Segédeszközökkel fellógatva: Iyengar jóga

Címkék: wellness, jóga, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Iyengar az ősi jóga a nyugati emberek által könnyebben elsajátítható, "felhasználóbarát" változata, amely során a jógapozíciókhoz speciális segédeszközöket használnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyakorlatok könnyűek. Amikor megérkeztünk a jógaterembe, nem gondoltuk volna, hogy hamarosan fejjel lefelé fogunk lógni a falhoz erősítve, azt meg végképp nem, hogy élvezni is fogjuk. Kipróbáltuk a Iyengar jógát.

A ráhangolódásról sajnos sikerült lekésni időbeosztási problémáink és a Budafoki út kiszámíthatatlan dugói miatt, így lemaradtunk egy jó kis teáról. Meghitt jógastúdió helyett a Gold Center komplexuma adott otthont az órának, miután megkaptuk a karóra formájú belépőt, komolyabb túrát kellett megtenni a női öltözőig.

A karóra egyébként igen hasznos, főleg a rövid memóriával megáldottak számára, egy konzolhoz érintve ugyanis megjelenik az öltözőszekrény száma, és házon belül fizetőeszközként is használható.

Jógára hangolva

Benti cipőt persze nem hoztunk, valami füstölőillatú, átszellemült helyre számítottunk, ahol már az ajtóban meg kell szabadulni a negatív érzésektől. A jógateremhez teltházas squash- és focipályák közötti folyósókon, kondigépek mellett vezetett az út. Még szerencse, hogy nem fehér zokniban jöttünk, az út az első emeletre ugyanis alaposan átszínezte volna. Az volt a benyomásunk, hogy teával is igen nehéz lett volna a jógára hangolódni az izzadtságszagú folyosók és a zaj miatt.

Először azt hittük, véletlenül a gyermekmegőrzőbe nyitottunk be, a földön ugyanis színes  habszivacslapok, fatéglák és egyéb, ismeretlen rendeltetésű tárgyak hevertek. A törökülésben várakozó felnőttek látványa aztán eloszlatta a kétségeinket, a megkönnyebbülés azonban csak addig tarott, amíg észre nem vettük a falra szerelt köteleket és hevedereket. Ilyennek képzeltük eddig a szado-mazo klubok alapfelszerelését. 

Felhasználóbarát jóga

A jóga nemcsak testi gyakorlatokból áll, hanem a szellemi és lelki egyensúly, a harmónia és az egészség megőrzésére szolgáló komplett rendszer. Patandzsali Risi nyolc fokozatra osztotta a rendszert, a különböző jógairányzatok ezek egy vagy több elemét hangsúlyozzák. A számos iskola közül a legismertebb az "egészség jóga" néven is ismert Hatha jóga, amelynek gyakorlatai harmonizálják a test rendszereit.

A Himalája jóga kímélő, nem túl hosszú ideig kitartot ászanákkal (jógapozíciókkal) dolgozik, Az Astanga vinyásza gyakorlói a mozdulatokat egymás után végzik, összehangolva a légzéssel, így a gyakorlat inkább egy tánchoz hasonlít. Az Agni jógát, melynek célja a méregtelenítés, indiai körülmények között, 36 fokban, 60-70 fokos páratartalom mellett végzik.

A Iyengar jóga az ősi jógának a nyugati emberek által könnyebben elsajátítható, "felhasználóbarát" változata, az ászanákhoz speciális segédeszközöket használnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyakorlatok könnyűek, a cikk írásakor soha nem használt izmainkat éreztük, nem a legkellemesebb formában.

A Hatha jógához tartozó irányzat alapítója, az indiai Bellur Krishnamachar Sundararaja (röviden csak B.K.S. Iyengar) abból indult ki, hogy a jóga olyan mozgásforma, amelynek gyakorlatai a nyugati ember számára nehezen kivitelezhetőek. Ennek az az oka, hogy gondolatainkban jóval "merevebbek" vagyunk, mint a keleti életfilozófiák követői, és testünk is kevésbé engedelmeskedik akaratunknak.

Segédeszközök

A jógázás azoknak is hasznos, akik nem spirituális célzattal, hanem testmozgásként fogják fel, a gyakorlatok ugyanis kőkeményen megdolgoztatják az egész testet, rugalmassá teszik a gerincet, megerősítik az izmokat és a belső szerveket. Az ászanák végzése közben csak a jelenre koncentrálunk, legalábbis megpróbálunk, kiszakadunk a mókuskerékből, és eljutunk a tudatosság állapotába.

Azt eddig is sejtettük, hogy nem hagyományos, halk zenés jógaóra lesz, ahol a gyakorlott lazsálók még egy kicsit el is tudnak szundítani két gyakorlat között, de arra, hogy hamarosan fejjel lefelé fogunk lógni a fent említett fali eszközök segítségével, nem számítottunk.

Először csak ültünk az egymásra helyezett, színes, körülbelül 5 centiméter vastag habszivacslapokon, és örömmel konstatáltuk, hogy nem fájdult meg a derekunk az első percben, ahogy vártuk, a monitor előtt való görnyedés következményeként.

A kellékeket – öveket, rudakat, fatéglákat és párnákat stb. - egyébként nagyon könnyen beszerezhetjük otthonra is, akár az interneten is meg lehet rendelni ezeket. 

Nekünk kicsit hiányzott a zene, de az irányzat alapítója szerint elvonja a figyelmet a koncentrálástól, és befolyásolja az érzelmeket. Sajnos azonban csend sem volt, mert kissé behallatszott a közelben zajló,valószínűleg igen intenzív aerobikóra zenéjének basszusa. 

 

1.  Segédeszközökkel fellógatva: Iyengar jóga
2.  Fejjel lefelé

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5