19 nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt a magyar vitorlázó

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Idén is hatalmas érdeklődés mutatkozott az ARC 2008- Atlantic Rally for Cruisers megrendezésére, melynek szervezője a globális vitorlás programokat magáénak tudó World Cruising Club (WCC) volt. A versenyzők között indult egy magyar vitorlázó is, Winter Zoltán 19 nap 15 óra 57 perc 19 másodperc alatt teljesítette a távot.

1986-os indulása óta az ARC az óceáni vitorlázás szinonimájá vált, mely 200-nál több jacht atlanti-óceáni átkelését jelenti szervezett formában, minden évben. Idáig összesesen 4100 jacht és közel 19 ezer résztvevő hajózta le a 2700 mérföldes útszakaszt a Gran Canaria-i Las Palmas-tól a karibi St. Luciáig.

3 hétig hullámok között

Az első 4 ARC még Barbadoson ért véget, 1990-től azonban a St. Lucia-i Rodney Bay új kikötőjébe költözött. A verseny 2008. november 23-án rajtolt el Las Palmas kikötőjéből, hogy közel 3 hétig a passzát övben hajózva a 21 különböző nemzet 220 hajója egymás számára biztonságot nyújtva elérje a karibi térséget,

Idén egy honfitársunk, Winter Zoltán is küzdött az elemekkel. November 16-án lépett egy Beneteau First 47.7-es versenyzésre tervezett és szerelt angol jacht fedélzetére, hogy egy hét gyakorlás és felkészülés után vághasson neki csapattársaival a közel háromhetes óceáni átkelésnek.

A felkészülés során vitorlakezelés, spinakkerezés, navigációs gyakorlatok, a jacht óceáni átkelésre történő felkészítése és csapatépítés várt a legénységre.

Előadás keretében lehetett megismerkedni a gribb fájlokkal, melyek az óceánon e-mailen keresztül tájékoztatják a legénységet a megfelelő időjárási adatokról. Előadást tartottak az állókötélzet ellenőrzéséről, és minden olyan hasznos szerelési tanáccsal ellátták a tulajdonosokat és a legénységet, ami az óceánon a napi rutin része kell, hogy legyen, mint például a leállt generátor megjavítása.

Sajnos az idei átkelés során a szél nem volt túl kegyes a versenyhez. Egy alacsony légnyomású időjárási front megzavarta a passzát övet, így számos hajó nagyon gyenge szélbe került, ami az igazán nagy vas hajókat a verseny feladására kényszerítette, hiszen a hajók teljes charter kihasználtsággal futnak a karibi térségben, és időre oda kellett érniük.

Egy 40-50 tonnás hajót a 10 csomó alatti szél nem tud röpíteni, azonban Zoltánék Beneteau 47.7-es nem ebbe a kategóriába tartozott. Az ő hajójuk december 13-án, 19 nap 15 óra 57 perc 19 másodperc hősies küzdelem után futott be a célba, míg az elsőként megérkező Swan 82-es DreamCatcher KM. 13 nap 23 óra 44 perc alatt hajózott le 2700 mérföldet.

Zoltán elmesélte, hogy összesen négy vitorla szakadt, az alba, a spinakker bum és az azt tartó csonk is eltört, ahol ő már reffelt volna, a kapitány nem hagyta, és végig a lehető legtöbbet hozták ki a hajóból. A 3-4 méteres, oldalról jövő hullámzás mellett a 25 csomós szélben teljes vitorlázattal és helyenként spinakerrel való kormányzás komoly fizikai kihívásokat jelentett.

További részleteket és képeket a www.balasailing.com oldalon talál.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5