Stresszmentesítés ujjnyomkodással: shiatsu

Címkék: masszázs, teszt, shiatsu

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bár sokan nem tudják, van olyan módszer, aminek segítségével dühtől remegő kezű idegroncsból nagyjából negyedóra alatt az alvás határán járó, teljesen ellazult embert varázsolnak. A csoda neve shiatsu, egy ősi technikán alapuló japán masszázs, amit mi is kipróbáltunk. Lelkesen alávetettük magunkat a hatvan perces ujjnyomkodásnak - tapasztalatok és élmények.

Masszázsokat tesztelő sorozatunkban megint a keleti technikák felé fordultunk, a thai masszázsnak nevezett végtag-hajlítgatás és -ropogtatás után a shiatsut próbáltuk ki.

Bár a shiatsu egy régi japán kezelési módszer, gyökerei mégis a kínai orvoslásban keresendők, alapja pedig az, hogy az emberi testet behálózó meridiánok mentén áramlik a minket működtető energia - ha ennek semmi sem gátolja az útját, és szabadon mozog, akkor az ember jól érzi magát. Ha viszont az áramlást valami akadályozza, máris rosszabb a közérzetünk, és hosszú távon különböző betegségek kialakulásához vezet.

A hát nyomkodásával indul a kezelés

A shiatsu masszázs során azonban elérhetők ezek az energiacsatornák, amelyekben az áramlást befolyásolni tudja a masszőr egy finomabb vagy akár erőteljesebb nyomással. A kezelés azt ígért, hogy a páciens hamar ellazul, a masszázst pedig gyógyítónak és éltetőnek érzi.

Nagyjából ezzel a minimális tudással felvértezve érkeztem a budapesti Isis Day Spába, ahova pár nappal azelőtt hatvan perces shiatsura jelentkeztem be. A telefonban a hölgy azt kérte, a kezelés kezdete előtt igyekezzek 10-15 perccel odaérni, hogy legyen idő ráhangolódni a masszázsra.

Mint utólag kiderült, ez igen okos ötlet volt, hiszen egy különösen kemény és feszültséggel teli munkanap után sikerült odamenni, valóban szükség volt jó pár perc higgadásra és egy meleg teára a kellemes, megnyugtató környezetben.

Szintén pozitív dologként értékeltem, hogy egy rövid, mégis átfogó egészségügyi kérdőívet kellett kitöltenem a recepción, láthatóan nem azért, hogy "bebiztosítsák" magukat, hiszen a masszőrhölgy első kérdése az volt, mennyire és mikor gyötör az allergiám, illetve a nemrégiben szerzett apró műtéti hegem érzékeny-e még.

Miután ezeket megbeszéltük, kaptam egy vékony anyagból készült nadrágot és pólót, ezt kellett felhúznom (eddig az öltözőszekrényben található fürdőköpenyben hangolódtam), mivel - a hagyományos thai masszázshoz hasonlóan - a shiatsu kezelés is ruhában, a földre helyezett matracon történik.


A talpon lévő pontok is sorra kerülnek

Először a hátat és a lábak hátsó felét kezelik, az ember kényelmesen hasra fekszik, a masszőr csak annyit mond, amennyire lehet, próbáljon ellazulni. Esetemben ez elég gyorsan ment, hiszen hamar kiderült, hogy a shiatsuban alkalmazott nyomásos technika (maga a shiatsu szó is ujjnyomást jelent) nem tartogat olyan "kínokat", amik a thai masszázst néha kellemetlenné tették.

A masszőr a shiatsu esetében az ujjain kívül használja a tenyerét, a könyökét, sőt néha még a térdét, a lábfejét és a talpát is, ezeket a mozdulatokat pedig feszítő és lazító gyakorlatokkal egészíti ki. Akinek valamiért az akupresszúra jut eszébe a kezelésről, nem téved nagyot, hiszen a lényege és a hatása valóban hasonló.

Személy szerint csak azt éreztem, hogy kifejezetten jól esik a gerincem, illetve a keresztcsontom mentén alkalmazott nyomkodás, mintha lassan, de biztosan kiszállna belőlem a feszültség. Az ígért új energiákat és felfrissülést még nem éreztem, de azt egyre biztosabban, hogy nagyon kell küzdenem az elalvás ellen.

Azzal igyekszem ébren tartani magam, hogy nehéz lesz úgy cikket írni, ha a tizedik percnél elalszom, és a végén majd felkeltenek, ezért próbáltam a mozdulatokra koncentrálni. Ez azonban igen nehéz, mivel folyamatosan úgy éreztem magam, mint elalvás előtt, mikor az ember már nincs egészen magánál, összefüggéstelen gondolatok bukkannak fel az agyában, de azért valamennyire még érzékeli a külvilágot.


 

 

1.  Stresszmentesítés ujjnyomkodással: shiatsu
2.  Egyensúlyba hozott energiák

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5