A pálinkafajtákról röviden

Címkék: párlat, pálinka, fajták

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az utóbbi években a magyar pálinka végre megkapta méltó elismerését, és valódi hungarikummá vált. Ezzel a névvel ugyanis csak a Magyarországon termett gyümölcsből, törkölyből készített gyümölcspárlat illethető. Ideje újra megkóstolnunk a pálinkát – értő módon közelítve a nemes italhoz! Lássuk, milyen pálinkafajtákat különböztetünk meg.

Még kóstolás előtt, íme egy kis ízelítő, hogy milyen pálinkafajtákat különböztetünk meg a hagyományos alapanyagok és a főzési eljárás alapján:

A kisüsti pálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló-berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítanak elő.

A minőségi pálinka élvezetéhez elengedhetetlen a megfelelő szervírozás

Az érlelt pálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legalább három hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább hat hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

Az ópálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legalább egy évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

A gyümölcságyon érlelt pálinka (ágyaspálinka) olyan gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. 100 liter ágyaspálinkához legalább tíz kilogramm érett, vagy legalább öt kilogramm aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.

A minőségi pálinka élvezetéhez elengedhetetlen a megfelelő pohárban, megfelelő hőmérsékleten való szervírozás.

A 15-20 C-os pálinkát tulipán alakú, alul öblös, felül szűkülő pohárkába (2-5 cl) érdemes tölteni, mert így érvényesülnek legjobban a fajtajellegű illat- és aromaanyagok.

Kultúráltan és mértékkel, a minőségi pálinkának helye van az életünkben a mindennapokon és az ünnepeken - étvágygerjesztőként és desszertitalként egyaránt, hiszen minden cseppje csupa napfény és gyümölcs. Bővebb információt a www.palinkaoldal.hu oldalon talál.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5