A tokaji furmint az Etyek Pincefesztivál középpontjában

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Május 23-án és 24-én ismét érdemes lesz kilátogatni Etyekre, a soron következő pincefesztiválra, ahol személyesen találkozhatunk kedvenc borászainkkal, a borkóstolás mellett pedig egyéb igényes programokon is részt vehetünk.

Közel száz pincészet képviselteti magát a 2009-es etyeki pincefesztiválon. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a helyi borászok látják vendégül az ország más borvidékeiről meghívott kollégáikat.

Noha a bor áll a középpontban, a rendezvény szervezői a gasztronómiának, a kézművességnek és a zenének is szerepet szánnak a kétnapos rendezvényen.


A fesztivál középpontjában természetesen a bor áll


A fesztivál ideje alatt kóstolhatunk különleges pékárukat, kenyérlángost, gezemice lángost, kürtös kalácsot vagy éppen az ilyen megmozdulásokról nélkülözhetetlen töki pompost.

Kedvünkre válogathatunk a kézműves, egyedi ízeket felvonultató sajtkülönlegességek között, továbbá kóstolhatunk házi szörpöket és lekvárokat, szőlő- és tökmagolajat.

A bor mellett a pálinka is képviselteti magát, az Agárdi Pálinkafőzde, a Rézangyal Pálinkaház vagy a Zsindelyes is részt vesz a rendezvényen, hogy csak néhányat említsünk.

A kézműves termékek is izgalmas színfoltjai lesznek a fesztiválnak. Kerámiák, tűzzománcok, fonott kosarak, mézeskalács- és fajátékárusok várják az érdeklődőket. Bizonyos standoknál nem csak megvásárolhatjuk ezeket a portékákat, hanem saját kézügyességünket is próbára tehetjük.

A középpontban természetesen a bor áll. Idén további újdonsággal bővült a program és a választék. Mostantól a fesztivál tematikus vonala is felerősödik, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal kiválasztanak egy boros témát. Idén a tokaji furmint kerül a középpontba.

Aki szeretné megismerni közelebbről ezt a fajtát, annak segítséget nyújt a Borbarát magazin könyvbemutatója, amelyen a "Tokaj - Iránytű borivóknak" című legújabb kiadványát prezentálja. A bor részletesen bemutatja Hegyalja 27 települését, a helyi borkultúrát, és a birtokokat. A könyv összesen 220 Hegyaljai pince értékelését is tartalmazza.

Furmint témakörben kihagyhatatlan Demeter Zoltán, az ő borait mindenképpen ajánljuk aaz érdeklődők figyelmébe. Szepsy István mellett ez a fiatal, tehetséges borász képes ennek a fajtának a legtöbb arcát felmutatni.

Aki szokatlanul izgalmas vörösborra vágyik, annak bátran ajánljuk a Mátraalján, közelebbről Szücsiben borászkodó Karner Gábor Vitézföldi Kékfrankosát. Ha egyszer a pincefesztiválon ez a fajta is célkeresztbe kerül, bizonyára többen hivatkozni fognak rá.

Badacsonyból a Laposa pincészet különlegesen ásványos borait érdemes közelebbről megismerni.

Aki nagy testű, telt vörösborra vágyik, annak valószínűleg kihagyhatatlan lesz a szekszárdi Sebestyén pince Grádus névre hallgató nagy cuvée-je, amely a "déli, mediterrán hangulatú" vörösborról alkotott elvárásainknak minden tekintetben képes megfelelni.

Újdonság még a fesztivál életében, hogy a magyar borászatok mellett idén két provance-i pincészet is bemutatkozik. Érdemes összehasonlítani a dél-francia borokat a hazaiakkal.

Folytathatnánk a sort, de sokkal izgalmasabb személyesen felfedezni az egyes pincészeteket. Mindezt kényelmesen megtehetjük, a fesztiválra kilátogatók a jól bevált kisbuszokon közlekedhetnek a faluban.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5