Milyen borok illenek a különböző sajtokhoz?

Címkék: bor, sajt, párosítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem szeretnénk a tabudöntögetők heroikus szerepében tetszelegni, de a bor és a sajt összetartozásába vetett hitben, ha másokat nem is, magunkat mindenképpen sikerült megingatnunk. Összekóstoltuk a klasszikus sajt- és borpárosításokat, és meglepő eredményre jutottunk. A tanningazdag vörösborok például a legtöbb esetben elvéreztek. A száraz fehérek és az édes tokajik viszont új konstellációkat alkottak. Most a tapasztalatok alapján ajánlunk borokat a különböző típusú sajtokhoz.

Félkemény és kemény sajtok

A félkemény és kemény (cheddar, parmezán, ementáli) sajtokhoz már bátran választhatunk magas alkoholtartalmú, testes, tüzes, savakban gazdag borokat. Már csak az ízlésünktől függ, hogy fehéret vagy vöröset töltünk a poharunkba. A vélemények persze itt is megoszlanak. Vannak, akik szerint csak tanninszegény borokat szabad mellé fogyasztani, mások épp az ellenkezőjét állítják.

Tüzes, savas, testes borokat kívánnak 

Mi azt tapasztaltuk, hogy a kemény (félkemény) sajtok mellett a férfias fehér- és vörösborok bizonyultak harmonikusnak. Az ásványos furmintok elegánsan simultak, és ellensúlyozták a csípősséget és az ezekre a sajtokra jellemző savasságot. Nem kardpengeként csaptak össze a sajt- és borsavak, hanem inkább (furcsa mód) mindegyik érvényesült, de nem egymás rovására. Két sav, egy ízharmónia.

A markánsan sós Pecorino Siciliano mellett Luka Enikő 2007-es Pinot Noirja bizonyult a legizgalmasabbnak. Még a sajt gyümölcsösségét is sikerült előcsalogatnia. Mert hogy a sós ízek mellett számottevő gyümölcsös aroma is bújkál a kéreg alatt. Meghökkentő, de a villányi Sauska pincészet zöld címkés 2007-es Chardonnay-ja is döbbenetes ízkombinációkat alkotott a pecorinóval.

Az egyik legizgalmasabb élményt egy rozmaringgal borított spanyol keménysajt okozta. Úgy érlelik, hogy bizonyos időközönként megfürdetik olívaolajban, később a rozmaringgal együtt érlelik tovább. Pikáns sajt bársonyos struktúrával, hihetetlenül kifinomult és gazdag ízzel.

Összekóstoltuk egy Billecart-Salmon Brut Reserve-vel. A pezsgő virágos és gyümölcsös aromáitól a sajt még selymesebb lett. Ugyanakkor a gazdagon gyümölcsös, telt alkatú 2007-es Sauska Kékfrankost sem utasította el, viszont egy egészen más élményt nyújtott. Maradandót.

Stilton, Gorgonzola, Danablue, Bavariablue

A kéksajtok fantasztikus világához nagy vörösborok társíthatók, tanultuk, olvastuk korábban. Lehet, hogy így van, de nekünk nem nagyon működött.  Általában fémes ízek jelentek meg a vörösborokban a kékpenészes sajtok hatására, sem a sajt ízei, sem a bor aromái nem érvényesültek. A legjobb esetben nem bántották egymást, de említésre sem méltó az élmény.

Hanem a kései szüretelésű tokaji borok és aszúk. Ott aztán születtek csodák. Egyetlen sajtot emelnénk ki a "kékvérűek" világából, a sajtok királyának tartott Stiltont.

Próbáljuk ki tokaji édesborral!

A tehéntejből készült kéksajtok legnemesebbike a "sajtok királya, a királyok sajtja", a Stilton ama kevés brit sajtkülönlegességnek egyike, amelynek sikerült kivívnia az eredetvédettséget. Közel háromszáz éves múltra tekint vissza.

Stiltonban, a Londont Yorkkal összekötő út mentén fekvő kisvárosban a 18. században amíg lovat cseréltek postakocsik, a The Bell Inn fogadó tulajdonosa különleges, krémes, lágy, kékeres sajtot kóstoltatott a fáradt utasokkal, akik aztán magukkal is vittek egy-egy darabot az ínyencségből, amit mindenhol csak stiltonként emlegettek, jóllehet magában a városkában sosem készítették a sajtot. Ez máig szigorúan Derbyshire, Leicestershire és Nottinghamshire megye előjoga maradt.

A Stilton és egy 6 puttonyos aszú (Szepsy, Oremus, Patrícius, Disznókő) találkozása mindent felülmúl.

Itt bevethetők a kései szüretelésű borok vagy az édes szamorodnik is. A gorgonzola mellett például a Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2007 mutatta magát a legszebbnek.

A Danablue-höz a Vayi Cuvée 2007 passzolt leginkább elegánsan körtés, birsalmás aromáival. Fokozhatnánk még, de csak önmagunkat ismételnénk. Ebben a felállásban az édesség (természetes cukortartalom) és a savak egyensúlya a fontos. Minél zsírosabb a sajt, annál komolyabb (több puttonyos) aszúval érdemes összekóstolni. Ez sem alapszabály, csupán lehetséges irány. A nagy élmények úgyis a személyes tapasztalat során születnek. Fő a kalandvágy és a nyitottság.

Deluxe Magazin

 

 

1.  Milyen borok illenek a különböző sajtokhoz?
2.  Kemény és kéksajtok méltó párjai

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5