A legjobb francia és olasz pezsgők szilveszterre

Címkék: pezsgő, szilveszter, champagne

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Pezsgő nélkül elképzelhetetlen a szilveszter. Idén a nagy presztízzsel rendelkező ital legjobbjait válogattuk össze. Főleg eredeti champagne-okat és olasz verzióit. Mi ezekkel koccintanánk az újévre.

Hogyan készül a pezsgő?

Mielőtt azonban nekiállnánk, hogy szakszerűen kiszabadítsuk a szellemet a palackból, tekintsük át röviden, milyen feltételek szükségeltetnek ahhoz, hogy jó pezsgő kerüljön az üvegbe, onnan pedig a pohárba.

A jó pezsgő alapfeltétele az alapbor jó minősége. Champagne-ban három szőlőfajtával dolgoznak: chardonnay, pinot noir és pinot meunier.

A jó pezsgő alapfeltétele a jó minőségű alapbor

A jó pezsgőhöz vezető út első lépcsőfoka a fehér alapbor előállítása. Itt még a kékszőlőből, vagyis a pinot noirból és pinot meunier-ből is fehér lesz, mivel olyan kíméletesen préselik a szőlőt, hogy a bogyóhéjak színanyagának nincs ideje kioldódni.

Ezt hívják "blanc de noirs"-eljárásnak, ami szó szerint annyit tesz: fehéret a feketéből. A tisztán blanc de noirs igen ritka, sokkal divatosabb a "blanc de blanc", a fehérből fehéret, vagyis a tisztán chardonnay-ból készült pezsgő.

A szőlőből kinyerhető must mennyiségét törvényileg szabályozták: 160 kiló szőlőből legfeljebb 102 liter must nyerhető. A kipréselt mustot egy éjszakán keresztül ülepítik, másnap a letisztult mustot 50-100 hektoliteres erjesztőkádakba fejtik, majd fajélesztő hozzáadásával borrá erjesztik. Így születik az alapbor.

A szüretet követő tavaszon következik az assamblage, ami annyit jelent, hogy az alapborokból cuvée-t készítenek. Ehhez korábbi évek alapborait is felhasználhatják. Az alapbort palackozzák, majd minden üvegbe töltenek egy kis "liqueur de tirage-t", azaz tirázslikőrt, ami egy kevés borban oldott nád- vagy répacukorból és speciális pezsgőélesztőből áll.

A palackot ekkor söröskupakra emlékeztető ideiglenes dugóval hermetikusan lezárják, és vízszintesen elfektetik.

Ezután következik az érlelés. Körülbelül két hónap alatt a palackokban az élesztő alkohollá alakítja a hozzáadott cukrot. Az alkoholos erjedés természetes melléktermékeként szénsav keletkezik, ezért habzik a pezsgő.  A szénsav miatt a palackban nyomás alakul ki.

Az érlelési idő elteltével az üvegben valami feleslegessé válik, mégpedig az elhalt élesztőgombákból álló seprő, amit egy idő után kell távolítani.

Ezért találták fel a rázóállványt, azaz a sátorszerűen egymásnak támasztott fatáblákat, melyekbe akkora lyukakat fúrtak, hogy a palackokat a nyakuknál fogva beleállíthassák.

A palackok először vízszintesen állnak, majd egy rázóember minden nap forgat rajtuk egy fázist, míg végül függőleges helyzetbe nem kerülnek, minek következtében a seprő a palack nyakába, a kupak belső felére csúszik. A művelet általában hat hétig is eltart. Sok helyen ma már gépek végzik ezt a munkafázist, de az igazán kézműves pezsgészeteknél továbbra is szakember forgatja az üvegeket.

Ezután következik a degorzsálásnak nevezett művelet, magyarul seprőtlenítés. A palack nyakát fagyasztó folyadékba mártják, a bor a seprővel együtt a felső négy centiméteren azonnal megfagy, majd a rögzítő kupakot eltávolítva a jégdugót a ráfagyott seprővel együtt kilövik.

Rengeteg munka van a buborékok mögött

Mielőtt a palackot parafa dugóval és drótkosárral lezárnák, kevés érett borból és folyékony cukor keverékéből álló, úgynevezett expedíciós likőrrel feltöltik. Ezt a mozzanatot dozírozásnak hívja a szaknyelv. A dozírozással alakítják ki az alábbi pezsgőkategóriákat:

Brut nature = 0-3 g literenkénti cukortartalom = száraz, fanyar íz
Extra brut = 0-6 g literenkénti cukortartalom = elegáns, kellemesen fanyar íz
Brut = kevesebb, mint 15 g literenkénti cukortartalom = érezhető édes íz nélküli
Extra dry = 12 - 20 g literenkénti cukortartalom = érezhető édesség finom savakkal
Sec = 17- 35 g literenkénti cukortartalom = édeskés ízérzet
Demi-sec = 33 - 50 g literenkénti cukortartalom = félédes
Doux = 50 g feletti literenkénti cukortartalom = egyértelműen édes

A pezsgővel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is megpróbálunk válaszolni.

Hogyan tároljuk?

A válasz egyszerű: sehogy. A pezsgők piacra kerülésük pillanatában fogyasztásra készek. Ha muszáj, az egyszerűbb pezsgőket legfeljebb hat hónapig tartogassuk, a legdrágábbakat sem érdemes három évnél tovább elfektetni. A pezsgő keletkezése során már átesett az érlelésen, további fejlődése általában nem várható.

Miből igyuk?

Manapság már nem divat a széles-lapos pohár, sem a karcsú flőte. A pezsgő szakavatott rajongói a fehérboros kehelyre esküsznek, egyharmadáig töltve a poharat, melyben jól érvényesül a látvány és az illat. 

Milyen hőmérsékleten igyuk?

Általában hidegebben, 6-8 °C fokon szolgáljuk fel, így mire a poharunkba kerül, eléri az optimális fogyasztási hőmérsékletet, a 8-10 °C fokot. A "szabály": inkább túl hidegen, mint túl melegen!

Mihez kezdjünk a megkezdett üveggel?

A megkezdett palackot speciális, műanyag pezsgődugóval zárjuk vissza, hűtőben három-négy napig még semmit sem veszít élvezeti értékéből.

Mihez igyuk?

A pezsgő kiváló aperitif, de akár egy teljes menüsort is lehet rá építeni. Néhány jó tanács, zanzásítva, hogy milyen típusú pezsgőhöz milyen fogást válasszunk.

Nem évjáratos száraz pezsgő (brut): párolt halakhoz és fehér húsú szárnyasokhoz.

Évjáratos blanc du blancs: könnyű halakhoz, tenger gyümölcseihez, rákokhoz.

Blanc du noirs: nehéz ételekhez, mindenféle húsokhoz, pástétomokhoz és kemény sajtokhoz.

Rosé pezsgők: az édes és erős ételeket leszámítva a homártól a borjúpofáig.

Évjáratos pezsgők: nemes fogások, művészien elkészített ételek, pezsgőszószos pisztráng, sült szárnyas.

Édes (doux) pezsgők: önmagukban desszertként vagy sütemények kísérőjeként.
 

 

1.  A legjobb francia és olasz pezsgők szilveszterre
2.  Ezekkel koccintanánk

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5