A válságkezelés ára

Tar Zsuzsanna

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Utánajárunk mennyi pénzért és, hogyan lehet kimászni a gödörből, ha pénzügyi vagy magánéleti válságban vagyunk. Sztárpszichológus tippjei magán- és üzletembereknek, valamint egy válságmenedzsmenttel, tanácsadással foglalkozó cég ügyvezetőjének a véleménye arról, hogyan lehet túlélni a hullámvölgyeket.

Titkolják vagy sem, egyre több üzletembert és vállalkozását ér el a válság, amelynek a legyőzéséhez állítólag leginkább belső akarat, elhatározás kell. Tudat, hogy önmaguk is képesek megbirkózni a nehézségekkel, és ha kell, nem félnek szakember segítségét kéri.

Több módja is van a krízis kezelésének


"Elméletileg három út létezik egy válságba jutott cég problémáinak a megoldásra: az egyik az interim manager bevonása, aki néhány hónapra magához veszi a vállalat irányítását és így mutat helyes utat" - magyarázza Tóth Tamás, a Hungarian Interim Management egyik ügyvezetője. A másik lehetőség egy tanácsadó behívása, akinek feladata annyi, hogy a "terepszemle" és néhány megbeszélés után felvázolja a lehetséges megoldásokat, és ezzel be is fejezi tevékenységét.

A harmadik eshetőség egy coach felkérése, aki csak akkor lép képbe, ha a felsővezető képesnek érzi magát arra, hogy saját maga is rendbe tegye cége ügyeit, viszont látja, ehhez egy profi segítsége, útmutatása is szükséges.

És hogy kinek is van szüksége coachra, vagyis más néven "személyi edzőre"? Leginkább azoknak, akiket magasabb pozícióba neveznek ki, de posztjuk elfoglalása előtt még szükségük van egy kis továbbképzésre, készségeik fejlesztésére. Persze segítséget kérhetnek a stílusuk csiszolását fontosnak érző vezetők is, illetve bárki, aki úgy gondolja, hogy helyre kell állítani az önbizalmát és a kommunikációs készségét.

Az első három-négy beszélgetés alatt a két fél felméri a fejlesztendő területeket, majd kialakítják a "válságtervet". Ezután következik a szerződéskötés, illetve az együttes munka.

Fontos tudnivaló, hogy a coach sosem ad konkrét tanácsot, meglátásaival mindössze a megoldás felé tereli az ügyfelet" - sorolja a maga is coach-ként tevékenykedő Tóth Tamás. A felmerült problémákat a "tréner" úgy próbálja megoldani, hogy a szakszóval coachee-t többféle kérdezéstechnika segítségével aktivizálja, segít feltárni az ügyfél elfeledett vagy saját maga által eddig fel nem ismert energiáit, amitől megnő az önbizalom, és a coachingba vetett hit.

Mindez pedig egyre önállóbb tevékenységre ösztönzi a vezetőt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkahelyi coachingból hozott problémamegoldó gondolkodásmód beleépül a személyiségbe, így az élet más területein is alkalmazható.

Felsővezetőknek executive coaching jár

Az executive coaching szolgáltatást általában felsővezetők veszik igénybe, mivel hozzájuk igazán rugalmas szakember szükségeltetik.

Az executive coaching óradíjat kap, ami a jelenlegi piacon 50-100 ezer forint között mozog, a konkrét árak a megoldandó feladat nehézségétől is függenek. Bizalmi alapon működik a két fél kapcsolata, ezért hihetetlenül fontos a szimpátia, amelynek hiányában nehezebbé válhat a közös munka. Találkozóik heti rendszerességgel történnek és a "terápia" az eddigi gyakorlat szerint négy hónapig, de akár fél évig is eltart. Olyan ügyfél állítólag nincs, akinek ne tudnának segíteni a coachok, csupán megfelelő háttér és tapasztalat szükséges.

A coach fejleszti a személyiséget


"Egyelőre nem érzékeljük, hogy a válság miatt jelentősen többen fordulnának hozzánk, azt viszont el lehet mondani, hogy az érdeklődők száma megnőtt" - tudtuk meg a Hungarian Interim Management ügyvezetőjétől.

Magyarországon egyébként már 5-7 éve jelen van ez a tevékenység, de csak két-három éve erősödött meg igazán. Amerikában és Nyugat-Európában ma a leghatékonyabb emberi erőforrásba tett befektetésnek tekintik a coachingot.


 

 

1.  A válságkezelés ára
2.  Romokban a magánélet

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5