Nulla forintról indul egy festmény az aukción

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kikiáltási ár nélkül, azaz nulla forintról indul egy Csontváry Kosztka Tivadarnak tulajdonított festmény a Belvedere aukciósház november 29-i művészeti árverésén.

Az alkotás abból a "Csontvárynak tulajdonított" festménykollekcióból való, amely Gegesi Kiss Pál orvosprofesszor gyűjteményéből származik. Mezei Ottó, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze korábban úgy vélekedett, hogy a most árverésre kerülő Parkrészlet Csontváry alkotása, és az életmű igen korai, 1891-es festményeként határozta meg.

Forrás: www.belvederszalon.hu
A Parkrészlet című képet Csontvárynak tulajdonítják

A képet még három művészettörténész - Németh Lajos, Bellák Gábor és Pap Gábor - is megvizsgálta, de a négy szakvélemény négyféle álláspontot tükröz, ezért az aukción Csontváry Kosztka Tivadar neve után egy kérdőjel szerepel.

A szokatlan, 0 forintos indulóárat pedig az indokolja, hogy a Belvedere még a kikiáltási árral sem akart a képet illetően állást foglalni. Az aukciósház a piacra és a gyűjtőkre bízza azt, ami 30 év alatt nem sikerült a művészettörténetnek, olvasható az aukciós katalógusban.

A 139 tételes aukción emellett egy most felbukkant, de mindenképpen hiteles Munkácsy Mihály-féle  vászon is kalapács alá kerül. A Tájkép ladikkal című elégikus, lírai hangulatú mű az 1880-as évek munkája, magán viseli Munkácsy tájfestészetének jellemző jegyeit. A kép az egykori Georg Schäfer 19. századi gyűjteményében, majd a hagyatékából létrejött schweinfurti Georg Schäfer Múzeum tulajdonában volt. 2007-ben a müncheni Lempertz aukciósház árverésére egy német magángyűjteményből került. Most a Belvedere aukciójának legmagasabb kikiáltási árán, 38 millió forintért lehet licitálni érte.

Hasonlóan az életmű ismeretlen darabjaként aukcionálják a mérete - 84 x 255 centiméter - és kvalitása alapján kivételes jelentőségű Vaszary János Pipacsos réten című, az 1899 körüli évekre datált vásznat, 32 milliós kikiáltási árat rendelve hozzá.

Az aukciósház tájékoztatása szerint a kép egy évvel ezelőtt feltekert, erősen sérült, rongálódott állapotban egy Andrássy úti lakás felújítása során került elő. Jelenlegi tulajdonosa egy kibontott fal mögött bukkant rá. Tihanyi Lajos 1928-as Gitár című kompozíciójának első változata (Hangszerek, és Szürke és barna csendélet címen is ismert) több más Tihanyi művel együtt párizsi magángyűjteményből jutott magyar közgyűjteménybe a 70-es években. Az 1928-as évszámot viselő kubista olajkép Párizsban, Tihanyi legjobb korszakában készült. Az ismert, sokszor hivatkozott kép kikiáltási ára 22 millió forint.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5