Kincskeresés az Ecseri piacon

Címkék: Ecseri, piac, régiség, műkincs

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Vannak még kincsek az Ecserin? Körülnéztünk a piacon, ahol gagyit, hamisítványt és értékesnek tűnő tárgyakat egyaránt láttunk. Profi régiségkereskedőt árulta el, hogy hogyan, mikor és mit érdemes vásárolni, és hogy szerinte biztos, hogy át leszünk vágva, ha szakértelem nélkül vásárolunk.

"Mindennap nyitva vagyunk, de sajnos csak ilyenkor vannak vevők"- mondja egy árus az Ecserin, amikor megkérdeztük, mikor jöhetünk vissza vásárolni, ha megtetszik valami. Egy verőfényes tavaszi szombat délelőttön mentünk ki az Ecseri piacra, hogy sok árust és vásárlót találjunk. Nem csalódtunk, az állandó boltokat is nyitva találtuk, és az alkalmi árusok is szépen telepakolták a kis asztalokat, sőt, a flasztert is. Az Ecseri él és virul.A piac két végén lévő főbejárat közül mi a parkoló felé esőt választottuk. A kínálat színessége itt a legszembetűnőbb, oldalt az állandó kereskedők kínálják portékájukat, a placcon pedig saját régiségeit kínáló nyugdíjastól a kukázókon át a profi kereskedőig mindenféle árust találunk.

Első kedvencünkbe a bejárattól alig néhány méterre botlunk, az egymással játszó három kiscicát nyilván bájosnak szánta festőjük, a végeredmény inkább ijesztő lett. Az árus kérdés nélkül irányárról beszél, az Ecserin alkudni kötelező. Később újabb és újabb macskás festménybe botlunk, igazi kánaán lenne ez a hely, ha gyűjteni kezdenénk ezeket. De nagy a választék mackókból, táblákból, vallásos festményekből és még oly sok mindenből. Az Ecserire könnyű rászokni.

Nem messze a cicáktól egy szép porcelán tálat emelünk fel az egyik asztalról, kíváncsiak vagyunk, hogy milyen jelzést találunk az alján. "Az egy négyszázezres tál, nem kéne úgy fogdosni. Vegye meg, aztán emelgetheti, ha akarja. Azt sem tudja, mi ez, nem igaz?" - förmed ránk az árus meglepően gorombán, a kínáláshoz nála kedvesség nem jár. Ezzel a taktikával később is találkoztunk, alighanem vannak olyan vásárlók, akiknek a stressz hatására nyílik meg a pénztárcájuk.

Mi ebben is a tipikus Ecseri-látogatók közé tartozunk, és inkább továbbállunk. Ahogy abban is, hogy nem vagyunk sem profi gyűjtők, sem kereskedők, egyszerűen szeretjük a szép tárgyakat és a piacok semmivel össze nem hasonlítható hangulatát. Az Ecseri pedig a piacok piaca, a legrégebbi, legnagyobb, legváltozatosabb, leghivatalosabb régiség- és ócskaságlelőhely.


Majdnem Mindszenty


Csak itt fordulhat elő, hogy attól a táltól néhány méterre, ami ahhoz is túl értékes, hogy a potenciális vevő egyáltalán hozzáérjen, állólámpát kínáljanak háromezer forintért. Ami egyértelműen irányár, érzésünk szerint egy ezresért is elhozhattuk volna a lomtalanított "kincset". Kicsit arrébb megviselt, indiainak tűnő, fából készült szobrot árult egy asszony.

Csodálkozva kérdeztük, hogy honnan van neki ilyen távolról jött régisége. Kiderült, ő soha nem firtatja, mi honnan jön, ha tetszik valami, amit eladásra kínálnak, azt megveszi. Ehhez képest pontosan tudja, hogy az általa 180 ezerre tartott szobor kétszáz éves, tukmálja is rendesen. A kedvenc tukmálónk nem ez az árus, hanem egy teljesen átlagos kisnyugdíjasnak tűnő, de "igen ravasz" hölgy.

Ő egy általa kínált katolikus papot ábrázoló képről mélyen a szemünkbe nézve fejtette ki, hogy Mindszenty bíborost ábrázolja, és egy apáca festette. Igen értékes teszi hozzá, még szignózva is van. A "szignó" egy Mindszenty József emlékére kiadott kitűző a szitanyomat szélére tűzve, mellette nem is olyan apró betűkkel: Italy Design.

Az ilyen egyértelmű átvágás persze szkeptikussá teszi a naiv érdeklődőt. Ezért hiába tetszik annyira két akvarell egy valóban hozzáértőnek tűnő, szimpatikus, állandó bolttal rendelkező árusnál, nem merünk vásárolni, pedig enged az árból, és még keretezést is ígér.

Később, friss tapasztalatokkal felvértezve megkerestünk egy profi, évtizedek óta a piacra járó régiségkereskedőt is. Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondol a mai Ecseriről, és megkértük, hogy adjon tanácsokat is a vásárlással kapcsolatban.

A komoly üzlettel rendelkező férfi kérése az volt, hogy neve a cikkben ne hangozzon el, mert nem szeretné, ha bármelyik ismerősével, ügyfelével nézeteltérése támadna amiatt, amit mond.

 

 

1.  Kincskeresés az Ecseri piacon
2.  A profi jótanácsai

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5