12 millió forintos tojást készített a magyar mester

Címkék: luxus, ékszer, arany, Fabergé

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Müller Imre ékszerész által készített, 12 millió forintos Fabergé-tojás a csodaszarvas legendáját dolgozza fel, belseje medaliont rejt. A majd egykilós arany egyedi ékszertojás malachit alapra került.

A kaposvári Korona Zálogház Ékszerház és Galéria 2008-ban készíttette a 18 karátos, a csodaszarvas legendáját feldolgozó ékszertojást, amelyet az ősi magyarok motívumaival díszítettek. Egyetlen példány létezik belőle a világon, ennek súlya 817,70 gramm, ára pedig 12 millió forint.

A csodaszarvas legendája a termékeny földek és az új haza kereséséről és megtalálásáról szól. A történet motívumait dolgozza fel a Müller Imre ékszerész által készített impozáns ékszertojás, amelyről Dörömböző Ferenc, az ékszerház tulajdonosa elárulta, hogy mintegy fél éven keresztül készült. A Fabergé tojások hagyománya testesül meg a különleges ötvösmunkában.

Nem lesz belőle rántotta

Febergé és utódai évente készítettek aprólékosan kidolgozott ékszertojásokat, de ennek Magyarországon nincs hagyománya, mondta el Dörömböző Ferenc. Tudomása szerint egy Herendi aranytojáson kívül (ami szintén Müller Imre munkája) nem is készült még itthon ilyen.

Különbség persze van a mintaadó és a magyar változat között. A Fabergé tojás egészen finom munka, így a benne lévő nemesfém súlya is kisebb, mintegy 200 gramm. A magyarosabb, vaskosabb kidolgozású változat összsúlyának mintegy fele (azaz 400 gramm) arany.

A tárgy malachit alapzatra került, magán a tojásformán a Kárpát-medence népvándorlás kori művészetének motívumai találhatók. A fő díszítőelem természetesen maga a szarvas, ami a szkíták totemállata volt, és a sztyeppei népek hitvilágának közvetítésével kerülhetett be a magyar mondavilágba.

A tojás körül Hunor és Magor, Ménrót fiainak vadászjelenete látható, ők találnak termékeny földre a szarvas üldözése közben. A tojást nyitó kapocs tarsolylemezt formáz, ebből ered az a dísz, amely a tojás felső részének vonalhálóját adja. Felül egy őseinket megtestesítő íjász figurája látható. A díszes ötvösmunka egy medaliont rejt, amire a pihenő szarvas motívumát formázták.

Komoly érdeklődők állítólag már most is vannak a március 25-én kiállításra kerülő alkotásra. Dörömböző Ferenc elmondta, hogy a nyersarany, és így az ékszerek ára is szárnyal a válság idején. Ezért egyaránt számítanak a szép iránt fogékony érdeklődőkre, és olyanokra, akik elsősorban befektetést látnak az egyedi tárgyban.

Az ékszerház a sikerek függvényében tervezi a folytatást, megfelelő érdeklődés esetén 12 további tojás is készülhet, az év hónapjai jegyében egy-egy.

Londoni tulajdonnal, de az orosz család leszármazottainak közreműködésével alakult újjá egyébként a Fabergé cég. Érdekes párhuzam, hogy ott szintén idén mutatják be a legendás ékszertojások új nemzedékének első tagját.

Közel száz éve nem készült ilyen, Gustav Fabergé orosz ékszerész mesterember évek során egyre kifinomultabb és összetettebb alkotásaiból mára már legenda vált.

A Fabergé az alapítók leszármazottjainak köszönhetően tér vissza a húsvéti tojás-bizniszbe. Az eddigi utolsó tojás 1917-ben készült.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5