Megeszi az időt az ízeltlábú óra

Címkék: ékszer, óra, Időfaló, Egyesült Királyság

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sosem készítettek még az Időfalóhoz hasonló órát, ami nem is csoda, hiszen ezen az fura szerzeten egy aranyozott sáska trónol, és minden percben elnyeli egy LED-lámpa fényét. A szürreális, embernagyságú kreáció 300 millió forintba került.

300 millió forintért készítették
Sajnos ilyen órát aligha szereznek a gyűjtők az otthonukba, az Időfaló (Chronophag) ugyanis egyedi darab, és cambridge-i egyetemen a Corpus Christi College-ban talált otthonra.

Az idő múlására meglehetősen látványos módon hívja fel a figyelmet: ahogyan telnek a másodpercek, színes LED-ek villannak fel az 1,5 méter átmérőjű számlapon, majd amikor megtett a fényfüzér egy teljes kört, a furcsa óra tetején ülő sáskaféleség elnyeli az időt.

Mi tagadás, ennél bizarrabb módon aligha hívhatnánk fel a figyelmet az idő múlására.

Az időevő szörnyeteg egyébként nem véletlenül került az órára.

A mozgó szobor ugyanis egy sáskát formáz, ami arra hivatott, hogy a John Harrison által 1725-ben feltalált sáskajáratos gátszerkezet előtt tisztelegjen.

Ez a találmány arról híres, hogy gyakorlatilag nem kellett kenni, olyan kicsiny súrlódással működött; maga a szerkezet pedig egy sáska hosszúkás ízeltlábára emlékeztet, amely egy vastagabb testhez csatlakozik. Ez a szerkezet azóta kissé a feledés homályába veszett, viszont a sáska mint motívum mindenképpen eszünkbe juttatja John Harrison gátszerkezetét.

A sáska az eredeti szerkezet szellemében trónol az óra tetején, vagyis pont azon az elven mozog, ahogyan azt 1725-ban kitalálta Harrison.

Az Időfaló egyenletesen lépked a körbe forgó fogaskeréken, ráadásképpen pedig ritmikusan pislog a szemével. A rémisztő kinézetű gátszerkezet három pár lábából az első mintha húzná a kereket maga felé, a középső pár dísznek van, bár az esztétika kedvéért az is végez mozgást, a harmadik pár pedig visszafogja a kereket.

Azonban hiába diktál pontos ritmust a rettenetes kinézetű ízeltlábú, a posztmodern órát úgy találta ki John C. Taylor, hogy a kijelzés csak hozzávetőlegesen legyen informatív. A pulzáló kék fények különböző sebességgel futnak körbe, és csak alkalmanként jelzik ki a pontos időt. Ennek oka az, hogy Taylor egy fizikai problémát kívánt megfogalmazni az egyetemnek ajánlott órával.

"Különböző feltételek mellett az idő gyorsabban vagy akár lassabban is eltelhet. Az idő relatív." Ennek szellemében a belső körön futó kék fény (óramutató), a középső percmutató és a külső másodpercmutató néha megáll, néha gyorsít és lassít, néha megmutatja a pontos időt. A sáska ijesztő alakjával pedig egyszerűen az ember halandóságát fejezte ki félreérthetetlenül az alkotó.

Az arannyal bevont mechanikus órát Taylor hét éven keresztül építette, és elmondása szerint 1 millió angol fontot - azaz 300 millió forintot - költött rá.

Az Időfalót illusztris személy adta át a Coprus Christi College-nak: az elméleti fizikus Stephen Hawking, vagyis Az idő rövid története és A világegyetem dióhéjban című könyvek ünnepelt szerzője.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5