Segédeszközökkel fellógatva: Iyengar jóga

Címkék: wellness, jóga, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Iyengar az ősi jóga a nyugati emberek által könnyebben elsajátítható, "felhasználóbarát" változata, amely során a jógapozíciókhoz speciális segédeszközöket használnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyakorlatok könnyűek. Amikor megérkeztünk a jógaterembe, nem gondoltuk volna, hogy hamarosan fejjel lefelé fogunk lógni a falhoz erősítve, azt meg végképp nem, hogy élvezni is fogjuk. Kipróbáltuk a Iyengar jógát.

A kötelekhez mentünk, ahol egy pokrócot terítettünk az egyik derékmagasságban lógó hevederre. A combtőhöz helyeztük, miközben a kezünkkel a földre támaszkodtunk, és közben szó szerint felmásztunk a falra. A fejjel lefelé való lógás tulajdonképpen nagyon kényelmes volt, bár először kicsit nehezen akartuk rábízni magunkat a továbbra sem bizalomgerjesztő kötelekre. Erőt adott, hogy a fordított testhelyzet fiatalító hatással bír, serkenti az arc vérellátását.

Fejjel lefelé fiatalodik az arc

Ezután kimondhatatlan nevű ászanák következtek, hatalmas terpeszekkel, behúzott hassal, feszes izmokkal. Eddig nem tudtam, hogy a térdkalácsom is dolgozhat, és hogy milyen nehéz hosszabb ideig megfeszíteni azokat az izmokat, amelyek nem szükségesek a gépeléshez és a biciklizéshez.

Lazsálni lehetetlen

A gyakorlatokat úgy kellett végezni, mintha két üveglap között lennénk. Lazsálni lehetetlenség volt, szemfüles segítők érkeztek, ha nem sikerült kivitelezni egy-egy mozdulatot. Egy sodrófához hasonlító rudat helyeztek a földre viszonyításképpen, hogy a megfelelő szögben legyenek a lábak, tanácsokat adtak, és néha a végletekig feszítették hajlékonynak egyáltalán nem mondható végtagjainkat. A kezdeti fájdalom azonban egy idő után átcsapott valamilyen kellemes, bizsergető érzésbe, volt valami ebben a kezdeti szadómazós asszociációban.

Az óra legkellemetlenebb része az volt, amikor a falról lógó kötelek számomra átláthatatlan hurkaiba lépve előredőltünk úgy, hogy a talpunk a fal közelében maradt. Valószínűleg nem feszítettünk rendesen, mert a kötelek bevágtak a combunkba, és alig vártuk, hogy vége legyen ennek a gyakorlatnak.

A segédeszközök amellett, hogy nagyon hasznosak, tulajdonképpen a jógázó sikerélményét hivatottak növelni, mert a segítségükkel olyan gyakorlatokat is el bírunk végezni, amelyeket csak nagyon sok gyakorlás után tudnánk. A segítők székeket és párnákat hoztak, amelyek a nyugati típusú, rásegítéses gyertya kivitelezésében nyújtottak segítséget. A haladó szint az lett volna, hogy a lábunk  a függőleges helyzetből leereszkedik úgy, hogy kinyújtva marad, és lassan letesszük a lábunkat a földre, miközben a saját térdünkkel szemezünk.

A profik persze szék nélkül is megcsinálják ugyanezt. Az Iyengar jógában 12 szint van, ahol a 12. szinten csak maga az alapító áll. Az oktatónk, aki napi 3 órát jógázik, a harmadik szinten van. De elkeseredésre semmi okunk nincs, állítólag az elején szinte mindenki merev és ügyetlen.

A kötelező nyújtás és a terpeszülés sem tartozott a sikerélményeink közé. Míg az öreg rókák  csaknem spárgában feküdtek a földön, a segítők valóságos várat építettek a fatéglákból a homlokunk alá.

A másfél óra nagyon gyorsan eltelt, és a jógaórák legkellemesebb része következett: a relaxáció. Egy hosszúkás párnára feküdtünk, egy pokróccal támasztottuk alá magunkat, majd kezdődött a lazulás. Ilyenkor már megengedett a zene is. Elhatároztam, hogy nem fogok elaludni, figyelek légzésemre, de persze meghatározhatatlan idő múlva a jógaoktató hipnotikus hangjára ébredtem fel.

Kőkemény izommunka

A jógázást egy erős, fűszeres teával fejeztük be, és közben megtudtuk, hogy ha azt szeretnénk, hogy tartós legyen az eredmény, minden reggel minimum 20 percet, és hetente 2-3 alkalommal kell hosszabb ideig jógáznunk. A DVD-k helyett képzett oktatóval kell elsajátítani a mozdulatokat, mert egy helytelen jógapozíció többet árthat, mint amennyit használ.

A jógázásnak ellenjavallata nincs, csak annyi, hogy bizonyos gyakorlatokat menstruáció idején nem ajánlott végezni. Aki mozgásszervi problémákban szenved, egyéni órát is kérhet, mondta az oktató, Sárig Hajnalka.

A Gold Centerben egyébként a jóga a fitneszórákkal esik azonos árkategóriába, délután 3-ig 1250 forintba, egész napra 1450 forintba kerül a belépő, és ezért cserébe ingyen használhatjuk a hajszárítót és egy törülközőt is biztosítanak.

Lehet 10 alkalmas, havi, féléves és éves belépőket is vásárolni, illetve van páros jegy is.

Sokan a jógaórarend után érdeklődtek, amíg zokniban megtettük az öltözőbe vezető hosszabb utat. Furcsa volt visszacseppenni a harmóniából a squasholók zajos világába, és megállapítottuk, hogy jobban kedveljük a meghitt, csendes jógastúdiókat. Kár, mert már egy alkalom is sokat használt, másnap több energiánk maradt a nap végére is. Arra jutottunk, hogy a jógát kötelezővé tennénk az összes gép előtt ülő online újságírónak. Persze csak az első szinten.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5