Mit együnk, ha másnaposak vagyunk?

Címkék: étel, ínyencség, másnaposság, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy átbulizott éjszaka után nem elég nagy mennyiségű alkoholmentes folyadékot magunkhoz venni, állapotunknak megfelelő, tápláló, ugyanakkor nem túl nehéz és fűszeres ételeket kell fogyasztani. Összeállításunkkal azoknak szeretnénk néhány tanácsot adni, akik a kelleténél egy kicsit többet néztek a pohár fenekére. Savanyú levesek, tojás és ír reggeli, tippek másnapos gourmet-knak.

A másnaposság átvészelésére számos, többé-kevésbé működő elmélet született már, amelyekből többet ismertettünk már egy korábbi cikkünkben. Most a másnaposság idejére ajánlott ételekre helyezzük a hangsúlyt, arra, hogy mit együnk, ha az ilyenkor népszerű háztartási keksz és a pacal közötti arany középutat keressük.

Az egyik legfontosabb, hogy készüljünk fel előre a "gyógyító" étel elkészítésére. A virsli, fél malac és a pezsgők mellé vásároljuk meg az előre kigondolt terápiás fogás hozzávalóit, mert a szilveszteri vacsora maradékai között kutatva aligha találunk olyat, ami jól is esik majd.

A másnap a gyomornak is megpróbáltatás


Nem árt, ha találunk segítséget, ugyanis az ilyenkor fellépő lustaság és fényérzékenység megakadályozhat minket abban, hogy az állapotunkhoz méltó ételeket készítsünk.

A szakemberek szemével

Túlzott alkoholfogyasztás esetén tulajdonképpen gyomornyálkahártya-gyulladás történik, ami még intenzívebb, ha szénsavas italokat is ittunk - mondta Dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológus főorvosa. A másnaposság ennek az eredménye, ezenkívül idegrendszeri tüneteket is elszenvedünk. A fejfájásért, a dekoncentráltságért és a fáradékonyságért a keletkező bomlástermékek a felelősek.

A másnaposság állapot, ami az alkohol lebomlásával elmúlik, nem pedig betegség. Ezért univerzális terápiáról nem beszélhetünk, mondta a toxikológus. Természetesen meg kell különböztetni az alkoholbetegek elvonási tüneteitől, ez utóbbiak igen veszélyes állapotot is jelenthetnek.

A szakember sós kekszet javasol erre az időszakra, de ahány másnapos, annyi "terápiás" fogás létezik. Van, aki a töltött káposztára esküszik, mások viszont böjti menüt fogyasztanak ilyenkor. Dr. Zacher Gábor szerint semmiképp ne fogyasszunk nehéz, fűszeres ételeket, mert ezek tovább izgatják a gyomor nyálkahártyáját, és kerüljük az alattomos szénsavas italokat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mentőt kell hívni, ha olyan részeget látunk, aki nem bír megmozdulni, mert fulladás és lehűlés veszélye fenyegeti.

Kellemetlen következmények

Fejér Beáta dietetikus szerint másnaposság idején az első tennivaló a bőséges folyadékfogyasztás, mivel a kelleténél több alkoholtól jelentősen kiszárad szervezetünk, a dehidráltság pedig a fejfájás mellett folyamatos fáradtságérzetet is okoz. "Az ásványvíz, világosra főzött teák, rostos, vitamindús gyümölcslevek a legajánlatosabbak" - tanácsolta a dietetikus.

Az alkohol gátolja a vitaminok felszívódását, ezért vitaminpótlásra is szükség lehet, bár a vitaminkapszulák nem okoznak azonnali hatást, hosszabb távon a szervezet egyensúlyának helyreállításában mégis fontosak lehetnek.

"Másnapos állapotban előfordulhat hogy a vércukorszint hirtelen leesik, ezért semmiképpen sem szabad koplalni, valamit mindenképpen célszerű enni" - mondta Fejér Beáta.

Van, aki a zsíros, erős, kalóriadús ételektől "tér magához" kicsit, mások pedig csak könnyű salátákra, illetve joghurtokra esküsznek.

A tojásos reggeli pirítóssal például sokaknak segíthet, a tojásban levő vegyületek képesek lebontani a másnaposság tüneteiért felelős acetaldehyde nevű anyagot. A vércukorszint helyreállításáról a szénhidrátok gondoskodnak: kenyerek, tészták és gabonafélék. 

 

1.  Mit együnk, ha másnaposak vagyunk?
2.  Receptek másnapra

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5