Tótágast állnak a luxusóra alkatrészei

Címkék: ékszer, óra, HM3, MB&F

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Reviczky-Balogh András

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Voltaképpen semmihez sem lehet hasonlítani az MB&F legújabb karórakölteményét, annyira extravagáns lett a nemrég befejezett, HM3 jelű modell. A genfi manufaktúra egészen új utakon jár, és a meglehetősen merész ötleteket valósít meg.

Ha drága karórákról esik szó, az igazi ínyencek nem ragadnak le a nagy neveknél. Nos, az MB&F semmiképp sem számít tucatjelenségnek, ami nem is csoda, hiszen a svájci manufaktúra kis példényszámban készíti remekműveit, azokat is ritkán mutatja be.

A cég mögött Maximilian Büsser és barátai (vagyis Friends) állnak, innen a manufaktúra neve. Az MB&F-et 2005 júliusában alapította Büsser, aki azelőtt a Jaeger-LeCoultre zászlaja alatt tervezett órákat, és a cégalapítás után egymás után valósítja meg álmait: magát a független órakészítő műhelyt, illetve a rendhagyó formavilágú karórákat. A HM3 a harmadik avantgárd modell a sorban, eddig hasonlóképpen merész dizájnú órák kerültek ki a genfi műhelyből.

Az árát nem árulták még el

A HM 3 a legkülönlegesebb órák közé sorolható, amint az az első pillantáskor is kiderül. Ezen az órán gyakorlatilag semmi sincs a helyén, ehhez elég csak a rotorra vagy az óra- és percmutatókra gondolni, ha felismerjük őket egyáltalán, mert ezen az órán minden máshogy néz ki.

Az automata órákat felhúzó, rotáló mozgást végző nehezék, a rotor például nem az óra hátulján van, hanem a számlapon (amely természetesen szkelettírozott, így látható maga a szerkezet is). Ráadásul a feje tetejére állított, 22 karátos aranyból formázott rotor sem éppen a leghagyományosabb alakú, de ez még mindig hagyján lenne, ha a helyén találnánk az óramutatókat.

De ez nem így van, a perceket és órákat csak némi keresgélés után szúrjuk ki, ezeket a számlap alján leljük meg két henger formájában. A két különálló egység közül a bal oldaliban látjuk az órákat, méghozzá oly módon, hogy azokat egy dupla végű mutató jelzi ki, a tájékozódásban a henger tetején lévő éjjel/nappal felirat segít. A jobb oldali henger a perceket mutatja.

Külön nehézség volt a hengerek megfelelő védelmének kialakítása, ugyanis a zafír védőanyag eredetileg fehér színű volt, a folyamatos és pontos polírozásnak köszönhetően azonban átlátszóvá vált az óraüveg.

A HM3 nem csak a pontos időt mutatja, a svájci órások kényelmi funkcióval is ellátták: a modell rendelkezik egy szokatlan kivitelezésű dátumkijelzővel. A hónap napjait ezen a karórán nem egy ablakon keresztül látjuk, hanem a számlap peremén egy körbe forgó körgyűrűn, amelyre egy ponton egy nyíl mutat rá. Apró érdekesség, hogy a dátumkijelző gyűrűje nagyobb magánál az óraszerkezetnél is.

Az óra hátlapján két high-tech kerámia golyóscsapágyat látunk, amelyek az egyébként szokásos fogaskerekek számát és az általuk okozott súrlódást csökkentik. A HM3 egyébként nem minden részletét tekintve tökéletesen egyedi, a billegőt például egy nagy svájci cégtől, a Girard-Perregaux-tól kölcsönözte az MB&F. Az óramű bonyolultságát jelzi, hogy összesen 304 alkatrészből áll.

A HM3 18 karátos fehér- vagy sárgaarany kivitelben kapható, az ára egyelőre nem publikus.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5