Akik több milliárd dollárt vesztettek

Címkék: vagyon, milliárdos, bukás, csőd, részvény

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az egyesült államokbeli gazdasági válságnak számos milliárdos vagyona is áldozatul esett. Sokan nemcsak "néhány milliárd" dollártól szabadultak meg, hanem annyit vesztettek, hogy egyszerűen lekerültek a Forbes vagyonlistájáról. A legnagyobb vesztesek között több magyar felmenőkkel rendelkező mágnás is van.

A legtöbbet azok vesztették, akik az AIG nevű, hitelbiztosításokat értékesítő cég főbb részvényesei. A hitelválság következményeként az  AIG-részvények meredeken zuhanni kezdtek, az irányítást átvette a pénzügyminisztérium.

Maurice Greenberg 2,8 milliárd dollárral rendelkezett, ma pedig jövedelme nem éri el az egymilliárd dolláros szintet sem. Az AIG korábbi elnökének vagyonának alapját a csődbe jutott cég részvényei képezték. Az árfolyamok 90 százalékot zuhantak, a vezető elvesztette a kontrollt az események felett, és a dollármilliárdosok táborából átkerült a dollármilliomosok tömegébe.

Maurice Greenberg, az egyik nagy vesztes

Leslie Gonda vagyonát a Forbes magazin 1,4 milliárd dollárra (230 milliárd forintra) becsülte a tavalyi évben. Az idén azonban már nem tartozik a dollármilliomosok közé, a hitelválság egyik legnagyobb vesztese, az AIG nevű biztosítócég csődje a magyar származású üzletembert is magával rántotta.

A 87 éves milliárdos és felesége azon kevesek közé tartoznak, akik túlélték a koncentrációs tábort. 1945-ben vándoroltak ki Magyarországról,  Svájcban és Venezuelában éltek,  eleinte egyenruhák készítéséből tartották fent magukat.

Gonda 1963-ban költözött Kaliforniába, ahol ingatlanügyekkel kezdett foglalkozni, majd honfitársával, Steven Udvar-Házyval együtt benzinkutakba fektette be a pénzét. Vagyonát repülőgépek lízingelésével alapozta meg.

Leslie Gonda fia, Louis szintén kikerült a leggazdagabbak klubjából, hasonló okok miatt. A régi szép időkben 1,7 milliárd dolláros (280 milliárd forintos) vagyona volt. Az nem publikus, hogy pontosan mennyit vesztett.

Nem járt sokkal jobban Leslie Gonda egykori üzlettársa, a szintén magyar származású Steven Udvar-Hazy sem. 4,1 milliárd dolláros vagyona már csak a múlté, összesen 2,8 milliárd dollárja maradt, mert ő is az AIG cég részvényeiben tartotta  a pénzét.

A budapesti születésű üzletember 1958-ban került New Yorkba. Gyermekkora óta rajongott a repülőgépekért, és már egyetemista korában alkuszként dolgozott. Megtakarításai és egy bankkölcsön segítségével szállt be a repülőgéplízingbe.

A 70-es évektől az üzlet virágzott, és amikor 1990-ben eladta a lízingcéget, a részvények emelkedő árfolyamának köszönhetően a dollármilliárdosok közé került.

Clemmie Dixon Spangler Jr. "mindössze" 900 millió dollárral (148 milliárd forinttal) lett szegényebb, így most "csak" 2 milliárd dollár (330 milliárd forint) felett rendelkezhet. Pénzintézete, a Bank of America részvényei 35 százalékot estek egy év alatt.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5