A tökéletes öltöny ára

Címkék: öltöny, divat, luxus, szabóság, Scabal, Facis

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy tökéletesen szabott, viselője egyéniségét és anyagi helyzetét is kifejező öltöny ugyanúgy fontos része az üzletemberek megjelenésének, mint a megfelelő minőségű táskák és egyéb kiegészítők. Egy prémium kategóriás, méretre szabott öltöny ára mintegy 200 ezer forintnál kezdődik ma Magyarországon. Utánajártunk, melyek a legújabb trendek, és hol, illetve mennyiért készítenek tökéletes öltönyöket a szabóságok Magyarországon.

A méretes szabóság, vagyis a bespoke tailoring kifejezés arra utal, hogy a szabók minden egyes vásárlóra megfelelő időt szánnak, megbeszélik az egyéni igényeiket. Egy vérbeli angol szabó annak idején nemcsak az öltönnyel kapcsolatos elképzeléseiről faggatta ki a megrendelőjét, hanem azt is tudnia kellett, hogy hol és mivel tölti a szabadidejét, milyen alkalmakra akarja viselni a modellt.

AFP
Egy klasszikus angol szabóműhely


Ebből következik, hogy szinte soha nem készül két egyforma öltöny a prémium kategóriás méretes szabóságokban, ahogy nincs két egyforma ízléssel, pénztárcával és anyagi helyzettel rendelkező ember sem. Az így készült öltöny minden részletében egyedi, a megrendelő egyéniségét és elképzeléseit tükrözi.

"A bespoken tailoringnak nincs hivatalos magyar fordítása, mi konzultációs szabóságnak fordítottuk" - mondta Baranyi Zsolt, a Galamb méretes szabóság tulajdonosa. "Könnyebb meghatározni a divatszabóság fogalmának ellenében, ami a méretes szabósággal szemben szezonális modelleket készít adott kollekciókból."

A bespoken tailoringnál a vevőkre tervezik a ruhát, ami bármilyen anyagból készülhet, bármilyen fazon lehet, de kizárólag a legmagasabb minőségi kritériumok mellett kézzel készülhetnek. Egy méretre készülő öltönynél a szabónak a zakón körülbelül 200 különböző méretre kell figyelnie, hogy az eredmény egy teljesen testhez és a vevő igényeihez igazodó, a mozgást egyáltalán nem gátló ruha legyen, mondta Baranyi Zsolt.
 
Luxusöltönyök a Galamb utcában

A Galamb méretes szabóság a műhelynek otthont adó utcáról kapta a nevét. A ruhák helyben készülnek, a fazonokat együtt tervezik meg a vevővel. Kiválasztják az alapszövetet, a bélés anyagát, ami kizárólag bemberg vagy viszkóz lehet, illetve a gombokat (kagyló, elefántcsont).

Az anyagokat az 1938-ban alapított Scabal manufaktúrától vásárolják, és nemcsak az alap gyapjúszövetek (Super 100’-as,  120’-as, és 130’-as négyzetmétersúlyú, ahol a számjelölés a négyzetméterenkénti tömeget jelenti grammban), hanem a 250’-as tiszta gyapjúszövetek is elérhetőek. Ezenkívül selyem, kasmír, moher és vikunya is rendelhető, csaknem 2000 anyag közül lehet választani. A vikunya egyébként a világ legdrágább anyaga, a tiszta, 100 százalékos vikunyaszövetből egyetlen méter körülbelül 700 ezer forintba kerül.
 
Összehasonlításképp: egy konfekciógyárakból kikerülő, olcsóbb kategóriás öltöny egyáltalán nem biztos, hogy akár tiszta gyapjú alapszövetből készül, feljavításukra sok esetben használnak műszálat, ami a luxusöltönyök szintjén elképzelhetetlen.

A zakók az olasz és angol manufaktúrák hagyományai alapján ún. "épített rétegrendűek", ami azt jelenti, hogy a mellvásznat a szabó készíti lószőr, illetve teveszőr merevítő alkalmazásával, vagyis az öltöny nem gyártósoron készül, nincs benne ragasztó. Ennek előnye, hogy a zakó testre formálható, és a tisztítás során sem használódik el annyira.

Galamb Bespoken Tailoring
A Scabaltól rendelt anyagok méterára 60 ezer forint is lehet


Egy átlagos öltönyhöz 3 - 3,3 méter szövetre van szükség. A Scabaltól rendelt anyagok métere 25 ezer forinttól kezdődik és 50-60 ezer forintért már nagyon kimagasló minőségű anyagot lehet vásárolni, de a határ a csillagos ég. A Galamb szabóságban készült öltönyök ára a 160 ezer forintos fazondíjból és az anyagárból tevődik össze, mondta Baranyi Zsolt. Ez azt jelenti, hogy 210-300 ezer forintért már legmagasabb minőségi szintnek megfelelő öltönyt készíttethetünk.

Arra is van lehetőség, hogy egyedi, diszkrét logókat, vagy az öltöny tulajdonosának monogramját hímezzék bele a zakó bélésébe. Volt már arra is példa, hogy a családi címert kértek.

"Ennél a minőségi kategóriánál nincs szabály, de természetesen segítjük a vevőt a választásban, hogy a divattrendeknek is megfelelő ruhát alakítsunk ki" - mondta Baranyi Zsolt. Külföldön a két sorgombos, spicces galléros, illetve vékony reverű két gombos "olaszosan" testre szabott, feszes fazonok mennek.
 
Galamb Bespoken Tailoring
A szabóság egyik öltönye

A nadrágok nagy része bőségránc nélkül készül, és a szűkebb állású fazonok számítanak divatosnak. Most nyárra a kockás, selyemmel, lennel, moherrel kevert anyagok, a színeket tekintve pedig a fekete helyett a mélykék alapszín barna, kék esetleg lila, rózsaszín minta, kiegészítő szín mondható trendinek.

A szabóságban 2-3 próbával készülnek el az öltönyök, a megrendeléstől számított 4-5 hét alatt. A következő öltönynél már nincs ennyi próbára szükség, a modell visszarendelhető, ugyanis minden egyes vendég saját szabásmintáját megőrzik.

Kérésre kimennek a megrendelő irodájába, vagy a lakására. A tisztítást és a méretre igazítást is vállalják, ha a megrendelő  esetleg felszedne, vagy leadna néhány kilót.
 
A szabóságban, amelynek ügyfelei között főleg felsővezetők, igazgatók vannak, ingek és méretre szabott farmernadrágok is készülnek, ez utóbbiak kézi tűzéssel, egyedi koptatással, 35 ezer forintért. A vásárlók mintegy 30 százaléka hölgy, ők elsősorban kosztümöket, koktélruhákat, estélyi ruhákat, és blúzokat rendelnek.

 

 

1.  A tökéletes öltöny ára
2.  Derrick öltönye és az orosz milliomosok kedvence

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5