is helyet ad, június 12-14. között itt rendezik meg osztrák, német, svájci és magyar csapatok részvételével a Balaton Opent. 1997, az első nemzetközi mérkőzés megrendezése óta a lovaspóló szerelmeseinek kedvelt helyszíne.

Festői környezetből Budapest környékén sincsen hiány, ugyanis Etyeken is találunk egy szép fekvésű póló- és egy gyakorló pályát. A La Estancia Polo Club pályáján hazai és a külföldi résztvevők bizonyítanak évről évre, immáron több mint tíz éve.

Rangos eseményekből Magyarországon is rendeznek jó néhányat: például a La Estancia Polo Open a II. világháború óta a kelet-európai térség egyik legnagyobb méretű és legmagasabb hendikeppel jegyzett lovaspóló eseménye.

 

 

1.  A felső tízezer sportja
2.  Lovaspóló itthon és külföldön

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5