Deluxe főoldal

Milliós üzlet a versenylovakkal való fedeztetés

Címkék: Imperial, Kincsem, , verseny, tenyészmén,

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tar Zsuzsanna

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ahhoz, hogy egy csődőrből hivatalosan is elismert fedezőmén váljék, több kritériumnak is meg kell felelnie. Kötelező a jó versenyforma, a kiváló teljesítmény és a szép külső sem éppen hátrány. Magyarországon egy fedeztetés 150 ezer forintnál kezdődik, de Angliában elérheti a 31 millió forintot is.

A versenylovak életében általában, ha a jó szerencse is úgy kívánja, eljön a pillanat, amikor befejezik a pályafutásukat és elérkezik egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb időszak. Természetesen tényészmén nem lehet bármilyen lóból, legalábbis nem minősített. A miértekre és a hogyanokra Hesp József, a Nemzeti Lóverseny Kft. versenyintézőségi tagja válaszolt a Deluxe-nak.

kincsemlonevelde.hu
A hibátlan küllem mellett a származásnak is makulátlannak kell lennie


Ahhoz, hogy egy telivérből jó tenyészmén váljék, az állatnak egy úgynevezett "hármas követelménynek" kell megfelelnie: versenyforma, küllem, származás. A versenyforma a ló versenyképességét, szívósságát, kitartását, lovagolhatóságát és kezelhetőségét jelenti. A küllem többek között a jól ívelt, izmos nyakat, szabályos lábakat, a hosszú, magas mart, jó kötést foglalja magában.

A származás már egyértelműbb, hiszen az a ló felmenőit, genetikai örökletességét jelenti, aminek rendkívül fontos utánajárni, hiszen hiába a jó teljesítmény, ha az apajelöltnek több egészségügyi problémája is van. Talán nem is gondolnánk, de a fedezőméneknél főleg az "anyai család számít", ezen az ágon kell sikeresebbnek lennie, vagyis fontos, hogy az adott mén anyja, nagyanyja és dédnagyanyja milyen "minőségű" ivadékokat adott. A profi tenyésztő a tenyészkancájához megfelelő mént keresi, amelynek vére "felpezsdítheti" a leendő csikót, javíthat az állat testalkatán, járásmódján, természetén.

De hogy egy telivér hivatalosan is fedezőménné váljon, arra több bizottságnak is rá kell bólintania. Ilyen a Magyar Méneskönyv Vezetősége, a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete, az Ügetőtenyésztők Országos Egyesülete (ÜTOE), valamint az OMMI Lótenyésztési Osztálya.

A fedezőménekkel szemben felállított követelmények általában minden országban eltérőek, de a legtöbb helyen az a fontos, hogy a ló kiváló helyezéseket érjen el a rangosabb versenyeken, legyen távbíró, jól idomítható és a termékenyítése is eredményes legyen.  

A leghíresebbek

Ami a legemlékezetesebb telivéreket illeti, Buccaneeré az első hely, aki a magyarországi telivérek és félvérek tenyésztésére számos ivadékon át a legelőnyösebb befolyással volt és van. Buccaneer az 1860-as évek egyik "sztárja" volt, kiváló versenyló, aki átkerült Magyarországra. "Kortársai" között van Cambuscan, Kincsem apja. Elkerülhetetlen megemlíteni a csodalónak nevezett Ribot, Northern Dancert, Seabiscuit-et vagy Hyperiont.

lovasok.hu
Imperiál és első számú lovasa, Németh Ferenc


Szintén ide sorolható Caissot, az angol import telivér, aki Intermezzo apja. Intermezzo nemzette Imit, a szintén sikeres versenylovat, aki azonban egy sérülés miatt hamar abbahagyta a futamokon való részvételt, viszont ő lett Imperial apja.

Imperial, a "pompás mén" 1960. február 14-én született a kisbéri ménesben. Bár a hozzáértők eleinte csak kritizálták, már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. Imperiál 1962 és 1964 között Magyarországon veretlen maradt, és megnyerte az Osztrák Derby-t, a Szocialista Országok Nagydíját és az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy második helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Háromévesen Baden-Badenben második lett, ugyanis egy angol telivér, Espresso győzte le.

Ez olyan nagy siker volt, hogy 1963. őszén meghívást kapott a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C.-be, ott hetedik helyezést ért el.

Versenyzői pályafutásának befejezése után elkezdődött nagyszerű tenyészkarrierje. A Wikipedia.org szerint a csődör azonban "válogatós" volt, a szürke kancákat kedvelte leginkább, ám azokból kevés van a telivérek között. Így sokszor megesett, hogy fedeztetéskor - egyfajta afrodiziákumként - szürkével kecsegtették, majd a döntő pillanatban a kijelölt kancát tolták elé. A legendás Imperiál 1989-ben Kerteskőn pusztult el. Az egész nemzet gyászolta.

 

 

1.  Milliós üzlet a versenylovakkal való fedeztetés
2.  Híres kancák

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5