A legfinomabb szilvapálinkák

Címkék: párlat, pálinka, szilval, teszt, Besztercei, Szatmári

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minél inkább elmerülünk a pálinka világában, annál több árnyalatát ismerjük meg. Ahány gyümölcs, annyi íz, ahány főzde, annyi stílus. Ezúttal a szilvapálinkákból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Az első írásos emlékek a szilvát említik a gyümölcspálinkák közül, vagyis az első gyümölcs, amiből pálinkát főztek, valószínűleg a szilva volt. Ezért aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy a szilvórium magának a pálinkának lett a szinonimája.

Minden szilvából főzött párlat pálinka, de nem minden pálinka szilvórium. Bár legtöbbünk tudatában még mindig ez az egyébként "póriasnak" tartott gyümölcs vezet.

Végeztünk egy felmérést, amelynek során megkérdeztünk húsz 18 és 70 év közötti személyt, melyik gyümölcs jut elsőként az eszükbe a pálinka szó kapcsán. Tizenhat ember vágta rá gondolkodás nélkül: szilva. És még azt is tudták, hogy számtalan fajtája létezik, mint például a fogalommá vált, eredetvédett Szatmári, Békési és Besztercei szilva.

Színében is idézi a gyümölcsöt

Tény, hogy hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs a szilva, állítólag minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. A szilvások az ország gyümölcsfáinak egynegyedét teszik ki. Döntő többségük kiskertekben található, de még mindig találkozhatunk elvadult, nem emberi kéz által ültetett, vad szilvadzsungelekkel.

Őshazája a Földközi-tenger keleti medencéje, illetve annak környéke. Nagy valószínűséggel Szíria, Irán, Örmény-, Török-, és Görögország népei termelték először. A damaszkuszi szilva ma is fogalom. Még az is lehet, hogy azonos a mi Besztercei szilvánkkal.

Már a rómaiak is többször említik a szilvát. Átváltozások című költeményében Ovidius pontos leírást ad róla: "... és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal."

A szilvából készített főzet a világon mindenhol elterjedt 

A szilva meglehetősen hamar gyökeret vert mindenhol, eljutott Dél-Amerikába, Argentínában is sokat termelnek belőle. A szilvatermés zömét mégis Európa adja. A legnagyobb szilvatermelő állam Románia, amelyet sorrendben Németország és Bulgária követ, utánuk következik Magyarország, de tetemes mennyiséget produkál Franciaország, Lengyelország, Olaszország, sőt az Egyesült Államok is. Az idehaza termelt számtalan szilvafajta közül a Besztercei a legkedveltebb.

A legutóbbi tudományos kutatások szerint egyébként a szilva a legegészségesebb gyümölcs, még az áfonyát is lekörözi. Káliumtartalma elég magas, azért fontos ezt megemlíteni, mert a kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Vértisztító hatása miatt nélkülözhetetlen alkotóeleme az egészséges, tudatos táplálkozásnak. Ráadásul serkenti az emésztést. Aszalt formában ugyanolyan hatásos, mint frissen.


 

 

1.  A legfinomabb szilvapálinkák
2.  Szilvóriumkóstoló

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5