Milliókba kerülhet a félrelépés

Tar Zsuzsanna

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Magánnyomozóval figyeltetni a csalfa férjet egy nagyobb válási összeg reményében, vagy megállapodni abban, hogy ki mekkora mértékben járul hozzá a születendő gyermek felneveléséhez, már Magyarországon is szokás. Rossz hír azonban az amerikai mintára áhítozóknak, hogy nálunk senki sem határozhatja meg, heti hányszor köteles a feleség ágyba bújni férjével, mivel ez a rendelkezés a "jó erkölcsbe" ütközik.

Házastársi eltartás vagy "lelépési" díj

Magyarországon ma sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a házassági szerződésbe belefoglalható az úgynevezett házastársi tartás is. Ez azt jelenti, hogy válás esetén a vagyonosabb félnek úgynevezett házastársi tartást kell fizetnie.

Ez az összeg az "átlagos" anyagi helyzetűeknél havonta 60-100 ezer forint között mozoghat, de elérheti akár a több millió forintot is, ha egy összegben jár a "kárpótlás" - mondta dr. Barna Edina. Az ügyvéd a praxisa során látott már olyat, amikor egy feleségnek 20 millió forintos "lelépési díj" járt a szerződés értelmében, de ennek fejében további követelései már nem lehettek a volt férje felé.

Forrás: AFP
Elkerülhetőek a vitás esetek 

Tapasztalatok szerint érdekes módon a férfiak - a tehetősebbek is - fukarok, ha szóba kerül az eltartás, éppen ezért még a kapcsolat elején érdemes megkötni a szerződést, hogy később elkerülhetőek legyenek a "vérre menő", öt-hat éves válási procedúrák. 

Az extrém kikötések és a "jó erkölcs"

Napjainkban Magyarországon nem lehet olyan szerződét kötni, vagy olyan rendelkezést tenni, amely a jó erkölcsbe ütközik. Nem foglalhatják tehát bele a szerződésbe a felek például, hogy hány alkalommal kötelesek szeretkezni egymással, illetve azt sem, hogy eltekintenek a gyermekvállalástól.

Persze azért extremitások akadnak bőven hazánkban is. A dr. Barna Edina ügyvédhez forduló egyik dúsgazdag páros az ingó és ingatlan vagyonuk tisztázása után még azt is kikötötte az egyezményben, hogy ki mennyi pénzzel járul hozzá a születendő gyermekük felneveléséhez.

Forrás: AFP
Érdemes tisztázni, ki mit hozott be a házasságba

"Láttam már olyan esetet is, amikor a férj a válóper során arra panaszkodott, hogy túl magas a gyermektartás összege, azonban pórul járt, ugyanis a feleséget képviselő ügyvéd a hivatalos fórumokon megtudta, hogy a férfi egy 300 millió forintos vagyonrésszel is rendelkezik, amit egész frigyük alatt titokban tartott" - mesélte dr. Barna Edina. Természetesen az apának ezek után még többet kellett fizetnie csemetéje neveléséért.

A Gál Andrea Annánál kötött legfurcsább házassági szerződés az volt, amikor a házastársak még a lehetséges lottónyeremény sorsát is rögzítették. Az egyik fél ragaszkodott hozzá, hogy csak az övé lehet az ölébe hulló összeg.

A mostani, új magyar "trendek" szerint a házassági szerződésekbe viszont már belefoglalható, hogy bizonyított hűtlenség és válás esetén a sértett félnek jelentős anyagi "fájdalomdíj" jár.

"Persze ehhez szükség van egy profi nyomozóra, aki figyelemmel kíséri a gyanúba került felet" - világosít fel dr. Barna Edina ügyvéd, akinek irodatársa és férje történetesen magánnyomozó. A lényeg, hogy a bizonyítás legális keretek között történjen, mert szükség esetén a beszerzett dokumentumok és adatok a bontóperben felhasználhatóak.

Élettársi viszonyban

Az élettársak között is előfordulhat ilyen jellegű szerződés megkötése, de a tapasztalat szerint ők sokkal ritkábban élnek a lehetőséggel, mivel kifejezett bontóperi procedúra nincs az elválásukkor. Amennyiben azonban ingatlant szereztek együtt, úgy szintén kiköthetik a későbbi osztozás eltérő arányát, illetve a lakáshasználat későbbi lehetőségét is.

Gál Andrea Anna szerint csupán "városi legenda", hogy hét év bizonyított együttélés során a vagyon feleződik. Mindegy, hogy meddig élnek együtt, tíz vagy ötven évig, akkor sem jár automatikusan semminek a fele az élettársi jogviszony esetén.

Persze ha a páros tagjai egyértelműen bizonyítani tudják, hogy mennyivel járultak hozzá a közös javak felhalmozásához, úgy természetesen mindenki viheti a magáét.

Deluxe Magazin

 

 

1.  Milliókba kerülhet a félrelépés
2.  Az eltartás és a jó erkölcs

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5