Masszázs testalkat szerint

Címkék: masszázs, ayurveda, gyógynövény, terápia

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az Ayurveda masszázs jelentősen eltér a nyugati típusú masszázsformáktól, nem kifejezetten az izomcsomók feloldásáról szól, inkább összetett, relaxációs, spirituális élmény. Az indiai mesterekre heteket kellett volna várni, ezért egy belvárosi masszázsközpontban jártunk, ahol többet fizettünk, mint gondoltuk.

Megtalálni az igazit

A megfelelő hely felkutatása és a bejelentkezés azonban nem volt olyan egyszerű, mint gondoltuk. Kiderült, hogy Magyarországon megszámlálhatatlan gyógyító központ, masszázsszalon és egyéni terapeuta foglalkozik ayurvédikus masszázzsal.

Nemcsak fizikai élmény

Egyenesen Indiából érkezett gyógyítók, illetve tanítványaik, ezoterikus központok, jógacentrumok, illetve az Ayurvédán kívül még számos más jellegű kezeléssel is foglalkozó masszőrök kínálják szolgáltatásaikat. Szinte lehetetlen volt megtalálni az igazit.

A telefont hol kedves, hol unott ügyfélszolgálatosok vették fel. Volt, ahol több hetet kellett volna várni egy indiai mester látogatása és a hatalmas érdeklődés miatt, máshol olyan keresztkérdéseket tettek fel, hogy az Ayurvéda szerint melyik típushoz tartozom.

Felkészült újságíróként még ez sem okozhat gondot, gondoltam, ugyanis egy körülbelül hat kérdéses internetes teszt alapján már tudtam, hogy a vata típus tulajdonságai a leginkább jellemzőek rám. Azonban azt is tudnom kellett volna, hogy ezen belül melyik alcsoport tagja vagyok. Itt feladtam.

Máshol egyáltalán nem firtatták a hovatartozásomat, viszont a masszázst egy 5000 forintos konzultáció előzi meg, világosítottak fel, ahol majd megállapítják azt is, hányszor és milyen típusú kezelést kell kapnom ahhoz, hogy vélt és valós problémáimat orvosolják.

Egy harmadik helyen a recepciós annyira nem volt képben, hogy azt mondta, náluk ilyen masszázs nem is létezik. Nagy nehezen sikerült meggyőznöm, hogy a saját honlapjukról származik az információ, erre adott egy mobilszámot, és letette a telefont.

A kudarcélmények hatására úgy döntöttem, hogy arra a kifejezetten ayurvédikus kezelésekre specializálódott helyre megyek, amit először kidob a kereső. Így kerültem az Ayurveda Szépség & Egészség Központba, ahol két napon belül volt szabad időpont egy 60 perces ayurvedikus melegolajos masszázsra.

Megkülönböztetés nélkül

Az Ayurvéda egy 5000 éves holisztikus tudomány, életszemlélet, amely szerint minden betegség oka az, hogy nem tartjuk be a természet törvényeit. A szó lefordítva az élet tudományát jelenti. Az Ayurvéda életstílust is jelent, amelyben odafigyelünk a test, a lélek és a szellem harmóniájára, és egyben táplálkozási rendszer is, amelyet betartva elkerülhetjük a betegségeket, és megszabadulhatunk a méreganyagoktól.

Az ayurvédikus masszázs, az abhjanga a tudomány szerves része. A testmasszázst meleg olajokkal, ősi receptek alapján készült gyógynövényekből ás fűszerekből készült készítményekkel végzik. Az olajokat és a gyógynövényeket testtípustól (vata, pitta vagy kapha) függően választják ki, és eredetileg mindenki más, személyre szabott kezelést kap.

Ez a masszázsfajta nem kifejezetten az izomcsomók feloldásáról szól, inkább összetett, relaxációs, spirituális élmény. Éppen ezért kicsit rá kell készülni, hangolódni a stresszes hétköznapok után. Nyugodtam kipróbálhatja az is, aki nem vágyik spirituális terápiára, ez a masszázs kitűnően oldja stresszt, erősíti az immunrendszert, elősegíti méregtelenítést, és az alvászavarokra is kitűnő hatással van. Az olajos masszázs feloldja az izmokban a feszültséget.

Gyógynövényes és fűszeres krémeket, olajokat használnak

Lelki szemeim előtt már láttam magam, ahogy a kezelés után testileg és spirituálisan is megkönnyebbülve, olajosan csillogó bőrrel betérek egy teaházba, ahol egy indiai fekete teával koronázom meg a napot. A természettel való harmónia jegyében gyalogoltam egy jó negyedórát a Jászai Mari térről, és lépcsőn mentem fel az ötödik emeletre, aminek az lett az eredménye, hogy csak lihegni bírtam, amikor egy türelmes szomszéd ajtót nyitott, és közölte, hogy rossz helyen járok. Valószínűleg nem én voltam az első, aki így járt, de mentségemre szolgálhat, hogy a szépség- és egészségközpont nem igazán hirdette magát a lépcsőházon belül.

Keleti hangulat, nyugtató illatok és csend fogadott, amikor végre megérkeztem. A pasztellsárga falakat Siva-ábrázolások és mandalák díszítették. Egy barátságos, fiatal hölgy köszöntött, aki kapásból letegezett, és megkért, hogy vegyem le a cipőmet a bejáratnál.

Egy gyertyafényben úszó, kis helyiségbe vezetett, amelynek nagy részét a masszázságy foglalta el. Megkaptam az elengedhetetlen steril masszázsbugyit, a masszőr pedig diszkréten magamra hagyott a becses darabbal.

Bár nem ez a rendeltetése, az XL méretezésű modell nem sokat takart belőlem. A masszőr nem kérdezősködött az Ayurvéda szerinti alkatommal kapcsolatban, pedig elvileg ennek megfelelő kezelést kell kapni. Az is lehet, hogy szabad szemmel eldöntötte, vagy itt nem is számít, gondoltam.

Elindította a zenét, és átható illatú barna folyadékot kezdett melegíteni. Kérdésemre elmondta, hogy a körülbelül negyvenféle gyógynövényt tartalmazó, indiai, Dhanwantharam nevű olajat fogja használni a kezeléshez.

 

 

1.  Masszázs testalkat szerint
2.  Megszabadulni a feszültségektől

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5