A legfinomabb körtepálinkák

Címkék: gasztronómia, pálinka, kóstolás, Zwack, Szicsek, Agárdi

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A párlatok világát feltérképező sorozatunk újabb állomására érkeztünk. A most következő fejezetben a kitűnő tápanyag-összetételű körte került reflektorfénybe.

A körte a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs, őshazája Európa és Ázsia. A vadkörte, más néven vackor valamikor az egész kontinensen ismert és közkedvelt csemegének számított.

Elsőként a görögök ismerték fel a körte szépségét, a Peloponnészosz-félszigeten nagy hozzáértéssel termesztették, nem véletlenül nevezte Homérosz a körtét az istenek ajándékának. A rómaiak is meghonosították a gyümölcsöt görög mintára. Ők már negyven különböző fajtáját ismerték a körtének. Később ez a szám az ötezret is elérte.

Ma azonban ebből csak huszonötöt termesztenek, és mindössze 10 fajtája jelenik meg a piacon. Az ismertebb körtefajták közé tartozik a Vilmoskörte, az Alexander, a Kieffer vagy a Nemes Krassán. Alapvetően azonban érés szerint különböztetik meg őket, létezik nyári, őszi és téli körte.

Keveset fogyasztunk belőle gyümölcs formájában

Mára jócskán megkopott a körte régi dicsősége. Ha a gyümölcsöket hierarchia szerint sorba akarnánk állítani, bizony nem lenne ott az első háromban. Messze megelőzi az alma, az őszibarack, de még a szilva és a kajszibarack is nagyobb népszerűségnek örvend.

Meglátszik ez azon is, hogy állítólag körtéből fogyasztunk a legkevesebbet. Nagy átlagban évi hat kilogrammot, míg az almából például ez a szám a huszonöt kilogrammot is meghaladja.

Pedig az sem titok, hogy valamivel jobb tápanyag-összetételű, mint az alma, szénhidráttartalma és a C-vitamin tartalma nagyjából megegyezik vele.

Arról nem is beszélve, hogy Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma, a kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe. Tudományosan bizonyított tény, hogy bórtartalma növeli a mentális éberséget. Nem mellékesen rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok gazdag tárháza.

Közismert tény, hogy az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, és szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend nélkülözhetetlen alkotóeleme. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. A rendszeresen fogyasztott körtelé pedig elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.

A körtelének gyógyhatásait is ismerik

Lehet, hogy a körte viszonylagos népszerűtlensége a termesztése körüli "macerának" tudható be. Több szaktudást igényel, mint bármely más gyümölcs, mert - különösen a téli körték - roppant igényesek mind a természeti körülményekre, mind a gondozásukra.

A kiegyenlített, mérsékelten meleg klíma gyümölcse. Ezért kedvezőbb számára a csapadékosabb Dunántúl, mint a kontinentális klímájú Alföld, ahol csak rendszeres öntözéssel lehet eredményesen termelni. A hosszabb tenyészidejű, későn érő körtefajták például igényesebbek, mint a nyári érésűek.

A körte érzékeny a téli hidegre, a fák törzsén gyakran nehezen gyógyuló fagyfoltok jelennek meg, és e tekintetben is jelentős eltérések tapasztalhatók a különböző fajták között.

Körtét - különösen a télikörte-fajtákat - csak jó talajon érdemes telepíteni, ahol a fa rendszeres vízellátáshoz és bőséges tápanyagellátáshoz jut. Legkedvezőbb számára a meleg, nyirkos, de vízáteresztő talaj. A karógyökere mélyre hatol, ennek ellenére nem viseli el a hosszabb ideig tartó csapadékhiányt. Erősen meszes talajon a gyümölcsök húsa kövecses lesz. 

 

1.  A legfinomabb körtepálinkák
2.  Kóstolási jegyzetek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5