Minden eddig rekordot megdöntő gyémánt

Címkék: gyémánt, aukció, árverés, rekord, Wittelsbach

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Múlt héten a Christie's árverésén rekordáron ütötték le a Wittelsbach-gyémántot. A 17. századi, rendkívül ritka szürke-kék színű gyémánt 24,3 millió dollárért (4,8 milliárd forintért) kelt el. Ennyiért aukción még egy gyémántot vagy ékszert sem értékesítettek.

A 35,56 karátos Wittelsbach-gyémánt valamikor IV. Fülöp spanyol király tulajdonában volt. Ő lányának, Margaréta Terezának ajándékozta eljegyzési ajándékul, amikor 1664-ben hozzáment I. Lipót királyhoz.

Pedigré és ritka szép fény

Mai nevét 1722 körül kapta, amikor Lipót unokája, Mária Amália a Wittelsbach-házból származó Károly Albert választófejedelemhez ment feleségül. A gyémánt később a bajor koronába került, majd mintegy harminc évre nyoma is veszett. Jelentőségét akkor ismerte fel egy ékszerész, amikor valaki újra akarta vágatni a nagy múltú gyémántot. Az értékes drágakövet, mely 1964 óta egy magángyűjtemény darabja, eredetileg Indiában bányászták.

Az eladási rekordot eddig egy jóval nagyobb kő tartotta, melyet 1995-ban adtak el, a száz karátos gyémántot Genovában értékesítették. A "Star of the Season" annak idején 16,5 millió dollárt (3,2 milliárd forintot) ért. A lista harmadik helyén a 2007-ben elárverezett Chloe gyémánt áll, a 84,37 karátos kő 16,21 millió dollárért (3,18 millió forintért) cserélt gazdát.

A Wittelsbach új tulajdonosa Laurence Graff milliárdos gyémántkereskedő, aki pályája csúcsának tartja a vásárlást. Graff azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy az évszázad üzletét kötötte, mert csak a hitelválságnak köszönhető, hogy nem ment jóval feljebb a licit.


Számításai szerint gazdaságilag stabilabb időszakban a kőért folyó licit akár 15 milliárd forintig is felment volna.  Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5