160 milliárdot vesztett a leggazdagabb magyar

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mintegy 380 milliárddal kevesebb pénzük van a legtehetősebb magyaroknak, mint tavaly, derült ki a Napi Gazdaság legújabb, a 100 leggazdagabb című kiadványából. Továbbra is Demján Sándor vezeti a vagyonlistát, a válság azonban alaposan átrendezte a korábbi sorrendet.

A naponta változó gazdasági helyzetben, ahol vagyonok tűntek el és értékelődtek le, milliárdosok mentek tönkre, egyáltalán nem volt könnyű felmérni a leggazdagabbak vagyonát és összeállítani a listát, írta a kiadvány szerkesztője, Szakonyi Péter.

Demján Sándor 160 milliárdot vesztett

A leggazdagabb magyarok vagyona a tavalyi évhez képest összesen 440 milliárd forinttal lett kevesebb, a veszteséget némileg csökkentette az a tény, hogy akadtak, akik a válság ellenére növelték vagyonukat. Így összességében 379 milliárddal kevesebb összegből kell gazdálkodniuk, mint tavaly.


Demján Sándor rengeteget vesztett az ingatlanpiac válsága miatt

Az összeállítás a 2009. április eleji állapotokat tükrözi. Ez alapján továbbra is Demján Sándor a leggazdagabb magyar, vagyona azonban a tavalyi 300 milliárd forinthoz képest az idén az ingatlanválság miatt "mindössze" 140 milliárd forint.

Az üzletember cége, a TriGránit évek óta a regionális ingatlanpiac meghatározó szereplője, számos kelet-európai országban épít bevásárlóközpontokat, irodákat, modern városközpontokat. A cég fejlesztései a válság hatására a harmadára olvadtak, és késik a ljubljanai és a zágrábi projektek elindítása is.

Az ingatlanmágnás tavaly megvásárolta az orosz országos állami lottójáték jogaival rendelkező orosz cég, az Orglot nevű cég 51 százalékát. A vagyonvesztés ellenére is finanszírozza a Prima Primisssima díjat, amelynek segítségével több ezer diák kap ösztöndíjat.

A magyar Abramovicsként is emlegetett Várszegi Gábor vagyona jelenleg 74 milliárd forint. A Fotex cég résztulajdonosa tavaly még 90 milliárd forint felett rendelkezett. A milliárdos a nyolcvanas években alapozta meg vagyonát a Fotex fotószolgáltatási céggel, amit az Azúr, az Ofotért, a Keravill, a Domus és az Ajka Kristály követett.

Ingatlanportfólióját hazai és nemzetközi üzletláncoknak adja bérbe, és jelentős összegeket fektet a magyar futballba is: a Sándor Károly futballakadémia eredményes utánpótlás-nevelő rendszert fejlesztett ki.

Széles Gábor, a lista harmadik helyezettje eddig 5 milliárd forintot fektetett médiabirodalma kiépítésébe. Bár a cégcsoport nem hozott nyereséget, az üzletember azon kevesek közé tartozik, akiknek vagyona nem csökkent, hanem nőtt a válság idején: az idén 70 milliárd forintot birtokol, ez 3,5 milliárd forintos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A médiacsoport veszteségét az általa 46 százalékban birtokolt Videoton Holding nyereségéből tudja finanszírozni.

70 milliárd alatt

Leisztinger Tamás, a Forrás Rt. Főtulajdonosa megőrizte negyedik helyét, bár vagyona az idén 69,5 milliárd forintra apadt a tavalyi 81-ről. Cégbirodalmát kevésbé érintette a válság, legnagyobb ingatlanbefektetését, a Lágymányosi-öbölbe tervezett projektjét még időben eladta egy portugál cégnek.

A 41 éves fizikus portfóliójához tartozik a Hunguest Hotels, horvátországi, montenegrói és bulgáriai szállodákba is befektetett. Legújabb hobbija az autóversenyzés, indult a Budapest-Bamako ralin is.

3 milliárd forinttal gyarapította vagyonát Veres Tibor, így 64 milliárd forinttal került a lista 5. helyére. Cége, a Wallis Csoport árbevétele megközelítette a 110 milliárd forintot.

Csányi Sándor OTP-vezér vagyona 110 milliárd forinttal csökkent tavalyi évhez képest, most 50 milliárd forint felett rendelkezik. Valószínűleg ő az utóbbi fél év pénzügyi válságának legnagyobb hazai vesztese.


50 milliárdja maradt

Az elmúlt években hatalmas agrár- és élelmiszeripari birodalmat épített ki, ezenkívül távközlési és ingatlanbefektetések is szerepelnek a portfóliójában. Az 55 éves üzletember alapítványa tehetséges vidéki gyerekek tanulmányait támogatja.

Wáberer György cégcsoportja, a Waberer's csoport bevételeit a magas üzemanyagárak is megnyirbálták, a recesszió miatt a nem tudott a cégbirodalom a tőzsdére lépni. A milliárdos vagyona 48 milliárd forint, 8 milliárddal kevesebb, mint tavaly.

Az egykori számítástechnikai irodavezető 1994-ben vásárolta meg munkatársaival a Volán Tefu céget, és vezérigazgatóként sikerre vitte a sokáig eladhatatlannak tűnő vállalatot. 56 milliárd forintos vagyonával a lista nyolcadik helyére került.

A nyolcadik leggazdagabb magyar az összeállítás szerint Nagy Elek. A Vegyépszer tulajdonosának vagyona 45 milliárd forint (tavaly 51 milliárd volt). Őt Futó Péter követi a listán, aki ingatlanbefektetéseivel 40 milliárdra növelte vagyonát. Kovács Gábor szintén 40 milliárd forinttal rendelkezik, éppen annyival, mint a tavalyi évben.

A listák összeállítóinak spekulációi, pontosabban a teljes vagyon kiszámításának módszere azonban országonként más és más, fejtette ki egy korábbi cikkünkben Szakonyi Péter. 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5