A legjobb magyarországi bortúrák

Címkék: bor, wellness, Tokaj-Hegyalja, Badacsony, Villány

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A borkóstoló programok egyre népszerűbbek Magyarországon, és ezzel együtt a tehetős pincelátogatók igényei, elvárásai is megváltoztak az utóbbi években. Borhotelek és híres pincészetek ajánlataiból válogattunk.


A borkóstolást érdemes összekötni egy másfajta, külsőleg hatásos vinoterápiával: a szálloda Wine Spája egyedülálló wellnesskezeléseket kínál, amelyekhez saját fejlesztésű, szőlőből, szőlőmagból és borból készült VinoSense kozmetikumokat használnak. A VinoSense termékek elkészítéséhez használt a szőlő a kúriához tartozó Andrássy Pincészet területeiről származik.

A vinoterápia alkoholmentes borszármazékkal, friss szőlővel, törköllyel, szőlőmag-és héjkivonatokkal készített fürdőt, testradírozást, masszázst és pakolást tartalmaz. A legújabb ajánlatok között a törköllyel és arannyal végzett, egy órás, 14 ezer forintba kerülő Appasionato lifting arckezelés tartozik, a Vinosense Luxus anti-aging program pedig 28 ezer forintba kerül és szőlős kényeztetésből áll tetőtől talpig.
Pezsgőfürdő és lovaskocsi


A villányi Crocus Borhotel medencéje - párhuzamos élvezetek


A borturizmus és vendéglátás összefonódásának hagyományát a Villány és Szekszárd környéki pincészetek teremtették meg. A villányi Gere Pincészet látogatói "ismerkedő, felfedező, exkluzív és portfólió" kóstolócsomagok közül választhatnak.

Az egyéni vendégek (10 főig) a pincészethez tartozó Crocus Gere Bor Hotel-Wine Spa Borozójában próbálhatják ki a Gere-féle borokat, ami minden nap nyitva áll 10.00-22.00 óra között. Ide előzetes bejelentkezés nem szükséges, tudtuk meg Szemerjay Viktória értékesítési igazgatótól.

A csoportoknak érdemes előzetesen helyet foglalni. Hétköznapokon nagyobb eséllyel található szabad hely, hétvégi programoknál 1-2 héttel korábban kell bejelentkezni. A kóstolás iránt egyébként főleg a 25-55 év közöttiek érdeklődnek.

A Crocus Borhotel vinoterápiás részlege számos masszázst és kozmetikai kezelést kínál, a terápiákhoz a Gere-birtok szőlőinek eszenciáit is felhasználják. A Crocus Spát ki is bérelhetjük, egy kétórás, szaunázással, pezsgőfürdőzéssel és masszázzsal töltött frissítő rituálé 24 ezer forintba kerül, az ár a bekészített ásványvizet, gyümölcsöket és bort is tartalmazza. A kínálatban speciális, lánybúcsúkra ajánlott és baba-mama terápiák is szerepelnek.


A borkóstolást és a wellnessprogramokat lovaskocsikázással, lovaglással, túrázással is összeköthetjük. Az extrém sportok hívei kipróbálhatják a Mecsextrém parkot, 1600 forintért pedig másfél órás sétahajóútra indulhatunk a Dráván.

Kéknyelű és rózsakő

A badacsonyörsi Varga Pincészet borkóstoló programjának résztvevői a borfeldolgozástól a palackozásig az összes munkafázist megtekinthetik. (A pincészetben óránként 10 ezer üveg bort palackoznak.)

Deluxe.hu
Varga Péternél minden munkafázist megtekinthetünk


A kóstoló során 7-8 féle bort lehet kipróbálni, többek között a kizárólag ezen a borvidéken előforduló kéknyelű és a badacsonyi rózsakő fajtákból készült borokat, mondta Varga Bálint borász. Lehetőség van pezsgőkóstolásra is.

Bár a legismertebb és legnépszerűbb borrégiókhoz tartozik, a badacsonyi borvidéken nem találunk olyan szervezett kiegészítő programokat, mint Villányban. Varga Bálint szerint ennek egyik oka az, hogy a Balaton miatt inkább a nyaralóturizmus jellemző a régióban, a külföldiek miatt sok a folklórelemeket tartalmazó program.

A másik ok az, hogy a badacsonyi borvidék birtokszerkezete alapvetően eltér a villányitól: az egykori úri szőlők helyén alakult pincészetek nem közvetlenül a települések mellett találhatók.

Míg Villányban gyakorlatilag integethetnek egymásnak a borászok, itt komoly gyalogtúrát jelentene végigjárni például a badacsonyi borút állomásait.

A borász szerint a helyzet folyamatosan javul, bár nehezebb alapokkal indulnak, mint más borvidékek. A júniusi Kéknyelű Virágzás Ünnepe nevet viselő rendezvény alkalmával 3-4000 emberre számítanak, a Budapesten rendezett Badacsonyi Borfesztiválon pedig 10 ezren vettek részt.

 

 

1.  A legjobb magyarországi bortúrák
2.  Villány és Badacsony

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5