Prima Primissima: Gyémánt László festőművész

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Gyémánt László sokoldalú művész, akinek festményeit oldottabb festésmód és a naturálisan precíz ecsetkezelés jellemzi. Gross Arnolddal és Keleti Évával együtt jelölték a Prima Primissima-díj "Magyar képzőművészet" kategóriájában.

Gyémánt László festőművész szinte nem is hitte el, hogy jelölték a 2008-as Prima Primissima-díjra. "E-mailen keresztül kaptam az értesítést, de először nem adtam hitelt ennek a hírnek, attól mert féltem, a végén kiderül, hogy valami félreértés történt, és valójában nem is én kaptam a jelölést" - mondta el Gyémánt László, aki azt állítja, nem szereti a csalódásokat, így a jó hírt mindig kétkedve kezeli. "Ha valakit olyan sokszor terjesztettek fel Munkácsy-díjra és Kossuth-díjra, mint engem, de egyszer sem kapta meg, érthető, ha fél idejekorán örülni" - indokolja szkeptikus hozzáállását a művész.

A 2008-as esztendő "Magyar képzőművészet" kategóriájának prímája már hatéves korában eldöntötte, festő lesz. Anyai nagyszülei nevelték fel, miután szülei elváltak, amikor alig hároméves volt. "Apám festő volt, de sajnos nincsenek hozzá fűződő emlékeim, 1945-ben meghalt" - meséli a festő, akinek nagyapja órásmester volt, üres óráiban ő maga is ügyesen festett és zongorázott.

"Zuglóban laktunk, így gyakran jártunk a Szépművészeti Múzeumba, ez indított arra, hogy én is olyan szép képeket fessek, mint amilyeneket ott láttam" - emlékezett vissza Gyémánt László, aki négy évig tanult a Művészeti Gimnáziumban, ahol szerencséjére "a világ legjobb rajztanárának osztályába került", Balás Lászlóhoz.

A príma azt mondja, tudása javát neki köszönheti. Ezután egy évig Szűcs Pál műtermében merkantil grafikai tanulmányokat folytatott. 1957-ben felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol első mestere Pap Gyula - egykori Bauhaus-os növendék - volt. Végül Hincz Gyula szakmai irányítása mellett kapott művészdiplomát 1963-ban. Mindvégig jeles szakmai osztályzattal végezte tanulmányait.

Első bemutatkozása 1965-ben volt a Fiatal Művészek Klubjában, viharos visszhanggal. "1967-ben volt az első nyilvános önálló kiállításom a Mednyánszky Teremben, ahol a harmadik napon minden kiállított művem vevőre talált" - számol be az elsöprő kezdeti sikerekről a művész, akinek azonban ezt követően nem engedélyeztek több egyéni nyilvános kiállítást. "Viszont minden országos tárlaton és a Stúdió kiállításain szerepeltem" - számol be a később Londonba, majd azután, 1973-ban Bécsbe települt alkotó.

1982-ben jött végleg haza, azóta itt él, és bevallása szerint a nap 24 órájában alkot, azaz egyre többet, mióta érzi, az élet rövid. Műhelye egy káposztásmegyeri panelház szárítóhelyiségéből lett kialakítva. "Nincs berendezve, szeretett tárgyaim vesznek körül, nekem ezek sokat jelentenek, egymásra rakódva, mint az idő hordaléka" - meséli, hozzáfűzve, a legideálisabb közeg az alkotáshoz az, ami annyira megszokott, hogy bekötött szemmel is megtalálja, amit keres.

Gyémánt László nehezen hitte el, hogy jelölték 

És hogy miként is alkot? Azt mondja, nehéz erre válaszolni. "Az üres vászon látványa számomra a nagy lehetőség, lámpalázas feszültségét idézi elő az alkotás első fázisában. Az első ecsetvonás törvényszerűen megbontja a fehér vászon adta tiszta harmóniát, vagyis "elkövetem a hibát" - derül fény a kezdeti lépésekre. A következőkben ezt a hibát próbálja, mint mondja, nagy erőfeszítéssel kijavítani, ez lesz a második, harmadik stb. ecsetvonás, mindaddig, míg nem érzi, hogy sikerült megteremteni újra az elveszett harmóniát.

"De nem csak festek, hanem tervezek, rajzolok, írok és fotózom. Ha festek, akkor képeim nem csak portrék vagy szín, esetleg kompozíciós feladatok, hanem gyakran hordoznak gondolatokat. Nyilván ezek külön-külön más-más aspektusból képződnek" - világít rá sokoldalúságára a príma, aki úgy véli, vevőit az jellemzi, hogy hozzá hasonló lelkületűek. "Valószínű, hogy esztétikai beállítottságuk is hasonlít az enyémhez, különben mások képeit vennék. Lehetséges, hogy nem mindenki szereti a mákos tésztát, de azért van olyan is."

Gyémánt László azt mondja, nincsenek kedvenc tájai, lenyűgözni az tudja, amit az ember belerondított a természetbe. A táj a maga monumentalitásával először az Amerikai Egyesült Államokban volt rá nagy hatással.

A kortársai közül a nemrég elhunyt Csernus Tibort tartja minden idők legjobb magyar festőjének, elsősorban a "perfekt" anyagkezelése miatt, de szerencsére van élő művész is, akit szeret és becsül. Ezek egyike Fehér László, aki úgy fest, ahogy épp az eszébe jut, esetében nincs szakmai limit.

Vannak képei, melyeket fenntartás nélkül el tudna képzelni bármelyik múzeum falán. Ilyen az 1963-66 között festett Az idő melléktermékei vagy az 1967-ben festett Blues in the Night.

Ide tartozik az 1971-ben festett Almaevés után, az 1979-ben festett Nőnap, az 1989-ban festett KFT, a 2007-ben festett Önarckép alkonyatkor, a 2008-ban festett Anyám, illetve nem utolsó sorban a Samuel Beckett Godotra várva díszlet- és jelmezterve, amit 1994-ben a Művészszínháznak alkotott meg. A príma azt mondja, nem kérdés, hogy mire költi a pénzt, ami a díjjal jár. "Ugyanarra fogom költeni mint eddig, ha éppen volt mit. Az átlagember dolgozik, hogy pénze legyen, a művésznek pénz kell, hogy dolgozni tudjon."

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5