30 milliót kapott egy nő, mert kora miatt nem jutott álláshoz

Címkék: per, Egyesült Királyság, millió

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Több mint 30 millió forintnak megfelelő összeget kapott kártérítésként egy 50 éves brit nő. Margaret Keane azért perelt, mert képzettsége és gyakorlata ellenére nem vették fel könyvvizsgálónak, véleménye szerint azért, mert túlságosan öregnek találták.

Margaret Keane tavaly májusban évi 60 ezer fontos (19 millió forintos) fizetést ígérő álláshirdetésekre jelentkezett különféle ügynökségeken keresztül. Direkt olyan, okleveles könyvvizsgálókat kereső munkaköröket választott, ahol a szövegben "a nemrég végzett" kifejezés is szerepelt, írta a Daily Mail című brit lap.

Elvek miatt perel

Az 50 éves nő összesen 22 helyre adta be az önéletrajzát, amelyben szándékosan nem tüntette fel születési dátumát. A jelentkezés után két hétig várt, majd mindegyik cégnél érdeklődött, hogy miért nem kapta meg az állást.
Keane, aki jelenleg részmunkaidőben dolgozik egy kiadónak, ezután jogi úton kívánta rendezni a sérelmeit.

A munkaügyi bírósághoz benyújtott kereset szerint "az ügynökségek hirdetéseikben a következő szavakat használják: nemrég végzett, pályakezdő stb., azért, hogy elkápráztassák a fiatal álláskeresőket, és kizárják az idősebbeket". Tizenkét cég inkább a peren kívüli megegyezést választotta, és Keane 4000 és 10000 font (2,4 millió - 3,1 millió forint) közötti összegeket kapott, összesen 100 ezer fontot (30 millió forintot) sikerült így összegyűjtenie.

Egy 2006-ban bevezetett, kor szerinti diszkriminációt tiltó törvény miatt így megúszhatják, hogy nagyobb összegre büntessék őket. A kísérlet azonban nem volt mindig sikeres: öt esetben a munkaügyi bíróság visszadobta a nő panaszait. A visszautasítást azzal indokolták, hogy Keane nem valódi álláskereső, hanem sorozatosan kísérletezik, hogy pénzt szerezzen. Az az öt cég, amely ellen elvesztette a pert, egyenként 10 ezer fontot (3,1 millió forintot) követel Keane-től.

Néhány munkaközvetítő szerint a nő nem volt alkalmas a munkakörök betöltésére, mert nincs diplomája, viszont talán találtak volna neki másik munkalehetőséget. Az asszony azonban nem mutatott érdeklődést a további opciók iránt, és mogorván beszélt a telefonban.

Jelenleg öt cég ügye van a bíróság előtt, közös ügyvédjük szerint Ms Keane nem szenvedett hátrányt, mert igazából nem is akart állást találni. Nem indokolta meg, hogy miért jelentkezett olyan munkakörökbe, amelyek betöltéséhez kevés vagy semmilyen gyakorlat nem szükséges.

Ezenkívül határozottan megakadályozta, hogy más munkát keressenek neki, helytelen dátumokat tüntetett fel az önéletrajzában.

"Egyáltalán nem volt könnyű megvádolni ezeket a cégeket" - mondta a Daily Mailnek Keane. Egész nap ezzel foglalkoztam, és még éjjel is a jogszabályokat tanulmányoztam. "Ha a bíróság úgy dönt, hogy ezeknél az ügyeknél a rendszer túlkapásairól van szó, akkor én elégedett vagyok."Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5