Prima Primissima: Kásler Miklós onkológus

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kásler Miklós onkológust Freund Tamással és Pusztay Jánossal együtt jelölték az idei Prima Primissima-díj "magyar tudomány" kategóriájában. Az orvos, aki a díjjal járó pénzjutalmat jótékony célra kívánja fordítani, úgy érzi, a jelöléssel az onkológiát, illetve az Országos Onkológiai Intézet működését értékelték nagyra.

Tekintettel arra, hogy eddigi életemben munkámmal tudtam a rákos betegekért tenni, most talán lehetőség nyílik arra, hogy a díj segítségével támogassam - valamelyik alapítványon keresztül - a fiatal orvosokat, vagy a rákos betegek ellátását más formában segítsem" - mesélt az onkológus arról, mihez kezd a díjjal járó pénzzel. 

"Nagy meglepetés volt, egyúttal megtiszteltetés is számomra" - vallott a jelöléssel kapcsolatos érzéseiről az orvos, hozzátéve, különösen az megtisztelő, hogy azoktól jön, akik érdekében egész életében dolgozott.

Egyéb kitüntetései között nagyon kedves a marosvásárhelyi egyetem díszdoktori címe, a Magyar Professzorok Világtanácsának "Pro Universitate et Scientia" kitüntetése, amelyeket az onkológia egyetemi és posztgraduális hazai és nemzetközi oktatásáért kapott, a Markusovszky-díj és Emlékplakett, a Krompecher emlékéremmel pedig szintén tudományos munkásságát értékelték.

A magyar onkológia fejlesztéséért  Batthyány-Strattmann díjat kapott, míg egész eddigi munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

Kásler Miklós azt mondja, gimnazista korában szinte magától értetődően választotta az orvosi pályát. Kezdő orvosként pedig a legsúlyosabb betegcsoport vonzotta leginkább, mert kezelésük a legnehezebb volt, és úgy érezte, hogy leginkább ők szorulnak támogatásra.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e úgy, hogy a rákkutatás valamiféle prioritást élvez, azt válaszolja, való igaz, hogy az onkológiát az Európai Bizottság kiemelten kezeli, és a daganatos betegek ellátó rendszerének európai fejlesztését, illetve a rákkutatást kiemelten támogatja.

"Homogén európai magas színvonalú ellátórendszer kialakítása zajlik, amelynek részeként az Országos Onkológiai Intézet megszerezte a legmagasabb európai akkreditációs szintet, és részt vesz a közös európai kezelési irányelvek, európai oktatás, információs rendszer kidolgozásában és számtalan nemzetközi rákkutatási együttműködésben" - meséli a professzor.

"A fentiek szellemében dolgoztuk ki a Magyar  Nemzeti Rákkontroll programot. Intézetünk a magyar onkológia kutatási, szervezési, módszertani, oktatási, terápiás és kutatási központja. Mindezt nagyon magas nemzetközi elismertség mellett teszi" - tette hozzá. 

Forrás: MTI
Kásler Miklós a díjjal járó pénzből jótékonykodna


Kásler Miklós azt mondja, a rák megelőzése érdekében a minimum, amit egy átlagember megtehet, a megfelelő változatos táplálkozás, kevés zsiradék, kevés vörös hús, több zöldség fogyasztása, a dohányzás kiiktatása, az alkohol minimalizálása, a megfelelő higiénia, a szűréseken való részvétel és enyhe panaszok esetén is az orvosi kivizsgálás.

A tudomány kategória egyik idei esélyese azt mondja, sokat dolgozik. "Reggel 7 óra körül kezdem a napi munkát, és késő este fejezem be. Beleértve a hétvégeket is, hiszen a tudományos rendezvények nagy része hétvégére esik" -vall a feszített munkatempóról. Az Onkológiai Intézet irányítása mellett két egyetem onkológiai tanszékét vezeti, ami jelentős oktatási feladatot is ró rá. Rendkívül fontosnak tartja a médiával való együttműködést, hiszen szerinte így lehet az embereket tájékoztatni a megelőzés és kezelés lehetőségéről.

"Jelentős időt köt le az Intézet nemzetközi kapcsolatainak szinten tartása és bővítése, Magyarország képviselete különböző nemzetközi fórumokon, a nemzetközi tudományos vérkeringésben való részvétel, számos nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottsági tagsága, hazai és nemzetközi tudományos konferenciás szervezése" - sorolja feladatait a professzor, akinek eddig 12 könyve megjelent, de több mint 50 könyvrészlettel és több mint 150 tudományos közleménnyel is büszkélkedhet.

Kásler Miklós azt mondja, szabadideje szinte egyáltalán nincs, a nagyon ritka szabad hétvégeken olvasni szokott és gyönyörködik a kertjében.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5