Denevérfajokat nevezhetünk el sok pénzért

Címkék: árverés, aukció, állat, Egyesült Államok

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Purdue University által szervezett árverésen hét, nemrég felfedezett denevérfaj névadási jogára lehet licitálni. A nyertesek csatlakozhatnak a kutatócsoporthoz, és bekerülnek szakmai könyvekbe is.

Az egyik keresztgyermek
Az eddig ismeretlen, Mexikóban, Dél-Amerikában ás Afrikában felfedezett denevérfajok mellett teknősök is várják leendő keresztapjukat és keresztanyjukat. Akik a legnagyobb összeget ajánlják fel, részt vehetnek az egyetem kutatócsoportjának munkájában, illetve kapnak egy emlékplakettet és egy fotót az elnevezett jószágokról. A támogatók neveit publikációkban és könyvekben is meg fogják említeni.

A nevek aukcióra bocsátása fontos bevételi forrás az egyetemek és a környezetvédelmi szervezetek számára."Nem sok pénz jut az olyan munkákra, mint az új fajok fajok felfedezése" - mondta John Bickham, a Purdue Egyetem professzora, akinek nevéhez számos denevérfaj felfedezése fűződik.

"A pénzt olyan támogatók ajánlják fel, akik szenvedélyesen szeretik a természetet, és szeretnének nyomot hagyni a történelemben azzal, hogy elneveznek egy fajt. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat" - tette hozzá a professzor.

Az első ilyen kezdeményezés 2005-ben volt, amikor egy online szerencsejátékkal foglalkozó cég 650 ezer dollárt (132 millió forintot) fizetett a Wildlife Conservation Society-nak (Nemzetközi Vadvilág-Megőrző Társaság), hogy egy bolíviai majomfaj Ellen DeGeneres humorista nevét viselhesse.

Ezt egy halfajok névadásával kapcsolatos árverés követte Monacóban, ahol több mint 2 millió dollár (405 millió forint) gyűlt össze, amelyet  indonéziai környezetvédelmi projektekre fordítottak. Ezután nagymamáról elnevezett lepkék, majd különféle vízi élőlények, tengeri uborkák következtek, 5000 dolláros (1 millió forintos) kikiáltási árral.

A kutatók számára az ilyen aukciók nemcsak a pénzről szólnak, hanem felhívják a figyelmet arra, hogy számos faj már azelőtt kihal, mielőtt egyáltalán tudomást szereztünk volna a létezéséről. "Percenként kihal egy faj - mondta Bickham professzor, - és az emberek nem érzik át ennek a jelentőségét."

Az fajok névadási jogának megvásárlása természetesen arra is alkalmas, hogy így fejezzük ki hálánkat, csodálatunkat vagy bosszúnkat bizonyos személyekkel kapcsolatban.

Egy Jason Bond nevű biológus például saját maga helyett kedvenc énekese, Neil Young után nevezett el egy pókfajt, de népszerűek a humoristák nevei is.

Sokan éltek a lehetőséggel  egy amerikai oceanográfiai intézet által szervezett árverésen, ahol a puhatestűeket magukról vagy akár (ex)párjukról nevezhették el. A víz alatti világ paradicsommadaraiként számon tartott nudibranchia csoporthoz tartozó csupaszkopoltyús csigák névadási licitje 5 ezer dollárról indult.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5