Arab sejk palotájában is dolgozott a magyar dizájner

Címkék: Dros Róbert, dizájner, luxus, virág, ékszer

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Dros Róbert több mint egy évtizede készít exkluzív, több millió forintba kerülő virágkompozíciókat. Dolgozott Náray Tamással, egy arab sejk palotájában, megrendelői között svájci bankárok és milliomosok szerepelnek. Szerinte nem feltétlenül attól lesz luxus egy virágkompozíció, hogy drága ékszerek díszítik, és nem számít szentségtörésnek, ha homár, szőrme, vagy pávatoll is szerepel az alkotásokban.

Dros Róbert egy dombóvári virágszalonban kezdte karrierjét 1993-ban. Gyorsan kitűnt merész kiegészítőivel festett virágaival. Később Hollandiába ment, hogy tökéletesítse virágokkal kapcsolatos ismereteit, egy cég magyarországi rendeléseivel foglakozott.

"Hamar kiderült, hogy nem a fóliasátorban van a helyem, és egy év múlva már egy dubaji sejk 150 szobás palotájában dolgoztam, ahol naponta új virágkompozíciókról kellett gondoskodnom" - mesélte.Visszafogott, elegáns stílusban alkotott, az enteriőr és a berendezés ugyanis rengeteg arany kiegészítőt tartalmazott. A fürdőszobában például, ahol a mályva és természetesen az arany dominált, lazac és mályvaszínű kálával dolgozott.

A kompozíciókhoz Párizsban készült arany ékszereket is használt. A virágokból készült dekoráció naponta 2-3 millió forintnak megfelelő összegbe került, nemcsak a helyiségek díszítésére, hanem az étkezésekhez is készültek kompozíciók. A dizájner tálalás előtt 72 órával kapta meg a menü leírását és az étkészlet fotóit. (Egy ízben herendi porcelánnal is találkozott.) A konyhába soha nem léphetett be.

Kötetlen munkaidőben, általában éjjel dolgozott, szabadnapja azonban nem volt. Minden feltételt maximálisan biztosítottak az alkotáshoz. A virágok a sejk saját kertjéből érkeztek, és olyan metszőollót kapott a munkához, amelynek fogója platinából készült. Mesés gazdagság vette körül, ekkor tapasztalta azt, hogy a virágszirmokkal teleszórt szobák nemcsak a filmvásznon léteznek.

Mindezek ellenére Dros Róbert mindössze három hónapot töltött a sejk alkalmazásában. Maradhatott volna még, de megunta, hogy nem hagyhatja el a szállodát, és a legtöbb helyre biztonsági őr kísérte, mozdulatait kamerák figyelték, mivel nagy értékű ékszerekkel dolgozott. Számos biztonsági előírásnak és szabálynak kellett eleget tennie, például nem nézhetett munkaadója, a sejk szemébe, akivel összesen három alkalommal találkozott személyesen.

Egyesült Államok és Magyarország

Dros Róbert innen Thomas Godden dizájneriskolájába került, ahol elsajátította a legújabb virágkötészeti technikákat és olyan anyagokkal dolgozott, mint a pávatoll, amelyből ruhákat és stólákat is készített. Az iskola számos olyan divatbemutatón is kifutóra vitte a tanulók munkáit, ahol sztárok szerepeltek, így Julia Roberts, Madonna és Sophia Loren is viselte Dros Róbert kreációit.

Dros Róbert
Dros Róbert ügyfelei között milliomosok és sejkek is vannak


Az Egyesült Államokban egyébként nem a virágüzletekből rendelik meg a komolyabb csokrokat, hanem a különféle stúdiókból. Látványos, kevesebb vágott virágot és sok zöldet tartalmazó kreációkat kérnek, ahol a kiegészítőkön van a hangsúly.

Ez volt az a stílus, amellyel Magyarországon is fel tudta hívni magára a figyelmet, és nemcsak a szokásos kaszkád formájú csokrokat kínálta. (A kaszkád, vagyis "vízesés" csokorban a virágok vízeséshez hasonlóan omlanak le a menyasszony karjáról.)

Náray Tamás felfigyelt "Pávák tánca" nevű ruhakreációjára, amelynek mídere zöld levelekből, szoknyája organzából készült, a stólát pedig pávatollak alkották. Dros Róbert hamarosan Náray Tamás esküvői ruháihoz tervezett egyedi csokrokat. Aranykoncentrátummal kezelt virágok, párizsi luxusékszerek tették egyedivé a narancs és távol-keleti zöldben pompázó ruhákhoz készült kompozíciókat.

Az Operettszínháznak is dolgozott, egy idő után Svájcba költözött, Magyarországon ugyanis igen kevesen tudták megfizetni a néha 2 millió forintba kerülő virágkreációkat. "Magyarországon a legtöbb virágkötő nincs tisztában azzal, hogy mi az, amitől egyedi lehet" - mondta a virágkötő művész.

Csokrok homárral és szőrmével

A recesszió a virágkötészeti trendekben is jelentkezik, mégpedig úgy, hogy visszafogottabbak a kreációk. A virágkötők az aranydíszítés helyett ezüst, króm, távol-keleti árnyalatokkal dolgoznak, a csokrok elegánsak, de nem hivalkodóak.

Divatba jöttek az "antik" színek is, mint a lazac, a púder és a bézs, ezenkívül a fáradtzöld, a krémszín és ezüst is trendinek számít.

A divatszínek egyébként komoly késéssel kerülnek Magyarországra, akár 3 év is eltelik, mire egy-egy irányzat a kiskereskedőkhöz eljut. A lila szín és a Swarovski kristály például már egyáltalán nem számít divatosnak, az idei tavasz és nyár színei narancs, a pink és a rózsaszín lesznek.

 

 

1.  Arab sejk palotájában is dolgozott a magyar dizájner
2.  Aranyrudak, homár és szőrme a csokorban

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5