Melegítő levesek hideg napokra

Címkék: étel, ínyencség, leves, Jáhni László

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A levesek nemcsak átmelegítenek és feltöltenek energiával, de könnyen emészthetőek és egészségesek is, főleg ha rántás és a habarás helyett más sűrítési eljárásokat alkalmazunk. Utánajártunk, mi kerüljön az asztalra, ha már unjuk a húslevest és a gombalevest. A tápláló, meleg levesek elkészítéséhez séfektől kértünk segítséget és profi recepteket.

A meleg levesekkel kapcsolatban komoly ellenérzéseket táplálhat az a nemzedék, amelyik nem ismeri a középutat a menzai fradilevesek és a falusi húslevesek között, ráadásul ez utóbbiak emésztése komoly kihívást jelent a fogyókúrás és könnyed ételekhez szokott gyomornak.

Magyarországon a leves sokáig reggeli fogás volt, a fizikai munkát végzők ilyenkor könnyen emészthető, mégis tápanyagokban gazdag ételeket vettek magukhoz. A leves csak később lett az európai polgári konyhák mintájára az ebéd, illetve a vacsora egyik fogása. 


Tápláló, de nem hizlal


A leves ezenkívül kitűnő tápanyagforrás, fehérjét, szénhidrátot, zsiradékokat és rostanyagokat is tartalmaz. A háborúkban húsellátás híján a levesek számítottak a legtáplálóbb élelmiszerforrásnak. A legtöbb leves kalóriatartalma ugyanakkor általában alacsony, ennek ellenére eltelítenek. Így elfogyasztásuk után visszafogjuk magukat, és mértékletesebben bánunk a második fogással és a desszerttel.

Elfelejtett levesek

A régi magyar konyha leveskultúrája a mainál jóval gazdagabb volt. Czifray István alapműnek számító 19. századi szakácskönyve 174-féle leves receptjét tartalmazza, amelyek tükrében mai levesismeretünk igencsak szegényesnek mondható.

A húsokból készült levesek között kappanból, szalonkából és galambból készült finomságokat is találunk, de a két- és négylábú hozzávalók között fenyőmadár, béka és teknősbéka is szerepelt. A belsőségek szintén megszokott alapanyagok voltak, készült leves velőből, májból, lépből, betétnek pedig olyan, ma már kevésbé étvágygerjesztőnek tűnő állati részeket használtak, mint a disznófül vagy a halbél.

A régi "francialeves" nem volt más, mint egy szerecsendióval, káposztával, karalábéval, répával és zellerrel készült marhahúsleves, a cseh levesbe, aminek az alapja szintén marhahúsleves, brokkoli és zöldborsó került. Nagyon sok leves készült káposztával, többek között a török és az orosz leves, és kedvelték a rizskásás és hajdinakásás, "tápláló leveket" is. A fűlevesbe liszt és tojássárgája is került, az "ál-csokoládé-leves" egy barna rántással készült, tejes, fahéjas, tojásos leves volt.

Az instant levesporok világában időigényesnek tűnhet az alap elkészítése, de jóval finomabb, tartósítószerektől mentes megoldás volt anno a "száraz marhahúsleves", amelyet a hosszú utakra vittek magukkal, és alkalomadtán feloldották vízben.

A halászlé után már nincs másdodik fogás


A marhafartőből, vén tyúkból és borjúlábszárból készült levest kocsonyaszerű állagúra főzték, és miután kihűlt, csokoládé nagyságú táblákká metélték. Külön kategóriát képeztek a "táplalevesek", amelyeket betegek és lábadozók számára készítettek.

A polgári konyha hanyatlásával - és az alföldi konyha előtérbe kerülésével - egy másik vonal, a teljes értékű fogásként fogyasztott tartalmas, fűszeres levesek kerültek előtérbe. Ezek a bőséges ételek igen hosszú múltra tekintenek vissza, képviselői a gulyáslevesen kívül a halászlé és a Jókai bableves, amelyekből nem szokás kispórolni a húst, illetve a halat. Annyira kiadósak, hogy második fogást nem is készítenek melléjük, és kenyéren kívül nem is fogyasztanak hozzá semmit.
 

 

1.  Melegítő levesek hideg napokra
2.  Káposztával és véres hurkával

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5