Mit ehetünk karácsonykor az éttermekben?

Címkék: karácsony, étel, étterem, ínyencség, Magyaraország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bár a karácsonyi előkészületek egyik legszebb – és legidőigényesebb – része a ünnepi menü elkészítése, sokan időhiány miatt nem tudják kihozni a maximumot a karácsonyi vacsorából. Szerencsére számos luxusszálloda és étterem kínál speciális, karácsonyi menüt, elvitelre is, így megspórolhatjuk az otthoni sütés-főzést és a kapkodást.

Egy karácsonyi menü elkészítése alapos tervezést, utánajárást igényel, és nem is nevezhető pénztárcakímélő megoldásnak, ha ragaszkodunk a legjobb minőségű alapanyagokhoz. Ha pedig valamilyen hiba csúszik a számításba, vagy elviszik az orrunk elől az utolsó nélkülözhetetlen hozzávalót, stressz és kétségbeesett improvizációk következnek, családtagjaink pedig valószínűleg egyiket sem értékelik túlzottan.

A libamáj elmaradhatatlan ünnepi fogás

Az otthoni sütés-főzés helyett meglephetjük családtagjainkat egy különleges, éttermi ünnepi vacsorával, így a főzésre szánt időt vásárlással, díszítéssel és pihenéssel tölthetjük.

Karácsonyi pulykát és újévi malacot már nagyon sok étterem kínál elvitelre, de ezen kívül számos, ennél jóval változatosabb menüsort is választhatunk. Ha úgy döntünk, hgy nem bízunk semmit a véletlenre, érdemes időben megrendelni az éttermekből a különleges fogásokat.

A nagymama főztje

A Náncsi néni vendéglője az antiháziasszonyok valóságos Mekkája az ünnepek idején, ugyanis komplett, akár 10 személynek is elégséges bőségtálakat készítenek elvitelre. Az étterem december 24-én 10 órától 14 óráig tart nyitva, ilyenkor lehet elvinni az előre megrendelt fogásokat, tudtuk meg a főpincértől. (Az ételeket már 23-án, 12 és 22 óra között is el lehet vinni.)

Az ünnepi hidegtálakat 2-10 személyre készítik el, és egy adag 3600 forintba kerül. A halas tálban olyan finomságok szerepelnek, mint a konyakos koktélmártással kínált, norvég lazaccal töltött fogas rolád, a füstölt pisztrángfilé tormahabbal vagy a bortésztában sült és marinírozott naphal falatok, apró garnéla rákocskákkal, snidlinges-édeshagymás dresszingben. Ezenkívül kaviáros töltött tojást és füstölt vajhalfilét is pakolnak a karácsonyi hideg fogásokhoz. 

A húsimádók az étterem saját készítésű libamájpástétomát aszalt gyümölcsraguval kapják, a kemencében sült kacsamellet narancsmártással és narancsszeletekkel fogyaszthatják. A rózsaszínűre sült bélszínszeleteket tokaji aszúban párolt libamájjal csomagolják. Az ételeket saláták, kompótok és gyümölcsök kísérik, és egy malacsült is helyet kap az ízletes falatok között.

A hagyományosabb főételek között friss balatoni harcsából, pontyból, kárászból és keszegből
készült, kondérban főtt bajai halászlé is szerepel (kissé csípősen), de lehet kérni kocsonyát, libalakodalmast (libacomb, libamáj, lilakáposzta stb.), kacsát, pulykát, pontyot, illetve az ilyenkor kötelező töltött káposztát. A diós, mákos, szilvás-mandulás bejglik házilag készülnek A rendeléseket minél előbb érdemes leadni, tanácsolta a főpincér.

December 25-én és 26-án az étterem nyitva lesz, és az előzőektől eltérő karácsonyi menüvel készülnek, így az elviteles vendégek sem fogják ugyanazokat a fogásokat viszontlátni, ha személyesen is felkeresik az éttermet. Bár a komplett menü még nem készült el, az biztos, hogy lesz fácánerőleves szarvasgombás daragaluskával, saját májával tálalt kacsacomb és áfonyás őzgerinc is.

Magyar és orosz ünnepi lakoma

Az Onyx étterem szenteste is várja azokat, akik időhiány vagy más okok miatt nem a főzést választják, de rendhagyó ünnepi vacsorát szeretnének. A karácsonyi menüt december 24-én este hét órától szolgálják fel.

Forrás: www.onyxrestaurant.com
Az Onyx étterem hatfogásos menüvel készül

Érkezésekor libamájas falatlákat tálalnak, majd "vargánya capuccino mangalicasonka-morzsával", ördöghal, marcipános sült alma sorbet, sütőtökös mézeskaláccsal körített, kakaóbabban kínált szarvasfilé kerül az asztalokra. A hatfogásos menü ételeihez illő borokat is felszolgálnak. Az egy főre 19500 forintba kerülő menüsort kézműves bonbobok és csokoládés geszetnyeízelítő zárja. 

Az étterem december 25-én és 26-án zárva lesz, a két ünnep között viszont a szokásostól eltérő módon vasárnap is nyitva tartanak.

Az Arany Kaviárban nem készül külön karácsonyi menü, Oroszországban december 31-én ünneplik a karácsonyt, az ortodox hívők pedig január 6-án tartják az ünnepet, mondta Szása, az étterem tulajdonosa és konyhafőnöke.

Az étterem orosz ünnepi vacsorával várja a különleges gasztronómiai élményre vágyókat. A vendégeket már érkezéskor előételekkel megrakott asztallal várják.

A lakoma az orosz hagyományokat követve zajlik, úgy, hogy az egyes fogások egyszerre kerülnek tálakon az asztalra, így a vendégek döntik el, hogy mit és milyen sorrendben kóstolnak meg.






 

 

1.  Mit ehetünk karácsonykor az éttermekben?
2.  Luxushotelek éttermei

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5