A legjobb meggypálinkák

Címkék: párlat, párlat, meggy, teszt

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minél inkább elmerülünk a pálinka világában, annál több árnyalatát ismerjük meg. Ahány gyümölcs, annyi íz, ahány főzde, annyi stílus. Ezúttal a meggypálinkákat teszteltük, most kiderül, melyek tetszettek nekünk a legjobban.

Tegyünk először egy kis pomológiai kitérőt. A pomológia, magyarul gyümölcsismerettan, az a tudomány, mely a gyümölcsök fajtáját, fajazonosságát meghatározza, illetve a fajtákat bizonyos rendszerbe csoportosítja.

A meggy őshonos gyümölcseink egyike, hungarikumnak is tekinthető, sokkal inkább, mint a sárgabarack. Mi sem bizonyítja jobban, mint a sok "meggyes" falunév: Meggyeshalom, Meggytó, Meggyasszó, Somogymeggyes, és sorolhatnánk még. Állítólag meggy szavunk az egyetlen finnugor eredetű a szótárunkban, többi gyümölcsnevünk általában bolgár, török és szláv nyelvekből származó kölcsönszó.

Először voltak a vadmeggyek, aztán a 17. században terjedtek el hazánkban a spanyolmeggyek és a cigánymeggyek. A cigánymeggy egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a megtermékenyítésre szoruló Pándy meggy virágait beporozza. Gyümölcse apró szemű, fokozatosan érik, és nagyon kellemes zamatokkal rendelkezik. Kiváló sav-cukor egyensúlya miatt a főzdék egyik kedvence. Az utóbbi időben egyre több pálinkaház készít belőle finom italt.

Aki már metszett életében meggyfát, vagy akár csak szüretelt róla gyümölcsöt, tapasztalhatta, milyen kesze-kusza állapotok uralkodnak az ágak között. A meggyfa érzékeny lelkű jószág, hihetetlen odafigyelést és gondoskodást igényel. A nyár folyamán sorban érnek be a legjobb fajták. Korainak számít a Meteor, a Favorit és az Érdi bőtermő. Június végén érik be az Újfehértói fürtös, majd szép fokozatosan a Cigánymeggy.


Hungarikumnak is tekinthető


Érdekes adalék, hogy a meggyfa levelét a farmakológiában hasznosítják: fontos drog és gyógyszer alapanyag készül belőle.

Meggypálinkák

Következzenek maguk a pálinkák! Minden alkalommal hangsúlyozzuk, hogy tesztünk teljességgel amatőr, nem tükröz mást, csak egy fogyasztói kör véleményét.

Az itt felállított sorrend ennek fényében tisztán szubjektív, nem rangsor, nem hivatalos besorolás, pusztán egyfajta tetszési index.

Tesztalanyok

Csakis arra törekedtünk, hogy az "ízlik, nem ízlik" hozzáálláson túl megtaláljuk az adott gyümölcsöt-gyümölcsösséget a pálinkában. Beszélhetünk fajtajellegről, karakterről, tipikus aromavilágról.  Egy jó meggypálinka megőrzi a gyümölcs zamatait, a párlatmester pedig hozzáadja a tudását, hogy a pálinka spirituális formában közvetítse a meggy lényegét.

A meggy valamikor állítólag a standard pálinkák közé tartozott, akár a szilva vagy a kajszibarack. Manapság mégis unikumnak számít. Újra felfedezték a főzdék. Hálásak vagyunk érte, mert a meggypálinka az egyik legjobb párlat, elfogultak vagyunk e témában.

A különböző meggytípusokat (Cigánymeggy, Pándy, Újfehértói) egyben kezeltük, nem szedtük szét fajtánként, hiszen mégiscsak "ugyanarról" a gyümölcsről van szó.

A sárgabarack esetében sem az számít, hogy Gönczi barackból vagy éppen Ceglédi bíborkából főzték-e az adott tételt.

Inkább az illat és az íz tisztaságára koncentráltunk, az intenzitásra, az alkohol fokára és minőségére, arra, hogy mennyire van egyben az a kétcentnyi spiritusz a flőtében.

A pálinkákat szobahőmérsékleten kóstoltuk. Ahogy tanultuk, az ágyas pálinkákat hagytuk a sor végére.


 

 

1.  A legjobb meggypálinkák
2.  Kóstolási jegyzetek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5