Mennyiért utazhatunk az űrbe?

Címkék: luxus, utazás, űrturizmus, millió

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Eddig ugyan csak egészen kevés szerencsés turista jutott fel az űrbe, de a jövőben ez egyre többeknek sikerülhet. A gravitáció legyőzésétől a Holdra szállásig tervezhet az, akinek pénze és kedve van Farkas Bertalan nyomába eredni. Összefoglalónkban a területen dolgozó cégekről, árakról is tájékozódhatnak.

Vannak olyan gazdag (és álmodozó) emberek, akik úgy érzik, hogy a Föld már nem tartogat számukra túl izgalmas úti célokat. Így elég nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az űr meghódítása az utazási cégek következő "exkluzív" ajánlata. Több civil kezdeményezés alakult már saját űrhajó gyártására, és a hivatalos űrkutatási projektnek jól jön(né)nek az utaztatásból származó milliók.

A Föld úti céljai már kevésnek bizonyulnak

A tervezett és már megvalósult utak a gravitáció elhagyásától a Nemzetközi Űrállomás többnapos meglátogatásán keresztül a tervezett Holdra szállásig igen változatosak. 2012-re például már tervezik az első "űrhotel" megnyitását.

Pedig az űrutazás múltja mindössze néhány éves, első civilként 2001-ben Dennis Tito hagyta el a Földet, ez neki 20 millió dollárjába (mai áron négymilliárd forintjába) került. Nyolc napot töltött "fent" a média figyelmétől övezve, aztán meglátva az üzleti lehetőségeket, kisvártatva többen is céget is alapítottak azzal a céllal, hogy a jövőben ilyen utakat szervezzenek.

A legtöbb azonban álom maradt, egyedül a Space Adventures működik azóta is, mely ma 35 millió dollárért (7,1 milliárd forintért) visz fel bárkit a Nemzetközi Űrállomásra. Annak ellenére, hogy például az amerikai kongresszus 500 millió dollárt (101 milliárd forintot) tűzött ki annak, aki első független vállalkozóként rakétát és utasokat juttat az űrbe.

A jelenleg kapható űrutazásra a Csillagvárosban található Gagarin kiképzőközpontban lehet felkészülni. Kilenc perc alatt ér ki a légkörből a Szojuz űrrakéta, majd az űrközponthoz érkezik, tíz nap után pedig az űrturista egy kapszulában landol a Földön. Az utazást a Space Adventures szervezi. A cég jelenleg a hatodik űrturistát készíti fel, a kiképzés fél évig tart. Az extra költségek, például egy űrséta 10-15 millió dollárba kerülnek. 

Ezen a területen tevékenykedik a SpaceX is, mely az internetmilliomos Elon Musk tulajdona. Űrhajók és rakéták tervezésével, építésével foglalkoznak, és terveik között szerepel a Galactic Suite űrszálloda felépítése is. Eddigi közlésük szerint 2012-ben nyitja meg kapuit az intézmény, a négy éjszakás ott-tartózkodást magában foglaló út 4,39 millió dollárba (883 millió forintba) kerül majd.

A Virgin Galactic-nak szerényebb tervei (is) vannak. 2010-re szeretnék elérni, hogy a SpaceShipTwo a Föld légkörét elhagyva bárkit a tartós súlytalanság állapotáig repítsen. Az XCOR a Lynx nevű kétülésessel szintén 2010-re tervezi az űrutazást, a tervek szerint a felszíntől 100 kilométer magasságba szállítják az utast.

Több különböző cég dédelget még hasonló álmokat, köztük a már emlegetett Space Adventures is. A légkör és a gravitáció elhagyásának árát jellemzően 100 ezer dollárra (20 millió forintra) teszik, igaz, a Virgin a legelső helyet 200 ezer dollárért (40 millió forintért) szeretné értékesíteni. Az ilyen útra elég kettő-négy nap felkészüléssel számolni egyébként.

Az 1969-as első Holdra szállás óta talán minden gyerek álmodott arról, hogy eljusson a sokat látott égitestre. Egyetlen cég, a Space Adventures tervezi konkrétan az ilyen utak szervezését, számításaik szerint 200 millió dollárba (40 milliárd forintba) kerül majd két ember Holdra szállása.

A legegyszerűbb a gravitációtól időlegesen megszabadulni, egy magasból szabadeséssel lefelé jövő repülőgéppel hosszúnak tűnő másodpercekig átélhetjük ezt az élményt.

A G-Force-One harminc percig megy felfelé, hogy 30 másodpercet zuhanjon utasaival.

Mindez fél napunkba és 4950 dollárunkba (990 ezer forintba) kerül,165 ezer dollár (33 millió forint), ha a teljes, 35 személyes gépet akarjuk.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5