Az év villányi felfedezettje: Sauska

Címkék: bor, Sauska, Villány

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az idei borfesztivál nagy felfedezettje számunkra a villányi Sauska pincészet volt. A borászatnak viszonylag széles szortimenttel sikerült újrarajzolnia a térségről alkotott borképet, ebből adunk ízelítőt, a chardonnay-tól a pinot noirig.

Sauska Krisztián fiatalon kiment Amerikába, megcsinálta a szerencséjét, majd idős, megbölcsült korára valószínűleg ugyanazt érezhette, mint egykor Márai: "Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam." Sauska először a tokaji Árvay-birtokot segítette kibontakozni, de úgy tűnik, az igazi cél az ország déli részének meghódítása volt.

Sose gondoltuk volna, hogy Villány még tud valami újat mondani. A régió a magyar borászat sikertörténetének főszereplője, a rendszerváltás óta olyan nagy nevek nőttek ki a talajból, például Gere, Tiffán, Bock, illetve a Vylyan, akik egyszer már újrarendezték a borról alkotott fogalmainkat.

Villány is tud még újat mutatni

Villány évek óta beállt, azonos színvonalon működött, hozta a formáját, és akkor egyszer csak jött Sauska, aki hatalmas beruházásbe kezdett - minden szinten. A pincészet épülete egyszerre tájbarát és idegen, bizonyos szögből nézve lehetne akár Kaliforniában, Chilében vagy Franciaországban is. Az épület szépsége és izgalma Sugár Pétert dicséri.

Okosan és nagy előrelátással megszerkesztett világ ez. A szőlő útját a gravitáció működteti. A Sauska-ültetvények Villányban és Siklóson találhatók, közel 90 hektárnyi területen. A művelésmód, a tőketerhelés, az egész ültetvény nagyon rendben van, bármelyik csúcsborászat szívesen magáénak mondaná a világ bármelyik szegletében.

A szőlővel Sauskáék úgy bánnak, mint a gyöngyökkel. Itt valóban van bogyóválogatás, csak a színtiszta, megfelelően érett szőlőszemek kerülnek a prés alá, még az oda nem illő, túlérett szemeket is szelektálják.

Boraikban ezért aztán az abszolút gyümölcsösség mellett a tisztaság, az ízek eleddig sosem tapasztalt tisztasága a legfontosabb ismérv. Új tanninvilág, nemes savak, telt, gazdag zamatok. Semmi lekvárosság, semmi szörp.

A szakmai hátteret is ugyanez a gondosság jellemzi. A munkatársak fiatalok és tehetségesek, akik tudnak élni a lehetőséggel. Kúcs Gyula a birtokigazgató, Latorczai László a borász. Időnként a kaliforniai Paul Hobbes, a Mondavi egykori borásza is besegít, néhány boron valóban érezni az újvilág érintését. 

Ez a pincészet tehát egy igazi műhely, ahol komoly szakmai munka folyik. Saját, hihetetlenül precízen fölszerelt laboratórium is található benne, egy mosolygós kémikussal, aki mindent ki tud mutatni.

A szőlő felől nézve a pincészet alapvetően a nagy világfajtákra épít. Négy hektár chardonnay, a többi kékszőlő, cabernet sauvignon, franc, merlot az alap. Ez Villányban kötelező. Aztán portugieser, kékfrankos, syrah és kadarka. Tavaly még csak az alapborok kerültek jóformán piacra, illetve egy kis ízelítő a majdani nagyokból. Most már karácsonyig szinte a teljes szortiment kapható lesz.

Karácsonyra már az egész szortiment kapható lesz

Óriási élmény, hogy van egy pincészet, amelynek az alapboroktól a plafonig minden palackja valóban iható. A legolcsóbb bor éppúgy jó, mint a legdrágább. A portugieserben vagy a roséban ugyanaz a tisztaság és gondosság, mint a csúcsborként aposztrofált cabernet franc-ban.

A szortimentből most az alábbi borokat ajánljuk a borrajongók figyelmébe.

Sauska Chardonnay 2007

2007-ben a korai rügyfakadást nagy melegek követték. Az őszi hónapokban is szinte nyár volt, amely garantálta a biztos fenolos érettséget. A savakra kellett tehát vigyázni, ezért nagyon fontos volt, hogy a szüreti időpontot a legjobbkor tűzzék ki.  Mindkét chardonnay alapanyagát éjszaka szüretelték, szinte hűtött állapotban került be a szőlő.

Egész fürtös préselés következett hidegen, majd rozsdamentes tartályban, illetve új és használt francia tölgyfahordóban erjedt 4-5 hónapon át. Az eredmény ennél az alacsonyabbra pozicionált bornál is mély aranysárga szín. Óriási illatfelhő trópusi gyümölcsökkel és finom vaníliával. Az újvilág érintése. Egzotikus és elegáns.

Sauska Makár Chardonnay 2007

Kíméletesen történő feltárás után a letisztult must új francia hordóba került. Ott erjedt fajélesztő nélkül, saját flórát építgetve. Ott zajlott le az alkoholos erjedés és az almasavbontás is. Végig finom seprőn hagyták, rendszeresen kevergették (ezt nevezik francia szakszóval batonage-nak).

A hordóból egyenesen a palackozóba került. Új alapokra helyezi a chardonnay-ról, főképpen pedig a Siklósról alkotott eddigi képünket. Az előzőnél még elegánsabb, feszesebb testtel, több fehérhúsú őszibarackkal az ízben.

Sauska Pinot Noir 2007

Kézi fürt- majd bogyóválogatáson esett át az alapanyag. Hidegen macerálás követte ezt rozsdamentes tartályban, majd irányított alkoholos erjesztés.

Kézi csömöszölést alkalmaztak a lehető legkíméletesebb macerálás érdekében. Az almasavbontás hordóban zajlott le, majd 8 hónapon keresztül érlelés következett - 63 százalékban új francia tölgyből készült - kis fahordóban.

Nem hasonlít a burgundiai pinot noir etalonokra. Sötétebb és nagyobb testű, inkább az olasz vagy az újvilági pinot-kra hajaz. Illatában ott bujkál a fajtajelleget hordozó ibolya. Mögötte pörkölési aromák. Finom kávé. A palackban valószínűleg még sokat fog fejlődni.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5