Utak az északi fény nyomában

Címkék: utazás, Európa, Kanada, Alaszka, észak

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az északi fény szeptembertől áprilisig utazók tömegeit vonzza a sarkkörön túli úti célokra. A legelszántabbakat a kemény mínuszok és a hosszú utazás sem riasztja el, ha éjszakánként tanúi lehetnek a különleges természeti jelenségnek.

Míg sokan a hidegből egzotikus nyaralóhelyekre és az örök nyárba menekülnek, mások inkább még északabbra indulnak, hogy láthassák a sarki fénynek nevezett jelenséget.

Forrás: www.visitnothernlights.com
Sokan sokat fizetnek, hogy láthassák

Az északi fény (aurora borealis) a Wikipedia szerint az Északi sarknál a légkörbe behatoló töltött részecskék (protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. A változatos formákban megmutatkozó jelenség 80-1000 km magasságban fordul elő, leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

Az északi fény "szezonja" február-március, illetve szeptember és október, de aki biztosra szeretne menni, a helyi holdnaptárakból kiválaszthatja a legsötétebb éjszakákat. A helyiek azt tanácsolják az utazóknak, hogy kerüljék a sűrűn kivilágított területeket, és inkább hajók fedélzetéről, táborokból vagy kempingekből figyeljék a természeti jelenséget.

Érdemes hosszabb időt eltölteni az ajánlott helyszíneken. Ha egyszer a fény megjelenik, általában napokig látható. Vigyünk magunkkkal meleg ruhát, de ne vásároljunk méregdrága sarki öltözetet, mert a legtöbb szálláshely biztosítja a speciális ruházatot.

A www.visitnorthernlights.co.uk szervezésében Norvégia északi részére látogathatnak el az északi fény szerelmesei. A Golf-áramlatnak köszönhetően a partszakasz egy részén nincs  jég, így a résztvevők akár kisebb hajókból is csodálhatják a sarki fényt.

Az ötnapos túra idején a turisták az Északi sarkon túli területeken tartózkodnak. A szervezett túrák személyenként 650 fontos (190 ezer forintos) ártól érhetők el, ez az összeg tartalmazza a vacsorák és a londoni repülőjegy árát is. A program Tromsø városából indul, és a résztvevők Európa legészakibb pontját érintve keleti irányba, az orosz határ közelébe hajóznak.

További 60 fontért (18 ezer forintért) kipróbálhatják a hómobilt és megismerkedhetnek a lappok életével, plusz 40 fontért (12 ezer forintért) pedig felcserélhetik a meleg szállodát egy jéghotelre. Az igazán bevállalósak pedig megmártózhatnak a Barents-tengerben, persze védőruhában.

A hómobilozás fakultatív program

A Discover the World utazási iroda izlandi hosszú hétvégéket kínál, ahol a sarki fényben való gyönyörködést összeköthetjük a városnézéssel. A sarkifény-leső kirándulásokon fakultatív programként vehetünk részt. A repülőjegy árát és a reykjavíki  szállást, valamint a reggelit is tartalmazó csomag 308 fonttól (90 ezer forinttól kezdődik, aki pedig kíváncsi a fényjelenségre, plusz 89 fontért (26 ezer forintért) éjszakai dzsiptúrán vehet részt.

Számos utazási iroda kínál vezetett túrákat és romantikus utakat azoknak, akik a tengerentúlon akarják látni a különleges fényjelenséget, és többet tudnak áldozni az élményre.  A Frontier Canada ajánlatai között szerepel az Inn on The Lake nevű szálláshely, amely azon kevés helyek egyike, ahol úgy csodálhatjuk a varázslatos színeket, hogy közben nem is kell külön kirándulást tennünk a hómezőkön.

A luxus színvonalú lodge-ban szauna, kinti fűtött medence és konditerem várja a vendégeket.

Egy háromnapos csomag 850 kanadai dollárba (140 ezer forintba) kerül személyenként, de az ár tartalmazza a reggeli, a vacsora, a hómobilozás és a speciális ruházat árát is.

Az északi fényt nézők alaszkai központja Fairbanks. Az Alaska Tours innen indítja csoportjait a legendás Bettles Lodge-ba, ahol a résztvevők nagy eséllyel tanúi lehetnek a fényjelenségnek. Egy ötnapos csomag, amely során két éjszakát Fairbanks-ben, kettőt pedig a Bettles Lodge-ban töltenek, 720 fontba (210 ezer forintba) kerül repülőjegy nélkül.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5