Mennyiért lehet saját bárpultunk?

Címkék: ital, koktél, Gulyás Csaba, párlat

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az egyre melegebb tavaszi napokon nincs jobb, mint egy gyümölcsös koktélt fogyasztva pihenni ki a nap vagy a hét fáradalmait. Ennél már csak az jobb, amikor otthonunkban készíthetjük el az italokat. Utánajártunk, mennyibe kerül, ha saját bárpulttal, és az általunk készített koktélokkal szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket, és hogy a legújabb trendek szerint mi kerüljön a poharakba.

Koktélok és demokraták

Május 13-át a koktél világnapjaként tartják számon, világszerte számos esemény, akció kapcsolódik ehhez a dátumhoz. A koktél igazi "születésnapjának" pontos dátuma, vagyis hogy ki és mikor készített először ilyen italt, az idők homályába vész, ezért azt a napot veszik alapul, amikor a koktél definíciója először jelent meg nyomtatásban.

Ez a dátum 1806. május 13-a volt, ekkor publikálták a meghatározást egy New York-i lap, a The Balance & Columbian Repository hasábjain. A szó egy politikai kommentárban szerepelt, és a lap szerkesztője az egyik olvasói levélre válaszolva adta meg a szó pontos meghatározását.

Eszerint a cock-tail (az akkori írásmód szerint) likőr és bármilyen más szeszek, cukor és keserű összetevők keveréke, amely "a szívet erőssé és bátorrá teszi, ugyanakkor megrészegíti" a fejet. (A szerkesztő hozzátette, hogy a koktél kitűnő választási propagandaeszköznek bizonyult a demokraták kezében, ugyanis az a jelölt, aki lenyelt egy pohárral az italból, hajlandó volt minden mást is lenyelni)

Nem kell sok hely

A házibulik szervezőinek álma, a saját koktélbár már néhány százezer forintból megvalósulhat, de ha egyedi dizájnra és nagy teljesítményű, professzionális gépekre vágyunk, akár több milliós kiadásokra is fel kell készülnünk.


www.barservice.hu
Több milliós kiadás


Egy bárpulthoz akkora hely szükséges, hogy elférjenek az italok és a poharak. A méret igazából attól függ, hogy mekkora partit akarunk otthon rendezni, mondta Gulyás Csaba bartender, a Bartrender.hu magazin főszerkesztője. Akár egy-két négyzetméter is elég, és egy konyhapult is alkalmas, ha csak 5-15 főt szeretnénk vendégül látni, így azok is lehetnek bartenderek saját otthonukban, akik nem rendelkeznek nagyobb alapterületű konyhával vagy nappalival.

A bútorboltokban már 50 ezer forinttól lehet vásárolni kerti partikra való bárpultokat, ezzel szemben több milliós tétel is lehet, ha a klasszikus amerikai stílusú bárpultot szeretnénk rekonstruálni a lakás egyik szegletébe. Fontos, hogy legyen mosogató a közelben, hogy ki tudjuk önteni a koktélkészítés során feleslegessé vált dolgokat, és kezet tudjunk mosni, mondta Gulyás Csaba.

A Bar-Service ún. moduláris pultokat épít, amelyekhez a pultba épített hűtőszekrény, mosogatógép, kávégép is kerülhet, ezenkívül "semleges", polcokat és fiókokat tartalmazó modult is lehet rendelni, tudtuk meg Elek Jánostól, a cég vezetőjétől.

A mixer számára kialakított, jégtárolóval, üvegtárolóval és mosogatóval felszerelt "koktélmodul" is beépíthető, az ívelt darabok segítségével pedig U és L alakú pultokat is tudnak készíteni.

A bárpultok árát a méreten kívül az anyagok dobják meg: ha faburkolatot, rozsdamentes acélt vagy gránitot szeretnénk, jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A színek tekintetében nincs akadály, az autófényezéshez hasonló technológiával fényezik a felületeket.

Az egyik legdrágább megoldás az üvegburkolat mögé rejtett LED-lámpákkal megvilágított bárpult. A CCC (Continuous Color Change) rendszernek köszönhetően 16 millió szín közül választhatjuk ki, hogy a pult milyen árnyalatban pompázzon vagy villogjon, de arra is van lehetőség, hogy az egyik színből a másikba váltson át.

Összehangolhatjuk a lámpákat a DJ-pulttal is, ha van otthon ilyenünk, így a bárpult fényei követhetik a zene ritmusát. Míg egy alapfunkciókkal ellátott pult akár 2,5 millió forintba is kerülhet, a LED-es változatért 3,5 millió forintot is kifizethetünk, de a konkrét árat mindig a méret, az alakzat és a funkcionalitás határozza meg.

A bárpultok megrendelői a legtöbbször lakberendezőiket kérik meg arra, hogy válassza ki helyettük az anyagokat és a dizájnt, számolt be tapasztalatairól Bánszky Attila, az Atico Belsőépítészet vezetője. Megrendelői a legtöbbször dió-, cseresznye, kőris vagy juharfából készíttetnek pultokat, de előfordult, hogy olyan egzotikus faanyagok, mint a tik, az ében vagy a mahagóni szerepeltek a kívánságok között. Konkrét árakról csak a terv ismeretében lehet beszélni, mondta Bánszky Attila, de egyetlen méter akár 200-600 ezer forintba is kerülhet ezekből az anyagokból.

Bárszékhez a pultot

A bárpult költségvetéséből a dizájnos bárszékeket sem szabad kifelejteni. "A bárszékek árát a tervező korábbi munkái, népszerűsége, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége határozza meg" - mondta Fazekas Attila, a Stools.hu vezetője.

www.stools.hu
Dizájnmodell Philippe Starcktól


Az ún. fix bárszékeket általában két méretben gyártják, 67-77 vagy 65-75 centiméteres magasságban, az ún. liftes bárszékek ülőfelületének magasságát pedig fokozatmentesen állíthatjuk 55-80 centiméteres magasságig.

A szék kiválasztásánál a pult magasságából vonjunk ki 30 centimétert, tanácsolta Fazekas Attila. A vásárlók általában a már megtervezett vagy kész bárpultokhoz keresnek széket, pedig fordítva célszerű eljárni. Előfordult már, hogy a 145 centiméteres pulthoz már nem lehetett kényelmes széket találni.

A cég prémium kategóriás kínálatában olyan különleges modellek szerepelnek, mint Philippe Starck kézzel polírozott alumínium bárszéke, vagy a 417 euróba (115 ezer forintba) kerülő liftes és forgó krómvázzal készült Tampa szék, amelynek hajlított bükkfa ülőfelületét bőrrel kárpitozták. A különleges dizájnnal vagy exkluzív anyagokból készülő bárszékek között több olyan is akad, amelynek ára meghaladja a 350-600 eurót (97 ezer - 167 ezer forintot).

 

 

1.  Mennyiért lehet saját bárpultunk?
2.  Ami minden bartendernek kell

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5