Egy igazi kézműves borász: Hernyák László

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Etyek legújabb kori állandó jelzője: Budapest szőlőskertje. Egy ugrásra a főváros szívétől és a fojtogató benzingőztől jó levegő és még jobb bor várja a kirándulókat. Hernyák László, a borvidék egyik meghatározó egyénisége messziről jött, de ma már egyike azoknak, akik az etyeki bor hírnevét ismét életre keltették.

Etyek neve nagyon régóta egybefonódik a szőlővel és a borral. Már a 18. századból is maradtak ránk olyan iratok, amelyek az Etyek környéki szőlőtermesztésről tanúskodnak, de igazi hírnévre az etyeki borok a 19. században tettek szert, amikor is az itteni meszes talajon termett fajtákból pezsgő alapbort kezdtek készíteni.

Forrás: www.hernyak.hu
Budapest szőlőskertje


Ezen a vidéken érlelődik a budafoki Törley pezsgőgyár alapanyaga, de ma már, hála az utóbbi évtizedekben lezajlott, többnyire békés "borforradalomnak", minőségi etyeki borokból sincs hiány.

Amikor Hernyák László 1991-ben szülőföldjéről, a Vajdaságból Magyarországra költözött (a költözött itt persze erősen eufemisztikus kifejezés, hiszen valójában a katonai behívó elől menekült, mint akkoriban oly sokan), fel nem merült benne, hogy valaha is borászkodással fogja tölteni ideje javát. Etyekről meg talán még soha nem is hallott.

A Hernyák-család a vajdasági Csantavérről először Kecskemétre települt át, ahol a családfő eredeti szakmájának megfelelő állást talált: közgazdászként dolgozott egy vállalatnál. Csakhogy mindig is túltengett benne a kaland- és az alkotóvágy, és ez bizony nem sokáig tűrte, hogy íróasztal mellé szegezzék. Alig telt el két év, és a család máris a festői fekvésű Etyeken találta magát.

Igaz ugyan, hogy a szőlő vonzotta őket a Budapesthez legközelebb fekvő borvidékre, de ekkor még mindig nem merült fel bennük, hogy borászattal foglalkozzanak. Etyekre azért jöttek, hogy kiváló minőségű pálinkát készítsenek. Az ötlet onnan eredt, hogy Csantavéren mindig is nagy hagyománya volt a párlatkészítésnek.

László már gyerekkorában is lelkesen részt vett a családi pálinkafőzéseken. 1999-re már odáig jutottak, hogy megalakulhatott az Etyeki Párlatház, ahol kizárólag magas minőségű pálinkák születtek, természetesen csakis válogatott alapanyagokból.

Kezdetben csak szőlőpárlatokkal foglalkoztak, a szőlőt neves borászatoktól vásárolták, akiknek nevét fel is tüntették a címkén. Így került a szőlőpárlatok címkéire a Szepsy, a Tiffán, a Légli vagy a Nobilis "védjegy".

Később már nemcsak felvásárolt gyümölcsből dolgoztak, hanem 24 hektáros saját birtokra tettek szert, ahol maguk termelték meg a sárgabarackot, a szilvát, az almát és a meggyet.

Forrás: www.hernyak.hu
A Hernyák-pince hordóiban ma már bor érlelődik

Saját szőlővel is büszkélkedhettek, sauvignon blanc-t és szürkebarátot termeltek. Már éppen kezdett igazán beindulni az üzem, évente húszezer palack forgalmat tudtak bonyolítani, amikor a történelem ismét beleszólt az életükbe.

Ezúttal szerencsére nem háború, csupán az úgynevezett jövedéki törvény formájában. A törvény lényege nagyjából abban állt, hogy minden pálinkát készítő cégnek (a legkisebb családi vállalkozásnak is) horribilis (negyven millió) összegű kauciót kellett fizetnie, hogy folytathassa működését. Mivel erre nem volt módjuk, kénytelenek voltak fél év leforgása alatt megszabadulni a készletüktől, és immár sokadszorra újrakezdeni az életüket.

Az új élet középpontjába most - és ezúttal minden bizonnyal végérvényesen - a bor került. Hernyák előbb több etyeki borásszal összefogva a Kecskegödör romos pincéibe igyekezett életet lehelni, aztán - mivel a társulás nem volt hosszú életű - önállósította magát az Öreghegyen.

Felépített egy impozáns, hatvan főt befogadó kóstolótermet, ahol csupa természetes anyag, kő, tégla, fa, ízléses és kényelmes ülőalkalmatosságok, kandalló várja mindazokat, akik kíváncsiak a pincészet boraira.

Annak ellenére, hogy Hernyák "messziről jött ember", és szinte véletlenül keveredett Etyekre, a borvidék mégis sokat köszönhet neki. Ő maga is úgy igyekezett kitanulni a borász szakmát, hogy a helyi hagyományokra koncentrált. Borász barátaival együtt a helybéli sváb családoktól igyekezték ellesni, hogyan is készül a jó etyeki bor.

Amolyan borász önképzőkört is szerveztek a környék borkészítőinek, havonta meghívnak egy-egy neves előadót, szakembert, vagy csak kóstolják egymás és mások borait, hogy minél többet megtudjanak arról, milyen is a jó (no meg a rossz) bor.

A Hernyák Birtok mindössze négy hektárra rúg, pinot noir, szürkebarát, zöldveltelíni, sauvignon blanc és chardonnay terem rajta.

Ezek a fajták hivatottak arra, hogy kifejezzék termelőjük és a terroir karakterét. Az utóbbi néhány évben ez minden bizonnyal sikerült is Hernyáknak, 2006-os boraival már meg tudta mutatni, milyen is az etyeki stílus, milyen az igazi Hernyák-bor.


 

 

1.  Egy igazi kézműves borász: Hernyák László
2.  Kóstolási jegyzetek

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Hernyák Julianna | 2011. október 22., szombat 11:38:16

Tisztelt Hernyák Úr elnézést,hogy zavarom. De a héten láttam a tévében az Önről készült filmet amire felkaptam a fejem, mintha testvérem nézet volna rám vissza olyan egyforma volt a két arc. Őseimről annyit,hogy kb. 900-éve települtek Hajdúnánásra legalábbis a város történeti leírás alapján.Szüleim oda valósiak. Hajdúnánáson még mindig nagyon sok család él. Tovább nem akarom zavarni de nagy boldogság fogott el mikor az Ön arcát megláttam. Köszönöm meg tisztelő figyelmét és kívánok Önnek és kedves családjának sok sikert és jó egészséget. Dömény Sándorné

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5