Elvitték Einstein óráját

Címkék: luxus, óra, aukció, Einstein, Patek, Longines

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A becsült ár mintegy 2000 százalékáért kelt el Albert Einstein 1929-ből származó Longines-ja az Antiquorum hagyományos őszi aukcióján. Az október 16-i est másik fénypontja egy kivételesen ritka Patek Philippe volt, amely szintén elképesztő áron, több mint 1,5 millió dollárért cserélt gazdát.

Szárnyalt Einstein órája
Éles licitharc alakult ki a világ leghíresebb fizikusának karórájáért az Antiquorum New York-i árverésén, a számháború végén az arany Longines 596 ezer dollárért (bő 120 millió forintért) kelt el, ami a becsült ár több mint hússzorosát jelenti.

Az egyszerű és elegáns időmérőt az árverező - tekintettel a neves tulajdonosra - előzőleg 25-35 ezer dollárra taksálta. Einstein ajándékba kapta, és nemcsak birtokolta, hanem gyakran viselte is, amit számos fénykép igazol. 

A tonneau alakú, kis másodpercmutatós modell hátoldalára a következő szöveget gravíroztatta az ajándékozó: Prof. Albert Einstein, Los Angeles, Feb. 16, 1931.

Maga az óra egy egyszerű, ám szép és igényes kivitelezésű darab, amelynek 25x40 milliméteres tokja egy 17 köves, Breguet-billegős, megbízható óraművet rejt. Einstein egyébként egy másik Longines-nek is gazdája volt, mégpedig egy 1943-ban készített zsebórának, ez ma a berni Történelmi Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

A New York-i aukción nemcsak a fizikus karórájáért fizettek csillagászati összeget, feltűnést keltett többek között egy igen ritka Patek Philippe is.

A 2499-es referenciaszámú, sárgaarany modell rendelkezik a "szokásos" luxuskategóriás funkciókkal: öröknaptárral, holdfázis-kijelzővel, továbbá kronográf szerkezettel, amely egy 30 perces regisztert és önálló másodperc-számlálót foglal magában. A hét napjait és a hónap nevét a 12-es szám alatt olvashatjuk le, efölött pedig az 1000 méteres alapú tachométer-skála kezdődik.

Az 1956-ban készített klasszikus szépség az Antiquorum tájékoztatása szerint abból a ritka, 1951 és 1960 közötti első sorozatból való, amelynek csak nagyon kevés példányát látták el tachométerrel. Nem vitás, a raritásokat meg kell fizetni: az Antiquorum licitpárbaján 1.514.400 dollárnál, azaz több mint 320 millió forintnál álltak meg az ajánlatok.

Általában véve a korábban is megfigyelhető trendek érvényesültek, vagyis a legnagyobb leütéseket a Patek Philippe könyvelhette el, a genfi luxusmárka egyik szökőéves modellje 238 ezer dollárért (közel 50 millió forintért), egy 1/5-öd másodperceket mérő öröknaptáras kronográf 327 ezer dollárért (67 millió forintért) cserélt gazdát, míg egy tíz nap járástartalékos tourbillon 277 ezer dolláros (57 millió forintos) leütési árat ért el.

Ebben az 50-60 millió forintos kategóriában még további Patekeket is találunk, s jóllehet más márka is megjelent ebben a szegmensben, kivételt csak kevés modell képezett. Ilyen mindenesetre a Vacheron Constantin egy szkelettírozott mesterműve, egy 90-es években készített percismétlő óra, amely a becsült 200-250 ezer dollár helyett 282 ezerért kelt el, ami durván 58 millió forintnak felel meg. A Rolexek legjobbjai 50-70 ezer dollárért mentek.

Az aukción összesen kevés híján 10 millió dollárért vettek órákat a gyűjtők. A végösszeg a jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 2 milliárd forint, és ilyenkor persze felmerül a kérdés, kinek van erre pénze. Nos, a válasz az Antiquorum közleményében így hangzik: hongkongi, kínai, orosz, német és olasz milliomosoknak, akik átlagosan a becsült ár 148 százalékáért vásároltak fel az értéktárgyakat.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5