A világ legcsípősebb ételei

Címkék: étel, paprika, csili, Ázsia, Dél-Amerika

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Míg az enyhébb fűszerekhez szokott utazóknak komoly kihívást jelenthetnek, a rendkívül csípős ételek a világ számos részén a gasztronómiai hagyományok szerves részét képezik. A legcsípősebb ételek erejéért természetesen mindig valamilyen csilipaprika a felelős.

"Semmi nem árulkodik jobban egy ételről, mint az, hogy milyen fűszereket használtak az elkészítésekor" - mondta Francisco Collazo kubai sztárséf. "A fűszerek azt is elárulják, honnan származik az étel; a kultúrák nagykövetei" - tette hozzá.

www.forbestraveler.com
A phaal a legcsípősebb


A világ legfűszeresebb ételeinek egy része Közép- és Délkelet-Ázsiából származik, ahol a curry-k nagy mennyiségben tartalmaznak csilipaprikát. (A curry nemcsak currylevelet, és fűszerkeveréket jelent, hanem fűszeres egytálételt is.) A legcsípősebb ételek a Forbestraveler alapján a következők:

Phaal (Phall) curry, Dél-India

A világ legcsípősebb curryje, a phaal legalább 10 különböző paprikát tartalmaz. Amitől igazán ütős, az a Bhut jolokia nevű csilipaprika, amely a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legerősebb paprikája. Naga jolokia néven is ismerik.  

Pork Vindaloo, Goa, India

Szintén az előbb említett csilifajta a felelős ennek a disznóhúsból készült fogásnak az erejéért. Az ételbe még ezenkívül kardamomot, koriandert, fokhagymát és kurkumát is tesznek. A vindaloo egyébként portugál eredetű, eredeti neve Carne de Vinha d' Alhos volt, és a 16. században került Indiába, a portugál megszállás idején.

www.forbestraveler.com
A vindaloo, európai eredetű fogás felturbózva


A helyeik valószínűleg nem találták elég ízletesnek az európai viszonylatban igen tüzesnek számító vindaloo-t, ezért csilivel és regionális fűszerekkel spékelték meg a fogást.

Hot Suicide Wings, Chicago

Az ételt árusító Jake Melnick’s Corner Tap vendégeinek a fogás elfogyasztása előtt egy jogi nyilatkozatot kell kitölteniük, amelynek értelmében vállalják az ebéd vagy a vacsora következményeit. Az "öngyilkos" jelzőt a korábbi Guiness-rekorder paprikából, a Savina habaneróból készült szósznak köszönheti. A paprikát egyébként "dominikai ördögnyelv paprika" néven is ismerik, de rászolgált a Ball of Fire (tűzgömb) elnevezésre is.

Caribbean Jerk Chicken, Jamaika


Jamaika, Barbados, valamint Trinidad és Tobago szigetein terem a Scotch bonnet nevű extra csípős paprika, amely számos karibi húsos étel kulcsfűszere. Nemcsak a hagyományos, egyszerű csirkéből készült ételekben, hanem a kecskéből és disznóból készült fogásokban is találkozhat vele az óvatlan utazó.

Devil Pork Curry, Malajzia

A portugál konyha emlékeit őrzi a maláj gasztronómia egyik jellegzetes fogása is, az "ördögi disznócurry". Az ételbe a thai csilipaprika mellett kurkuma, mustár és ecet kerül. Létezik vaddisznóból készült változat is.

Neua Pad Prik (Thai Pepper Steak), Thaiföld

A thai paprikás steaknek is fordítható étel az ország középső részén népszerű. A fogás marhahús, salottahagyma, fokhagyma, bazsalikom, és rettentő mennyiségű chili padi (thai csilipaprika) felhasználásával készül. Az agresszív csiliféleség egyébként Bangkoktól Indonéziáig a mindennapi konyha része.


Csak haladóknak


Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika

A csirke részeit csilipaprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte.

Papas a la Huancaína, Peru

Ennek a látszólag ártatlannak tűnő fogásnak a "lelke" a huancaína nevű fűszeres sajtszósz, amelyet főtt krumplira öntenek. A csípősségért a régió legerősebb paprikája, az Ají amarillo felel. A paprika számos színben előfordul, és általában porrá őrölve kerül az ételekbe.

Kimchi Jjigae, Dél-Korea

Ez a gulyás jellegű káposztaétel tofu, disznóhús, mogyoróhagyma, különféle tengeri herkentyűk és a perilla nevű gyógynövény felhasználásával készül. Az erőteljes fűszerezés az ország dél-keleti részére, Gyeongsang-do régiójára jellemző. A pikáns, csípőst ízt a vörös csilit a baechu káposzta különleges találkozása adja.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5