A legjobb magyarországi bortúrák

Címkék: bor, wellness, Tokaj-Hegyalja, Badacsony, Villány

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A borkóstoló programok egyre népszerűbbek Magyarországon, és ezzel együtt a tehetős pincelátogatók igényei, elvárásai is megváltoztak az utóbbi években. Borhotelek és híres pincészetek ajánlataiból válogattunk.

Az igényes borkóstolókat ma már nem elégíti ki a régen szokásos program, amely korábban csak a pincészet bejárásából, a kóstolásból és a hazajutási kísérletekből állt. A kóstolás mellett sokan wellness- és különféle szabadidős programokon és borvacsorákon vesznek részt, és több napot is rászánnak arra, hogy megismerjék az adott borvidéket.


A pincék bejárásán kívül más programokat is igényelnek a turisták


"Az lesz a keresett szolgáltató, aki a borkóstolás mellé tud egyéb programokat is kínálni a vendégének" - mondta Erdősi Mária, a Magyar Bormarketing Bizottság elnöke. "Egyre több olyan pincészet van, amelyiknél a borkóstoláson kívül családi programokra, például lovaglásra is van lehetőség".

Arról nem készült statisztika, hogy hányan vesznek részt szervezett borkóstoló programokon, arra vonatkozóan viszont vannak adatok, hogy a többi turisztikai kínálathoz képest egyelőre sokkal kisebb százalékban vesznek részt bortúrákon az emberek.

A témakörben tavaly a Gfk Hungária Piackutató Intézet végzett kutatást. A tanulmány szerint a bortúrát a legtöbben gasztronómiai programokkal és fürdők látogatásával, wellnessprogramokkal kötik össze, a megkérdezettek kisebb aránya párosítja biciklizéssel, horgászattal vagy egyéb tevékenységgel. Az érdeklődő, tehetősebb nyugdíjas korosztály gyógyfürdő-látogatással egészíti ki a borkóstolást, tette hozzá Erdősi Mária.

Az ország 22 borvidéke közül természetesen Tokaj jut először az emberek eszébe, ha borturizmusról beszélünk, de Villány, Eger, Szekszárd mellett egyre többet tudnak a kisebb borvidékekről is.

Ahhoz, hogy a hordói tartalmával elégedett borász a saját pincészetében kóstoltasson és vendégeket fogadjon, meg kell felelni a Borúti Karta előírásainak, bizonyos higiéniai feltételeknek. Ide tartozik például a megközelíthetőség, a parkolóhelyek biztosítása, ezenkívül ismernie kell a régió borait, a borvidéket. A borkóstoltatáshoz emberismeret és intuíció is kell, mondta a szakértő.

Gasztronómiai élmények és tokaji nektár

A tokaji Disznókő Szőlőbirtokra látogatók idegenvezetővel járhatják be az ültetvényt, a program pedig nem ér véget a három-, vagy hatféle nedű megkóstolásával. A vendégek különleges gasztronómiai élményben részesülhetnek a Sárga Borház Étteremben, ahol kifejezetten a pincészet boraira komponáltak különleges fogásokat, mondta Palágyi Krisztina, a szőlőbirtok borturizmus-menedzsere.


A tokaji Disznókő Szőlőbirtok


A pirítóson és balzsamecetes zöldsaláta ágyon tálalt libamáj terrine-hez például egy 2004-es, 4 puttonyos tokaji aszút ajánlanak, a "paradicsom-paprikával és friss bazsalikommal megtömött pisztráng roston sütve" nevű fogáshoz pedig késői szüretelésű Tokaji Furmintot adnak.

A birtokon meg lehet kóstolni a különleges natúreszenciát is, ami tulajdonképpen a saját súlyuk alatt összenyomódott aszúszemekből kifolyó mézszerű ital. Cukortartalma nagyon magas, de alkoholtartalma alacsony, 2-3 százalék. A jobb évjáratok valóságos nektárok, egészségmegőrző tulajdonságuknak köszönhetően. A natúreszenciákból mindössze pár száz palack jelenik meg évente, akár több mint százezer forintba is kerülhet egy fél literes üveg.

A jövőben arra is lesz lehetőség, hogy a vendégek önálló piknikre induljanak a szőlőbirtok területén. Térképpel és helyi kulináris különlegességekkel, erdőhorváti pereccel és libamájjal ellátott kosárral felszerelkezve fedezhetik fel a birtok területét. Akik többet szeretnének tudni a tokaji borokról, szeminárium-jellegű borkóstolókon vehetnek részt.

A birtoklátogatásra egyre több fiatal felnőtt, harmincas éveiben járó menedzser, kisgyermekes család érkezik, de sok a nyugdíjas csoport is, mesélte Palágyi Krisztina. Ha csak háromféle borral szeretnénk közelebbről is megismerkedni, akkor a kóstolás 1400 forintba kerül, hatféle bor esetén ez az ár 2800 forint. A szőlőbirtok közelében két négycsillagos szálloda is található, így a hazajutás sem okozhat problémát.

Aki szeretne ellátogatni a Disznókő Szőlőbirtokra, annak érdemes minél előbb bejelentkeznie, ugyanis számos szakmai vendég, borklub és leendő borász érkezik rendszeresen a pincészetbe, tanácsolta Palágyi Krisztina.

Vinoterápia és wellness

A borkóstoló programokon való részvétel ma már nagyon trendinek számít a fiatalok körében, mondta Hamar Krisztina, a tarcali Andrássy Kúria igazgatója.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken található négycsillagos hotelhez tartozó Andrássy Pincészet 1-2,5 órás programokat kínál, amely során a vendégek a borüzemet és a palackozót is megtekinthetik, és az időjárástól függően kimehetnek a szőlőbe.

Kedden, csütörtökön és szombaton biztos, hogy rendeznek borkóstolást, ha sok az érdeklődő, egy nap kétszer is, mesélte Hamar Krisztina. A kóstolás 1990-4500 forintba kerül személyenként, az elfogyasztott borok arányában.

 

 

1.  A legjobb magyarországi bortúrák
2.  Villány és Badacsony

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5