A világ étel-fővárosai

Címkék: gasztronómia, város, étel, ital

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás


Nemcsak New Yorkban, Párizsban vagy Londonban lehet jót enni az Eat My Globe szerzője szerint, aki a világ 30 országának 100 városát kóstolta végig. Tapasztalatai alapján egy tízes listát is összeállított, Simon Majumdar szerint ezekben a városokban a legjobb enni.

A lista másik tanulsága az, hogy nem feltétlenül a legjobb szállodák és éttermek kínálatát érdemes megismerni, hanem a piac standjait és a magánlakások étkezőit is.


A manilai halpiac is előkelő helyezést ért el


Ahhoz, hogy egy város a felfedezetlen kulináris fővárosok közé kerüljön, nem a változatosság vagy a modern főzéstechnológia a feltétel, hanem a szenvedély, valamint az alapanyagok és az elkészítés minősége. A szerző véleménye szerint a legjobb ételek gyakran néhány egyszerű alapanyagból készülnek minden körmönfontság nélkül. 

10. India, Kalkutta


A változatos indiai kulinária egyik markáns, de nem eléggé elismert képviselője a bengáli konyha. Friss folyami halhúsok, zöldségek és határozott fűszerezés jellemzi. Az Elgin Lane-en található Kewpie’s Kitchen például igazi bengáli ételeket kínál. A desszertek és joghurtok étkezés után, vagy önmagukban is sok örömet okoznak annak, aki szeret enni.

9. Kuala Lumpur, Malajzia

Malajzia konyhája az itt élő három nép ételein alapul: keverednek benne a maláj, kínai és indiai ízek. Az ínyencek a különböző népek konyháit mind megkóstolhatják a város olcsó helyein, és ha igazi szakértők, tetten érhetik a másik két konyha hatását is a konkrét ételekben.

8. Casablanca, Marokkó

Marakes sokkal népszerűbb úti cél, mint Casablanca, az utóbbit sokan inkább csak filmekből ismerik. Kevesebb turista, és így több valódi helyi íz található ebben a városban.

Előfordulhat, hogy a tevehús túl merész étel az európai gyomornak, de a des Habous negyedben találunk hagyományosabb ételeket is, mint a például a grillezett csirke és hal. A központi piacon pedig a legfrissebb gyümölcsleveket, vagy az olyan helyi tésztaételeket, mint a Bennis.

7. Melbourne, Ausztrália

Melbourne az Ausztráliába utazók választása alapján kevésbé érdekes, mint Sydney. Pedig az itt élő bevándorlók sokszínűsége igen gazdag ízeket eredményezett. A Smith Streeten érdemes vietnámit, a Lonsdale Streeten görög ételt enni, a Queen Victoria piacon pedig német kolbászt. Az ételsort akár franciásan is befejezhetjük kávéval és péksüteménnyel a franciák lakta városrészben.

6. Madrid, Spanyolország

Spanyolország hivatalos és gasztronómiai fővárosa ugyanaz. Madridban természetesen kiváló minőségben kaphatók a hagyományos spanyol ételek és italok az ország oly sokféle tájáról egyaránt. Ráadásul az ételeket is kínáló bárok mellett a helyi éjszakai élet és a piacok forgataga sem hasonítható semmihez.

5. Palermo, Olaszország

Szicília fővárosát sem kifejezetten a konyhájáról ismerik, pedig a dél-olaszok nemcsak rendkívül ízletesen, de nagyon egészségesen is étkeznek. Ki gondolná, hogy a friss borjúlépből és tüdőből is lehet igen finom szendvicset készíteni, vagy azt, hogy egy egyszerű tésztaétel olyan finom lehet, ha helyben fogott szardíniával készítik el.

4. Buenos Aires, Argentína

Buenos Airesről a konyhaértőknek az argentin marhahús jut eszébe. Akár a La Brigada nevű menő étteremben, akár a snack bárokban, vagy a Costanera Sur egyszerű standjain kérjük, a marhaételek felségesek.

3. Lockhart, Texas

A város a kerti grill fővárosának számít a húsimádók szerint. A Kreuz piacon papírba csomagolva, fehér kenyérrel kínálják a marha szegyhúsát, de az elegánsabb Black’s Barbecue, és még számtalan hely is bizonyítja a tétel helyességét. És biztos, hogy mellettünk esznek a helyiek is, legyenek irodisták, vagy mezőgazdasági dolgozók.

2. München, Németország

München nem csak az épületeiről, vagy söréről híres, de a konyháját is sokan sokra tartják. És nem is csak a sertéshúsos ételek miatt, de kötelező például megkóstolni a weisswurstot a Viktualienmarkton, vagy a süteményekben is erős kávézókat kipróbálni. Michelin-csillagos éttermet is találunk a városban, a Tantris megéri az árát.

1. Manila, Fülöp-szigetek

Az összeállítás első helyezettje meglepetésnek tűnhet, Maniláról ugyanis aligha jut az átlagember eszébe éppen az étkezés.

Pedig a Fülöp-szigeteken élők sokat és finomakat esznek, annyira, hogy az élre került a város ebben az összeállításban.

A Salcedo piacra jár például a helyi felső tízezer hal- és zöldségfélékből bevásárolni. Itt, de a hatalmas bevásárlóközpontok apró éttermeiben is érdemes a helyi ízekkel próbálkozni. Nehéz mellényúlni, legyen szó halból készült savanyú levesről, Adobóról, vagy a mártással kínált szopós malacról.  

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5