Klónozni akarják a méregdrága szarvasgombát

Címkék: szarvasgomba, Európa, klónozás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Francia tudósok klónozni akarják a fekete gyémántnak is becézett périgordi szarvasgombát, amelyből egyetlen kilogramm 860 fontba, azaz 260 ezer forintba kerül. A mesterséges szaporítással a kimerülő készletek miatt próbálkoznak.

Francia tudósok klónozni akarják a fekete gyémántnak is becézett périgordi szarvasgombát, amelyből egyetlen kilogramm 860 fontba kerül. A mesterséges szaporítással a kimerülő készletek miatt próbálkoznak.

A tudósok abban reménykednek, hogy a vagyont érő fűszer hamarosan nemcsak a fák gyökerei között, hanem kémcsövekben is "meg fog teremni". A kísérletek a Franciaországban található Corrèze régióban folynak majd, írta a Financial Times.

Egyre kevesebbet találnak

A kutatók rá akarnak jönni arra, hogy mitől olyan különleges a fekete szarvasgomba, amelyből egyetlen kilogramm 860 fontba (260 ezer forintba) kerül, és milyen szerepet játszik a talaj, a klíma vagy maga a szarvasgombának otthont adó fa a méregdrága fűszer ízének kialakulásában. A projekt során klónozott szarvasgombákat helyeznek facsemetékkel együtt a kémcsőbe, majd egy év után kiültetik a természetbe.

A tapasztalatokat a kimerülő szarvasgomba-készletek mesterséges utánpótlásában kívánják kamatoztatni.
Franciaországban a 20. század elején még évi 1000 tonna fekete szarvasgomba termett, mára ez a mennyiség 40-50 tonnára esett vissza. A hiányt kínai, olcsóbb szarvasgombával pótolják.

"Kétségtelen, hogy veszélyben vagyunk" - mondta Jacques Pebeyre, akit Franciaországban a szarvasgombászok királyaként tartanak számon. A sztárgombász nincs ellene a kísérletnek, véleménye szerint majd a klónozás eredményeként létrejött szarvasgombák döntenek el mindent.

Hervé Covès, a régió gyümölcs- és zöldségtermelését felügyelő kamara menedzsere elismeri, hogy az ötlet elsőre egy kicsit ijesztő, különösen egy olyan országban, amely híres a biogazdálkodásról. Enélkül azonban félő, hogy a francia szarvasgomba nem fogja megérni a következő évszázadot.

Bár a szarvasgomba ára is, mint a legtöbb luxuscikké, esett a globális válság következtében, nemrég Olaszországban 40 millió forintnyi összegért kelt el egy 1 kiló 8 dekás fehér szarvasgomba egy nemzetközi árverésen.

A szarvasgomba szaporításával Magyarországon is kísérleteznek. Ahogy egy korábbi cikkben megírtuk, szarvasgombát termeszteni is lehet. Csakhogy igen macerás, mert 8-12 évnek el kell telnie ahhoz, hogy (ha ideálisak a körülmények) az első termést "leszüretelhessük".

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5