Mennyiért kutathatunk származásunk után?

Címkék: családfa, kutatás, kutyabőr, forint

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Világszerte hódít a genealógia, mint hobbi, de egy átfogó ősvadászatot célszerűbb mégis az erre specializálódott családfakutató cégek szakembereire bízni. Annak jártunk utána, mennyit költhetünk akkor, ha profikra bízzuk az ősökre vagy kutyabőrre való vadászatot.

A kutatás időbeni korlátját mindig a rendelkezésre álló források szabják meg. Nem nemes családoknál ez általában a 18. század első fele, nemes családoknál - mivel számos egyéb forrás is rendelkezésre áll az anyakönyvezést megelőző időszakból - akár az Árpád-korig is vissza tudnak menni.

A nemesség a korabeli jog szerint csak férfiágon öröklődik, azaz "csak" az mondhatja magáról, hogy teljes jogú nemes, akinek az apai névadó ágáról derül ez ki, ábrándítja ki az anyai águkban reménykedőket Bárdossy Péter.

"A nemesi cím vagy rang használatát azonban 1947 óta törvény tiltja. Ennek ellenére sokan használják címerüket - magam is -, de ezt a törvénysértést elnézik nekünk"


A szakember az adatokat szedi össze és a vázat állítja fel


"Európán kívüli területen semmiképpen sem vállalok megbízást, csak az egykori Monarchia területén kutatok. Ilyen esetekben azt szoktam javasolni, hogy az adott országban keressenek meg hasonló profilú cégeket, mivel ők a saját országuk forrásait sokkal jobban ismerik" - javasolja a szakember.

A legizgalmasabb esetének a szakember azt tartja, amikor néhány éve egy férfi és annak unokatestvére azzal bízta meg, derítsen fényt egy családi legendára. "Elmondták, hogy ők a híres "XY" vitéztől származnak, aki a 17. században kapott nemességet a török elleni hős cselekedeteiért. Kérték, hogy kutatásaimmal igazoljam vagy cáfoljam ezt."

Bár a levéltári dokumentumokban a szakember nem találta nyomát a család állításainak, ők kitartóan ragaszkodtak a történetükhöz. A nevezett végvári hős leszármazottjainak kutatásakor Bárdossy Péter talált olyan, ma is Magyarországon élő családot, amely bizonyíthatóan rokonságban áll vele, ezért klienseinek azt javasolta, keressék fel a családot, és közösen végeztessenek DNS-vizsgálatot. Az eredmény pozitív lett, beigazolódott a rokonság. Az ilyen jellegű vizsgálatok között ez volt az első Magyarországon.

Arra is volt már példa többször, hogy a szakember nem vállalt el egy ügyet. "Gyakran fordul elő, hogy az engem megkereső illetőt vagy valamelyik szülőjét örökbe fogadták. Ilyenkor nem tudok segíteni, mivel az örökbefogadás iratai titkosak" - mondta a kutató. A másik ok, amikor nem vállal egy munkát, ha valamely híres történelmi személyt gyanítanak az ősök között (például Zrínyi, Hunyadi, Dobó) pusztán a névazonosság alapján, akiről mintegy 5 perc alatt kiderül, hogy utódok nélkül halt meg, vagy éppen családja évszázadokkal ezelőtt kihalt.

Érdeklődő utódok

Dr. Nagy Zoltán, egy gyógyszeripari szolgáltatásokat kínáló cég ügyvezető igazgatója 2002-ben, édesapja halála után döntött úgy, többet szeretne megtudni gyökereiről. "Annak idején az átkos rendszerben nem lehetett ilyesmiről beszélni" - emlékszik vissza a férfi, akinek gyermekként a nagymamája mesélt csak a család múltjáról.

A családtörténet után magunk is kutathatunk


Hat éve kevés irattal, de az idősebb családtagok segítségével lejegyzett születési dátumokkal és helyszínekkel felszerelkezve fordult szakképzett családfakutatóhoz. "Kizárólag annak érdemes hozzáfognia, aki maga is profi, hiszen nem egy családban bonyolítja például a helyzetet névváltoztatás. A feleségem famíliájában például egy Medveczky-fiú megtagadta apját, és felvette az Ursini nevet, majd az ő három fia közül az egyik nagyapja nevét viselte újra" - számolt be tapasztalatairól Dr. Nagy Zoltán.

Néhány hónap, esetleg fél év alatt szakember segítségével már fel lehet állítani egy akár 16-17. századig nyúló vázat, mondja a családfakutatásban már jártas férfi, aki a családfa mellett nemesi címereket és leveleket is kapott. 

"Ha genealógusra bízzuk a kutatást, mintegy 200 ezer forintos munkadíjra számíthatunk, de ha hosszú évekig tartó családtörténeti nyomozásba kezdene valaki, alaphangon akár 2 millió forintos költséggel is számolhat" - figyelmeztetett Dr. Nagy Zoltán, aki a kutatások eredményeként számos érdekes és híres őssel is dicsekedhet.

Famíliája egészen az 1000-1300. között élő Borsákig vezethető vissza, akik koruk egyik legbefolyásosabb családjának számítottak.  "Felmenőim között van az 1848-49-es szabadságharc egyik tüzérfőhadnagya, sőt a boldoggá avatott Iklódi István is, akad a rokonaim között várkapitány, egyházfő és pap is" - emel ki néhány példát a férfi.

Dr. Nagy Zoltán, aki szerint a családfakutatás egy szenvedély, feleségével és gyermekeivel mostanában azokat a kastélyokat - például a Bálványos várát - keresi fel, amelyek egykoron nemesi felmenői kezén voltak.

Azt állítja, nem csak a benzin és maga a kutatás jár komoly kiadással, hanem például a nemesi címerek megfestése is, ezek például darabonként 20 ezer forintba kerülnek.

Deluxe Magazin

 

 

1.  Mennyiért kutathatunk származásunk után?
2.  Akár sokmilliós is lehet a kiadás

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5